Svjetska zdravstvena organizacija: ‘Nosite platnene maske jer mogu smanjiti rizik transmisije koronavirusa’

06 Lipanj 2020
Autor :  

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ažurirala je svoje smjernice u petak i preporučila vladama država na poticanje stanovništva na nošenje maski na javnim mjestima gdje postoji rizik transmisije koronavirusa, piše portal Net.hr.

U novim smjernicama, čiju su izradu potaknuli rezultati studija provedenih u posljednjih nekoliko tjedana, WHO naglašava da su maske samo jedan u nizu alata koji mogu smanjiti rizik transmisije, ali ne bi trebale pružiti lažan osjećaj sigurnosti.

“Sada imamo dokaze da ako se maske pravilno postave tada mogu biti barijera potencijalno zaraznim kapljicama”, navodi Kerkhove.

Prije su tvrdili da nema dovoljno dokaza

Dok su neke države i dio američkih saveznih država preporučile ili nametnule nošenje maski u javnosti, WHO je prethodno govorio da nema dovoljno dokaza o (ne)učinkovitosti maski.

I dalje ostaje na snazi preporuka da zdravstveni radnici, koji su u kontaktu s osobama koje imaju koronavirus ili se sumnja da ga imaju, nose maske, rekla je Van Kerkhove.

Međutim, naglasila je kako je ta preporuka proširena te se savjetuje da svi radnici, koji su u kontaktu s bilo kojim pacijentom ili štićenicima staračkih domova, cijelo vrijeme nose masku, objavio je Net.hr.

Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…