KAKO ĆE IZGLEDATI NOVA ‘KORONA ŠKOLSKA GODINA’? Novi ministar obrazovanja mora odabrati između tri izgledna scenarija

569

Učitelji i ravnatelji poručuju najvažnije je da jasne upute za provedbu svih scenarijia do njih stignu na vrijeme

Kako će izgledati nova školska godina i hoće li na jesen u školskim klupama sjediti svi ili samo neki učenici ili će učionice ponovno biti prazne, čeka se odluka novog ministra obrazovanja, javlja RTL.

Odluka se očekuje što prije: požurnicu šalju i učitelji i ravnatelji, ali i roditelji. Škole se, pak, spremaju za sve scenarije.

“Pitao sam kolegicu Divjak možemo li se čuti i razgovarati oko određenih tehničkih rješenja i pitanja jer ako je netko onda je ona specijalista za uvođenje nastave na daljinu”, rekao je Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja.
A novom ministru u nasljeđe tri moguća scenarija za početak iduće školske godine.

Sve ovisi o epidemiološkoj situaciji

“Mi smo pripremili sve što je potrebno za donošenje odluke i da se mirno uđe u novu školsku godinu. Od opreme, edukacije, materijala, ali izazovi su tu i trebat će raditi da se svi detalji razrade”, poručila je Blaženka Divjak, bivša ministrica znanosti i obrazovanja.

Sve će diktirati epidemiološka situacija.

Prvi model je i najpoželjniji: nastava uživo i povratk svih učenika u školske klupe. Nastava na daljinu prema potrebi i za određene skupine učenika. Drugi, mješoviti model, kombinacija je nastave uživo i na daljinu. Neće svi istovremeno imati nastavu u školi. Prioritet bi trebali biti učenici nižih razreda i maturanti, a za ostale su moguće izmjene tjedan po tjedan. Treći model je nastava i vrednovanje na daljinu.

“To su jedina tri logična i moguća  modela, ili idu svi u školu ili mješoviti sistem ili je lockdown. Kakva će biti epidemiološka situacija na jesen? Ja se nadam dobra i očekujem da će biti, a sad sve ćemo tek vidjeti”, izjavio je Fuchs.

Učitelji i ravnatelji poručuju najvažnije je da jasne upute za provedbu svih scenarijia do njih stignu na vrijeme.

“Nadamo se da ćemo dobiti sve upute dobiti najmanje dva tjedna ili barem 10 dana prije početak školske godine i nadam se da će struka biti konzultirana”, rekla je Suzana Hitrec, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja.

Puno je nepoznanica

U ovoj zagrebačkoj osnovnoj školi učionice stradale u potresu bit će spremene za učenike, a za sve scenarije koji ih mogu dočekati na jesen  spremaju se učitelji i ravnatelj.

“Najgore bi bilo da opet bude skroz online, jer to nije to. Najbolje bi bilo uživo i tome se nadam, sad u kojem obliku, 100 posto ili pola vidjet ćemo”, kazao je Jako Šuker, ravnatelj OŠ Retkovec Zagreb.

Sindikat hrvatskih učitelja novom ministru je uputio 20 ključnih problema koje treba riješiti za kvalitetniji početak nove školske godine.

“Puno je nepoznanica. Škola mora biti jednako dostupna svima i mora se naći način da svi imaju priliku pod uvjetima koji su prostorno, higijensko i zdravstveno zadovoljavajući, kako za učenike tako i za nastavnike”, izjavila je Ana Tuškan, glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja.

Odgovore žele i roditelji.

“Da se vratimo u školske klupe u 3. razred i da nastavimo normalno školovanje”, poručila je Nada iz Zagreba.

“Svi su se već trebali disciplinirati i na distancu i na nošenje maske, trening traje evo kad se uđe u trgovinu i mislim da ne bi trebalo biti problema, jer ono nije bilo baš normalno”, kazala je Snježana iz Zagreba.

Koliko su svi spremi za početak školske godine pod korona pravilima pokazat će jesen.

net.hr




Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *