KISELI KUPUS JE PRAVO BLAGO: Ova vitaminska bomba uspješno liječi čak devet bolesti

566

Sto grama sirovog kiselog kupusa sadrži čak 20 mg vitamina C. Slijede vitamin A, folna kiselina, magnezij, fosfor, kalcij, kalij, natrij i bjelančevine. Odličan je izvor vitamina B12, zbog čega se napose preporučuje vegetarijancima i veganima.

Kiseli se kupus razlikuje od sirovog po probiotičkim bakterijama. Kiseli je kupus izvorna fermentirana hrana prirodno bogata probiotičkim kulturama. Zbog toga je kiseli kupus jako bitan u liječenju bolesti uzrokovanih neravnotežom crijevne flore, posebice nakon terapije antibioticima ili kemoterapije; navode nutricionisti.

Kiseli kupus pospješuje zarastanje rana, a djeluje i kod reume i upale vena. Lokalno ga možete rabiti za ublažavanje svrbeža na koži uslijed različitih alergijskih upala, manjih opekotina i uboda kukaca, napose pčele ili ose. Na bolno mjesto stavite oblog i omotajte ga zavojem ili gazom.

Imate li glavobolju, na čelo položite list kiselog kupusa i omotajte ga gazom. Ljudi koji konzumiraju puno kiselog kupusa jači su i otporniji na bolesti. Zbog toga se kiseli kupus posebno preporučuje starijim osobama, osobama s oslabljenim imunitetom i djeci.

Rasol – sok kiselog kupusa – ima mnogo povoljnih učinaka. Bogat je vitaminima C, E, K i B, kao i vitaminom U, jednim od najrjeđih vitamina, važnim za liječenje čira na želudcu.

Prije spavanja, namočite vatu u rasol i stavite je u uho. Tako spavajte i izvadite je ujutro. Između ostalog, rasol djeluje protiv gljivica i bakterija, štiti od upala, pomaže kod čira i liječi mamurluk.

dnevno.hr

Komentari




Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *