PRODUŽUJE ŽIVOT I ŠTITI OD BOLESTI: Dijeta koju prakticira Jennifer Aniston postala svjetski HIT!

28 Prosinac 2019
Autor :  

Ovo istraživanje otkrilo je da takozvani “intermittent” post može pomoći u borbi protiv dijabetesa, pretilosti, srčanih bolesti pa i raka, a ovakav režim prehrane obožavaju i mnoge svjetske zvijezde.

Jedna od najpopularnijih dijeta ove godine, bolje rečeno režim prehrane, bila je “intermittent fasting”, odnosno isprekidani post u određenim dijelovima dana.  Iako postoji mnogo varijanata ovog posta, najpopularniji je onaj kada smijemo jesti samo u periodu od osam sati dnevno, a sljedećih 16 postimo i pijemo samo vodu.

Cilj ovakvog režima prehrane jest smanjenje broja kalorija, a znanstvenici su kroz novo istraživanje objavljeno u magazinu “The New England Journal of Medicine” otkrili da ovakav tip posta može pomoći u borbi protiv pretilosti, dijabetesa, srčanih bolesti, raka i neuroloških poremećaja.

Osim toga, istraživači su naveli da se “intermittent” postom uključuje takozvani metabolički prekidač koji potiče tijelo da masti pretvara u energiju uz očuvanje mišićne mase.

“Prikupljamo sve više dokaza da ovaj metabolički prekidač otvara puno signalnih putova u stanicama i organima te poboljšava njihovu otpornost na stres”, rekao je profesor Mark Mattson s Medicinskog fakulteta sveučilišta Johns Hopkins te dodao:

“Ako jedete tri obroka dnevno i međuobroke tijekom cijelog dana, metabolički prekidač vam se nikada neće pokrenuti”, rekao je Hopkins koji na ovaj način posto već tri desetljeća i tvrdi da “intermittent” post sprječava tijelo u proizvodnji slobodnih radikala, nestabilnih atoma koji oštećuju stanice i zbog kojih brže starimo.

Taj specifični oblik prehrane prakticira i mnogo poznatih poput Jennifer Aniston, Hugh Jackmana, Justina Therouxa, Margot Robbie i mnogih drugih.

“Držim se ‘intermittent’ posta, dakle, ne jedem ujutro. Primijetila sam veliku razliku u mojem organizmu otkad ne jedem po 16 sati u komadu”, rekla je Aniston, iako u tom periodu pije samo vodu, sokove ili kavu bez zaslađivača i mlijeka.

Iako je potrebno još mnogo istraživanja kako bi se dokazali pozitivni učinci ovakvog posta, neka od njih dokazala kako Intermittent post u našem tijelu može pokrenuti nešto što se prilagodilo od doba naših predaka koji su duže vrijeme morali preživjeti bez hrane, piše Gloria.

dnevno.hr

Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…