ŠTO KRIJE I KOGA FINANCIRA ŽUPAN NIKOLA DOBROSLAVIĆ?

19 Svi 2020
Autor :  
Županija Dubrovačko-neretvanska Nikola Dobroslavić

Početkom ovog mjeseca, točnije 02. svibnja, poslali smo upit županu Nikoli Dobroslaviću o financiranju medija u Dubrovačko-neretvanskoj županiji te postavili pitanje o transparentnosti takvih podataka. Jer, da pojasnimo, na stranici županije, takvih podataka jednostavno- nema. Posljednji vidljivi podaci javnosti su oni iz 2017. godine. 

Na upit nam nije odgovoreno, iako je prošlo punih petnaest dana, pa smo se obratili Povjereniku za informiranje.

Osim što su iz županije morali odgovoriti u roku, što nisu učinili i to ne prvi put, stavljeno im je na znanje: Zakon o pravu na pristup informacijama, pravo na pristup informacijama obuhvaća pravo na traženje i dobivanje informacije kao i obvezu tijela javne vlasti da omogući pristup zatraženoj informaciji i objavljuje informacije neovisno o postavljenom zahtjevu kada takvo objavljivanje proizlazi iz obveze određene zakonom ili drugim propisom.

Nadalje, članak 10. stavak 1, točka 8, propisuje kako su tijela javne vlasti obvezna na internetskim stranicama na lako pretraživ način i u strojno čitljivom obliku objavljivati: informacije o dodijeljenim bespovratnim sredstvima, sponzorstvima, donacijama ili drugim pomoćima, uključujući popis korisnika i visinu iznosa.

Inspektorica, savjetnica Povjerenika za informiranje, između ostalog, zatražila je izvješće o navodima iz predstavke s dokazom postupanja po predmetnom zahtjevu sukladno odredbama Zakona o pravu na pristup informacijama te dokaz o ispunjenju poraktivne objave informacija iz članka 10. točke 8. Zakona o pravu na pristup informacijama u roku od 15 dana od dana zaprimanja ovog akta.

Dakle, župan će ovih dana imati pune ruke posla: mora objasniti zašto se ovakve informacije kriju, netko od njegovih zaposlenika mora retrogradno ispuniti tablice koga županija financira i u kojem iznosu i na kraju sve to objaviti na službenoj stranici županije Dubrovačko-neretvanske.

 

 

 

 

Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…