Masovni prosvjedi u Washingtonu i diljem SAD-a: 'Mariširamo za nadu, a ne mržnju...'

07 Lipanj 2020
Autor :  

Tisuće prosvjednika marširalo je pored Sveučilišta George Washington, uzvikujući parole poput "Ruke gore, ne pucaj!“, "Marširamo za nadu, ne za mržnju“, te  "Ne mogu disati“, što je referenca na Floydove posljednje riječi.

Prosvjedi su održani, među ostalim gradovima, i u New Yorku, Chicagu i San Franciscu.

Na teritorij Bijele kuće je rano u subotu stiglo šest autobusa s vojnicima, a na ulicama američke prijestolnice parkirani su vojni džipovi Humvee.

Gradonačelnica Washingtona Muriel Bowser dan ranije je preimenovala trg ispred Bijele kuće u "Black Lives Matter plaza“, te je naredila ispisivanja par stotina metara dugog murala s istim sloganom na ulici koja vodi prema sjedištu američkog predsjednika. Donalda Trumpa je pozvala da povuče vojsku s ulica tog grada. 

Prosvjedi širom SAD-a, ali i u drugim dijelovima svijeta potaknuti su smrću Georgea Floyda koji je preminuo 25. svibnja u Minneapolisu nakon što je policajac klečao na njegovom vratu gotovo devet minuta, iako mu je Floyd govorio da ne može disati. 

 

direktno.hr

Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…