OBITELJI S MALOG STRADUNA: Kome to odgovara da Mali Stradun ostane ovakav kakav jest zapušten?

20 Rujan 2020
Autor :  

"Dragi naši sugrađani, 

nakon velike medijske pozornosti koja se stvorila oko obnove Malog Straduna osjećamo potrebu da se mi obitelji s Malog Straduna oglasimo osobno. Proteklih dana su se prizivale političke afere i padanje maski, raspravljalo se o svemu i svačemu, a nitko ne spominje nas obitelji s Malog Straduna i nitko se ne pita kako se mi osjećamo dok sve to slušamo nakon što smo marljivo punih 5 godina provodili i uspješno okončali propisanu pravnu proceduru za uređenje Malog Straduna kroz koju se prošlo i kroz javnu raspravu i usvajanje na Gradskom vijeću, verifikacijskoj komisiji Grada, ocjenjivačkom sudu i Hrvatskoj komori arhitekata.   Gradska Uprava nam je bila istinski partner od prvog dana i ravnopravno sudjelovala u svakom koraku uvidjevši javni interes u obnovi Malog Straduna. Sav uloženi novac u tih 5 godina od nekoliko milijuna kuna smo osigurale mi obitelji s Malog Straduna, uz puno uloženog truda i strpljenja, a sve na obostrani interes kako nas malih poduzetnika da uložimo u obnovu naših nekretnina tako i interes šire javnosti da vratimo zapušteni Mali Stradun u život.  Nakon što je sve uspješno okončano 13 obitelji u namjeri da obnovi svoje nekretnine i Mali Stradun sukladno provedenom natječaju započinje s postupkom ishođenja dozvola te još dodatno uložemo u  izradu projekata. Naravno da smo ostali  iznenađeni kada smo vidjel spornu “detaljniju razradu” a da ni neznamo što točno ona znači. Što god da znači, s obzirom da je sva poznata pravna procedura za zonu Malog straduna ispoštivana i okončana zakon te izmjene ne dozvoljava. 

Ne postoje izmjene koje bi trebale omoguciti obnovu Malog Straduna sukladno provedenom natječaju, jer obnova Malog Straduna sukladno provedenom natječaju je već započela, mi smo već uložili novce u projekte u skladu sa zakonom i provdenom natjecaju te pristupili realizaciji investicije. Cijeli petogodisnji postupak je iznjedrio rjesenje koje je  pravno, imovinski i građevinski provedivo i zakonito, koje su Grad Dubrovnik i Hrvatska Komora Arhitekata potvrdili i temeljem kojeg  je 13 obitelji već krenulo sukladno natječaju u ishođenje dozvola za obnovu njihovih nekretnina, dok za preostale 3 cjeline koje su u Valamarovom vlasništvu ta tvrtka nije ništa pokrenula. Jasno nam je da su im prioritet hoteli koje su obnovili koji im donose profit i zbog kojih su mozda zanemarili obnovu Malog Straduna u kojem nemaju nekog profita, ali zato ima u stradunu javnog interesa te ih stoga ovom prilikom molimo i ponovno  javno pozivamo da nam se pridruže u obnovi Malog Straduna već sutra na obostarni interes i interes šire dubrovačke javnosti.

Pozvani smo bili na sastank dana 27. veljače ove godine u maloj vijećnici na kojem su doneseni zaključci koje je usvojio Grad i Hrvatska komora arhitekata. Tom prilikom je tvrtka Valamar iznijela svoje zahtijeve da se ide na jedinstvenu dozvolu koju  zagovaraju od prvog dana jos 2016.godine . Taj prijedlog po tko zna koji put nije usvojen jer između ostalog  termin “jedinstvena” zakon ne poznaje, usvojene su građevinske cjeline u skladu s kojima smo i izradili naše projekte. Od tuda naša bojazan da se možda ovdje ne ide u tom smjeru,  ali imamo povjerenja i duboko smo uvjereni da će gradska uprava ostat doslijedna pravu, zakonu i donesenim odlukama i zaključcima  jer smo na temelju toga uložili već milijune kuna. 

Svi sadržaji koji su rekonstrukcijom planirani su isključivo javnog karaktera (restorani, barovi, butige,  slastičarnice, turisticke agencije, igraone za djecu itd.) , novi apartmani nisu planirani rekonstrukcijom, kojom se između ostalog čak proširuju postojeće zelene površine. Obnova Ovaj zahvat rekonstrukcije je puno više od obične "nadogradnje" i sitnih privatnih interesa kako se želi prezentirat, ovo je jedna sveobuhvatna obnova i revitalizacija Malog straduna kojom građani dobijaju nove javne sadržaje, zelene površine i nova radna mjesta,  javni interes je neupitan, da ga nema ne bi se bilo išlo na javnu raspravu i ne bi Grad ravnopravno sudjelovao u cijeloj proceduri svih 5 godina i deklarirao prvog dana ovaj projekt javnim interesom. Građani su od davnina vezani za ovaj prostor a i sama činjenica da nitko od nas vlasnika nije prodao svoj poslovni prostor nit hoće dovoljno govori koliko smo i mi sami vezani uz ovaj prostor, i da smo mi privatnici čim su se stekli uvjeti odmah pristupili  ishođenju dozvola i obnovi.

Ovdje se ne radi o interesu jedne ili dvije obitelji, radi se o interesu velikog broja dubrovačkih obitelji i jos puno većem javnom interesu koji se postiže obnovom Malog Straduna. Zato nas smeta kad se prozivaju pojedinačne obitelji poput obitelji Prkačin koja je eto kriva samo zato jer se našla tu među nama sa svojim nadaleko najmanjim udjelom od 20-ak kvadrata, ili poput obitelji Sršen koju se proziva samo zato jer se zalaže za ovu obnovu, jer njihovo zalaganje za obnovu cijelog Malog Straduna i svih naših nekretnina daleko nadilazi njihov privatni interes u cijeloj ovoj priči. Svi smo zajedno cijelo ovo vrijeme marljivo radili u našoj udruzi Mali Stradun koju smo osnovalii s jedinim ciljem da obnovimo stradun sudjelujući ravnopravno na sve moguće načine.

Pozdravljamo inicijativu trećine gradskih vijećnika koji su amandmanom pokušali samo zaštitit javni interes obnove Malog straduna i petogodišnji rad i trud svih vijećnika, gradskih službenika i struke koji su sudjelovali u ovom 5 godina dugom postupku i ukazati na protupravnost tog prijedloga.

Dragi naši sugrađani, postavljaju se pitanja na koja mi tražimo odgovore,  kome to odgovara da Mali Stradun ostane ovakav kakav jest zapušten? Babin kuk je bio omiljeno mjesto gdje su građani dolazili, tko ne želi vidjeti građane grada Dubrovnika ponovno na Malom Stradunu ?
Dragi naši sugrađani mi smo vam iznijeli sve same činjenice, a na vama je da sami donosete vaš vlastiti  sud o ovome

Ostanite nam dobro, budite odgovorni i čuvajte se korone

Obitelji s Malog Straduna"

Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…