CVJETNICA ILI PALMANA NEĐEJA

05 Travanj 2020
Autor :  

Danas slavimo Cvjetnicu, uvod u Veliki tjedan. Cvjetnica se na jugu Hrvatske zove i Palmana neđeja ili u Župi dubrovačkoj-Neđeja od pome.

To je dan kada se crkva spominje Isusovog svečanog ulaska u Jeruzalem u dane prije Pashe, opisanog u sva četiri Evanđelja, ali i muke koja je slijedila iza toga. Kad je Isus ulazio u Jerazalem, ljudi su ga dočekali mašući maslinovim i palminim grančicama.

Zato je običaj nositi grančice masline i palme u crkvu kako bi ih svećenik blagoslovio. Na Cvjetnicu se umjesto redovitog čitanja evanđelja čita ili pjeva Muka ( po Mateju, Marku ili Luki). Blagoslovljene grančice nose se kući i zataknu za križ, a na selu se nose i u staje.

Pome koje se izrađuju samo u južnom dijelu Hrvatske, bile su rijetkost u 19. stoljeću. I danas malo žena zna kako se one pletu. Prošlogodišnju pomu se ne smije baciti u smeće nego se mora spaliti ili zakopati u zemlju.

Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…