Na WhatsApp-u kruži nova opasna prevara: Kriminalci koriste dvije metode

02 Lipanj 2020
Autor :  

Unatoč tome što smo svoju privatnost davno prodali tvrtkama poput Googlea, Facebooka, Applea i njima sličnih, zaista nije potreba da istu potpuno prepustimo u ruke stranaca. Nova prevara se vrti po WhatsAppu koja na dva načina pokušava doći do vašeg računa, a što onda rade s vašim kontaktima i informacijama, nitko ne zna, piše Bajtbox.

Dva su načina na koja ljudi pokušavaju doći do vašeg računa i moramo priznati da su se ovoga puta zaista potrudili da budu uvjerljivi. Prvi je da Vam pošalju SMS tvrdeći da su vam u listi kontakata te da trebaju od Vas verifikacijsku šifru da potvrde svoj račun. Na taj način uz pomoć linka, Vi zapravo dohvatite svoj verifikacijski kod i isti pošaljete nepoznatima, dajući im tako otvorena vrata u svoj račun. Vaš račun kao i kontakt lista onda vjerojatno bude iskorištena za različite spam poruke i napade, ali i daljnje širenje ovakvog napada.

Drugi način na koji se danas pokušava doći do vašeg računa je nešto uvjerljiviji te na sam WhatsApp dobijete poruku od navodno „WhatsApp“ tima koji od Vas traži verifikacijski kod. Kao što Facebook i WhatsApp napominju, nikada službena podrška od vas neće tražiti vaše informacije pa ako i dobijete poruku od „navodno WhatsAppa“, prijavite ju ili ju ignorirajte.

Jako je pametno svoje račune danas zaštiti dvostrukim oblikom autentikacije (uz šifru da se na vaš telefon pošalje i SMS kod ili na vaš E-mail račun) te bi isto preporučili za sve online račune koje imate.

Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…