TJEDNI PREGLED: Završeni radovi na parkiralištu pored OŠ Montovjerna, građanima dostupan preglednik građevinskih dozvola, Grad nastavlja financirati ambulantu na Kalamoti te punkt hitne medicine na Elafitima

25 Rujan 2020
Autor :  

Gradonačelnik Franković kod ministra Božinovića zbog izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sa suradnicima održao je radni sastanak s ministrom unutarnjih poslova RH Davorom Božinovićem  na temu izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Naime sukladno smjernicama UNESCO-a te Plana upravljanja, a koje za preporuku imaju poduzimanje mjere kako bi se smanjio štetan utjecaj motoriziranog prometa na zaštićenim kulturno-povijesnim cjelinama, neophodno je putem izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama omogućiti jedinicama lokalne samouprave, koje su pod UNESCO spomeničkom zaštitom, regulaciju i upravljanje zonom prometa u zaštićenoj kulturno-povijesnoj cjelini odnosno kontaktnoj zoni. Tako bi se na optimalan način uredio promet kroz jedinstvene zaštićene kulturno-povijesne cjeline i kontakt zone u cilju njihove zaštite te osiguranja održive mobilnosti u takvim zonama. Stoga je gradonačelnik Franković sa suradnicima prezentirao navedeni prijedlog izmjena Zakona ministru Božinoviću koji je načelno i podržao takav prijedlog, no potrebno je da navedeno prođe sve prethodne procedure do usvajanja u Hrvatskom saboru.

Ministarstvo unutarnjih poslova uputilo je Obrazac prethodne procjene prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama u javnu raspravu. Potom će se oformiti radna skupina za izradu nacrta prijedloga Zakona, a koja će razmotriti i prijedlog izmjena upućen od strane Grada Dubrovnika.

Stranica Grada Dubrovnika prilagođena za korištenje osobama s invaliditetom

Stupanjem na snagu Zakona o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora Republike Hrvatske, Grad Dubrovnik je nakon provedbe testiranja pristupačnosti, na svojim stranicama objavio Izjavu o pristupačnosti svog mrežnog sjedišta i aplikacija vezanih uz usluge i projekte, njihovoj usklađenosti s Direktivom (EU) 2016/2102 te omogućio pružanje povratnih informacija korisnika radi daljnjeg unapređenja mrežne pristupačnosti.

Stranica www.dubrovnik.hr nastoji osigurati pristupačnost svojih usluga za osobe s invaliditetom, a iako je od ranije optimizirana sukladno Direktivi, dodatno su napravljene izmjene kako bi se pojednostavilo korištenje stranice s ciljem da postane pristupačnija za osobe s invaliditetom.

Izbornik pristupačnosti stranice www.dubrovnik.hr aktivira se klikom na ikonu izbornika pristupačnosti, koja se pojavljuje u desnom gornjem uglu stranice ili u desnom donjem na mobilnim uređajima. To omogućuje prilagođavanje veličine slova, njihovog fonta, debljine, razmak, prored, boju pozadine. Na stranici je dostupan Omoguru Widget koji omogućuje poboljšanje usklađenost sa Smjernicama za osiguravanje pristupačnosti mrežnih sadržaja.

Grad Dubrovnik prepoznaje važnost osiguravanja digitalne pristupačnosti za sve korisnike, s posebnim naglaskom na lakšem pristupu javnim uslugama i informacijama osobama s invaliditetom, primjenjujući, u najvećoj mogućoj mjeri, Direktivu Europskog parlamenta. Mrežna lokacija www.dubrovnik.hr usklađena je sa Zakonom o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora, uz neke iznimke, zbog realnih ograničenja.

Grad financira ambulantu na Kalamoti te punkt hitne medicine na Elafitima dok isti ponovno ne preuzme HZZO

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sa suradnicima održao je danas radni sastanak s ravnateljem Doma zdravlja Dubrovnik Brankom Bazdanom i ravnateljem Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije Lukom Lulićem, a na temu rada ambulante na Koločepu u nadolazećem razdoblju te na temu funkcioniranja punkta pripravnosti hitne medicine na Elafitima.

Na sastanku je istaknuto kako Grad Dubrovnik tijekom posljednje tri godine u potpunosti financira rad punkta na Elafitima i to nakon što je isti prestao biti dijelom Mreže hitne medicine te ga samim time Hrvatski zavod za javno zdravstvo više nije financirao.

Budući da je u tijeku izrada nove Mreže hitne medicine, gradonačelnik Mato Franković na navedenu temu održat će sastanak s ministrom zdravstva Vilijem Berošom, a sve kako bi se uspostavilo ponovno financiranje punkta hitne medicinske pomoći od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, najavljeno je na sastanku.

Sve dok nova Mreža hitne medicine ne bude donesena Grad Dubrovnik će i dalje financirati punkt hitne medicinske pomoći na Elafitima.

Nadalje, s obzirom na izvrsnu suradnju koju Grad Dubrovnik posljednjih godina razvija s Domom zdravlja, a koja se ogleda u ustupanju na korištenje prostora te  financiranju uređenja pedijatrijske ambulante u Mokošici, financiranju liječnice i medicinske sestre u pedijatrijskoj ambulanti, ustupanju na korištenje i opremanju stana za potrebe liječnice pa sve do osiguranja proračunskih sredstava Grada Dubrovnika za kupnju dva sanitetska vozila za potrebe rada Doma zdravlja, odnosno županijskog Zavoda za hitnu medicinu, donesena je odluka kako će se nastaviti financirati rad liječnice na Kalamoti.

Iako primarna zdravstvena skrb nije u nadležnosti Grada Dubrovnika, nego Županije, Grad Dubrovnik razvija mnoge nadstandarde u zdravstvu te kontinuiranim donacijama pomaže rad zdravstvenih ustanova na svom području.

Završeni radovi na parkiralištu pored OŠ Montovjerna

Izgradnja šest novih parkirališnih mjesta na dijelu Ulice Marka Marojice, uz Osnovnu školu Montovjerna, privedena je kraju i parkiralište je u funkciji. Putem Upravnog odjela za promet, Grad Dubrovnik na ovaj je način omogućio roditeljima koji dovode i odvoze djecu u OŠ Montovjerna ukrcaj i iskrcaj djece u neposrednoj blizini škole, uz osiguran pješački pravac do same zgrade. Stoga je i zaustavljanje na ovom parkiralištu ograničeno na 10 minuta.

Ovim je rješenjem ujedno smanjeno i prometno opterećenje u Ulici dr. Vladka Mačeka u vrijeme odvoženja i dovoženja djece u školu, koje je često znalo prouzrokovati zastoje u prometu.

Uz parkirališna mjesta uređen je i nogostupa za pješake, a preostaje još ugraditi dio ograde koja je naručena i čija se isporuka očekuje kroz 10-ak dana.

Ukupna vrijednost ovih radova je oko 184 tisuće kuna bez PDV-a, a izvođač tvrtka Tehnogradnja.

„ZAŽELI“ Objavljen javni poziv za iskaz interesa za sudjelovanje u programu zapošljavanja žena pripadnica ranjivih skupina

Grad Dubrovnik objavio je Javni poziv za iskaz interesa za sudjelovanje u prijavi projektnog prijedloga za natječaj „Zaželi – program zapošljavanja žena – faza II“ iz Operativnog programa: OP Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020..

Natječaj „Zaželi – program zapošljavanja žena – faza II“ usmjeren je na nezaposlene žene s nižom razinom obrazovanja (najviše završeno srednjoškolsko obrazovanje) koje su prijavljene u evidenciju nezaposlenih Hrvatskog zavoda za zapošljavanje s naglaskom na teže zapošljive i ranjive skupine u lokalnoj zajednici, a što uključuje žene u dobi od 50 godina naviše, žene s invaliditetom, žrtve obiteljskog nasilja, mlade žene koje su izašle iz sustava skrbi, liječene ovisnice, povratnice s odsluženja zatvorske kazne unazad 6 mjeseci, ali i žrtve trgovanja ljudima, azilantice, pripadnice romske nacionalne manjine i beskućnice.

Cilj projekta je osnažiti i unaprijediti radni potencijal ovih ranjivih skupina zapošljavanjem u lokalnoj zajednici, a koje će ublažiti posljedice njihove nezaposlenosti i rizika od siromaštva te ujedno potaknuti socijalnu uključenost i povećati razinu kvalitete života krajnjih korisnika.

U sklopu zaposlenja u periodu do 12 mjeseci, žena pripadnica ranjivih skupina će svojim radom i aktivnostima poboljšati kvalitetu života krajnjim korisnicima (starijim osobama u dobi od 65 godina i više i/ili nemoćnim osobama) pružajući im pomoć u dostavi namirnica, pomoć u pripremi obroka u kućanstvima, pomoć u održavanju čistoće stambenog prostora/domova, pomoć pri oblačenju i svlačenju, a osiguravat će im i brigu o higijeni, pomoć u socijalnoj integraciji, pomoć u posredovanju u ostvarivanju raznih prava (dostava lijekova, plaćanje računa, dostava pomagala i sl.). Poslovi uključuju i pružanje podrške kroz razgovore i druženje te uključivanje u društvo, pratnju i pomoć u raznim društvenim aktivnostima. Svaka zaposlena žena pružat će potporu i podršku za najmanje šest krajnja korisnika.

Po odobrenju projektnog prijedloga, sklopit će se Ugovor o radu između korisnika/partnera i pripadnica ciljane skupine uz uvjete zaposlenja na puno radno vrijeme za poslove pružanja usluge potpore i podrške za najmanje šest krajnjih korisnika. Naknada za njihov rad propisana je Natječajem u sklopu Europskog socijalnog fonda u iznosu minimalne plaće sukladno važećoj Uredbi Vlade RH o visini minimalne plaće za tekuću godinu.

Javni poziv i prijavnica dostupni su na stranicama Grada Dubrovnika ispod ove objave te u natječajima (link).

Građanima dostupan preglednik građevinskih dozvola

U cilju transparentnosti rada gradske uprave i otvaranja prema javnosti Grad Dubrovnik na svojim je mrežnim stranicama otvorio za građane preglednik  'Dokumenti prostornog uređenja i gradnje', gdje  je moguće pregledavati i pretraživati, po zadanim kriterijima, lokacijske i građevinske dozvole.

Prostorno se u GIS-u Grada Dubrovnika prikazuju svi izdani dokumenti prostornog uređenja i gradnje nastali u Upravnom odjelu za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje, a aplikacija je danas predstavljena i dubrovačkim novinarima.

''Građani doma iz fotelje mogu klikom miša vidjeti sve građevinske dozvole koje su izdate i pronaći sve ostale informacije o toj dozvoli, poput investitora ili datuma izdavanja. Na ovaj je način učinjen još jedan u nizu koraka kojima se Grad Dubrovnik otvara za svoje građane i to je ono što Grad želi'', rekao je prilikom predstavljanja novog alata za javnost pročelnik Upravnog odjela za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje Zdenko Medović.

Uz pomoć ove aplikacije će se jednostavnije, kvalitetnije i brže moći doći do traženih podataka vezano za izdavanje građevinskih dozvola.

''Riječ je o jako korisnom alatu koji će osim građanima pomoći i nama koji radimo u gradskoj upravi na način da će nas rasteretiti od puno upita s obzirom da će sve podatke građani moći sami pronaći'', rekao je također pročelnik Medović.

Plan je vizualizirati i donesena Rješenja o izvedenom stanju kojih je preko 6000.

Gradonačelnik u Pilama posjetio filmsku ekipu "Islandera"

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i zamjenica Jelka Tepšić posjetili su u ponedjeljak ekipu filma „The Islander“, koji se ovih dana snima na nekoliko lokacija u Dubrovniku.

Predstavnici Grada Dubrovnika tako su se u Pilama susreli s producentima i snimateljskom ekipom hrvatsko-američke koprodukcije kao i glavnom glumicom Caroline Goodall.

Gradonačelnik Franković istaknuo je kako interes filmske industrije za Dubrovnik ne jenjava te je najavio dolazak nove produkcije ekipe. -"Sve će se to, uvjereni smo, odraziti povoljno na turističku sezonu 2021., a za koju smo već počeli pripreme, kao i na lokalno gospodarstvo za vrijeme trajanja snimanja", rekao je. 

Snimanje SF filma „The Islander“ odvijalo se u Hrvatskoj, između ostalih lokacija na otocima Hvaru, Braču Pagu i Kornatima, tijekom svibnja i lipnja 2018. i nalazi se u post produkciji, a nakon završnih snimanja u Dubrovniku, očekuje se da bi uskoro mogao stići pred publiku u kino dvoranama.

Gradonačelnik s novinarkom Fodor's Travel-a

Fodor’s Travel jedan je od najvažnijih travel guide book-ova s osamdeset godišnjom tradicijom izlaženja, koji Amerikancima pruža najpouzdanije dostupne informacije o putovanjima.

Novinarka Fodorsa Andrea MacDonald razgovarala je s dubrovačkim gradonačelnikom Matom Frankovićem s obzirom da za iduću sezonu Fodor's priprema veliko izdanje o Hrvatskoj, a u kojem će posebno mjesto imati i Dubrovnik. Razgovarali su o budućnosti turizma te svim utjecajima i izmjenama koje će aktualna situacija imati na svjetske putnike.

Gosti s američkog tržišta i dalje u Dubrovniku zauzimaju drugo mjesto, a budući smo prvenstveno avio-destinacija Grad Dubrovnik je već započeo razgovore o ponovnoj uspostavi direktne zrakoplovne linije Dubrovnika s SAD-om, te su najave za sezonu 2021. jako dobre.

Kampanja koju je Grad Dubrovnik u suradnji a Turističkom zajednicom provodio u proteklom razdoblju, uključujući i izuzetno gledanu emisiju američke TV kuće ABC koja je u prime timeu emitirala posebnu emisiju 'Good Morning America' iz Dubrovnika, a koju je gledalo 12,5 milijuna Amerikanaca, pobudila je veliko zanimanje pa su upravo od ovog tržišta velika očekivanja za iduću sezonu.

Osim promocije putem medijskih kampanja u prosincu će se održati velika konferencija  'ASTA destination' kada će u Dubrovnik stići preko 400 travel agenata. Upravo Dubrovnik je jednoglasno i u velikoj konkurenciji izabran destinacijom koja će se posebno promovirati i nuditi turistima iz SAD-a. Inače, ASTA je udruženje s preko 12 tisuća travel agenata samo u Sjedinjenim državama, i ono što je najvažnije – destinacije koje ASTA preporuči su destinacije kamo Amerikanci putuju. Stoga je predstojeća konferencija izvrsna prilika za promociju dubrovačkog turizma na američkom tržištu.

Grad Dubrovnik, u suradnji s gradskom Turističkom zajednicom i Turističkim vijećem već radi i na ostalom planu aktivnosti za sezonu 2021., a koje će uskoro i predstaviti.

Zamjenica Tepšić predstavila projekt „RESPECT THE CITY“ na 10. Međunarodnoj virtualnoj konferenciji ICOT 2020.

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić sudjelovala je jučer u večernjim satima na desetoj međunarodnoj virtualnoj konferenciji o turizmu ICOT 2020 usmjerenoj prema aktualnoj globalnoj temi „Tourism in uncertain times: issues and challenges“.

Sudionici međunarodne virtualne konferencije raspravljali su o trenutnoj krizi COVID-19, prijetnjama i neizvjesnostima vezanim za turističko okruženje, klimatskim promjenama, budućim konceptima upravljanja prekomjernim turizmom s kojim se susreću brojne destinacije poput Dubrovnika, te o prepoznavanju i procjenama pomoću kojih bi se smanjili rizici i nesigurnosti uzrokovani trenutačnom epidemiološkom situacijom, stvarajući pritom uravnoteženi turistički rast u nadolazećim razdobljima.

Zamjenica gradonačelnika Tepšić u svom izlaganju, prisutne je izvijestila o situaciji u Dubrovniku i rezultatima turističke sezone 2020., koja je kao i brojne destinacije suočena sa COVID-19 krizom. Također, zamjenica Tepšić sudionicima virtualne konferencije, predstavila je projekt „Respect the City“. Riječ je o strateškom projektu koji u svojoj biti sadrži modele pametnog i odgovornog upravljanja destinacijom i održivim turizmom. Cilj ovog projekta, jest prije svega očuvanje kulturne baštine, podizanje kvalitete svakodnevnog života građana Grada Dubrovnika i osiguravanje najboljeg mogućeg doživljaja Dubrovnika za sve posjetitelje.

U ovoj je prigodi Tepšić predstavila mjere i aktivnosti Dubrovnika kao lidera u održivom i odgovornom turizmu na Mediteranu, kazavši kako se suradnjom brojnih dionika sa područja Dubrovnika, nastoji pametno odgovoriti na negativne učinke prekomjernog turizma, kombinacijom različitih produktivnih rješenja.

Ono što je posebno istaknuto tijekom izlaganja jest prepoznavanje projekta „Respect the City“ od strane Globalnog vijeća za održivi turizam (GSTC), koji je 2019. godine proveo procjenu destinacije bazirajući se na ocjenjivanje elemenata poput upravljanja kulturnim dobrima i okolišem, sudjelovanje i korist zajednice u navedenom projektu te planiranje i politiku destinacije. Dubrovnik je postigao 70% izvrsnosti na temelju procjena koje su donesene, čime je postignut znatan napredak u kontekstu glavnih ciljeva samog projekta „Respect the City“.

Deseta Međunarodna virtualna konferencija ICOT 2020. održava se od 17. do 18. rujna, na kojoj će brojni stručnjaci direktno povezani sa turizmom iznijeti procjene, odgovore i moguća rješenja za buduću turističku sezonu.

 

Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…