NIKADA NE ZABORAVIMO NJIHOVU ŽRTVU: Dan sjećanja na zatočenike neprijateljskih logora

14 Kolovoz 2020
Screenshot

Dan je sjećanja na zatočenike neprijateljskih logora tijekom Domovinskog rata u Hrvatskoj, kao spomen na razmjenu zarobljenika koja se dogodila kod Nemetina, 14.kolovoza 1992. Tog dana iz srpskih logora oslobođeno je 714 branitelja i civila. Odluku o obilježavanju tog dana donio je Hrvatski sabor tek 2010.

Kroz srpsko-crnogorske logore prošlo je čak 30 000 osoba, od kojih je ubijeno ili podleglo posljedicama oko 300 ljudi. Najmlađa žrtva ubijena u logoru imala je samo 6 mjeseci, a najstarija 104 godine. Mučeni su najsvirepije načine, premlaćivani, omalovažavani, izvođeni na lažna strijeljanja, silovani. 

Podsjetimo, Kroz srpsko-crnogorske logore Morinj i Bileću prošla su 292 zarobljenika. Neprijateljska vojska zatvarala je branitelje, civile, čak i maloljetnu djecu. Od posljedica zlostavljanja umrli su Jako Obrad, Antun Čagalj, Miho Brailo i Nikola Brajić.

Za logor Morinj, ratni zločin i nečovječno postupanje prema hrvatskim ratnim zarobljenicima osuđena su četvorica bivših rezervista JNA. Ivo Menzalin, Špiro Lučić, Boro Gligić i Ivo Gojnić ukupno su dobili 12 godina zatvora. Zlatko Tarle i Mlađen Govedarica, zapovjednik logora pravomoćno su oslobođeni optužbe.

Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…