Ispiši ovu stranicu

MINISTARSTVO BRANITELJA: Zatražili smo pomoć od Crne Gore kako bi pronašli nestale s područja Zvekovice!

27 Kolovoz 2019

Više članaka sam napisala na temu nestalih tijela poginulih branitelja na našem području. Jedna priča me posebno zaintrigirala, a radi se o trojici braće Pramenković, koji su branili naš dom. Institucije hrvatske države silno su zakazale, pa tako i dalje nema tijela najstarijeg brata, smrtno stradalog na Zvekovici, a njegov brat Hasim, iako zarobljenik koncentracijskog logora Morinj ni danas, 28 godina kasnije, još uvijek nema status branitelja. U moru onih lažnih, onih koji su se okoristili Domovinskim ratom, valjda nemamo vremena ni volje za one koji to zaslužuju. Priču možete, ukoliko ste to propustili, pročitati ovdje. 

Ponovo sam poslala upit Ministarstvu branitelja, Odjelu za zatočene i nestale, jer me zanimalo tko je odgovoran za ove slučajeve i što se napravilo do danas. Stigao je odgovor iz Ministarstva, koji prenosimo u cijelosti:

" Od posljednjeg odgovora na Vaš upit, od ožujka 2018. godine do danas, Ministarstvo je, u suradnji s drugim nadležnim tijelima (Hrvatski memorijalno- dokumentacijski centar Domovinskog rata, MUP, sigurnosno – obavještajne agencije), obavilo provjere svih ranijih dostupnih saznanja koja su ukazivala na moguće mjesto ukopa Rasima Pramenkovića. Provedene su i dodatne povjere s ciljem identifikacije posmrtnih ostataka, a kako poduzete aktivnosti nisu dale rezultat zatraženo je prikupljanje dodatnih saznanja.

Prikupljanje točnih podataka o mjestima ukopa smrtno stradalih hrvatskih branitelja i civila jedna je od težih zadaća, što se posebno odnosi na područja RH koja su se nalazila pod okupacijom. Traženim podacima najčešće raspolažu pojedinci ili tijela drugih država.

U nastojanjima da se riješi sudbina, kako Rasima Pramenkovića, tako i drugih osoba nestalih na području Zvekovice u listopadu 1991. godine, koristeći mehanizam međudržavne suradnje, od Crne Gore je zatraženo prikupljanje i dostava svih saznanja kako bi se okončao postupak traženja nestalih osoba na navedenom području.

Ministarstvo hrvatskih branitelja nastavlja prikupljati i provjeravati sva raspoloživa saznanja te provoditi aktivnosti iz nadležnosti u cilju rješavanja sudbina nestalih osoba, njihovog pronalaska i dostojanstvenog ukopa."

Nakon više od godinu dana istraživanja, razgovora, pregledavanja dokumentacije i dalje mislim kako su moguća samo dva odgovora: ili tijelo Rasima Pramenkovića nikada nije prebačeno sa Zvekovice ili je tijelo pokojnika zamijenjeno s nekim drugim braniteljem, što bi bio skandal, koji bi vjerojatno mnogi htjeli zataškati. Čekamo dakle, sada odgovor "s druge strane", iako smo prije nekoliko mjeseci i to pokušali privatnom istragom. Vojnici JNA nisu bili voljni razgovarati o tome što se zaista dogodilo na Zvekovici početkom listopada 1991.

I danas, u kolovozu 2019. tražim, uz potpunu suglasnost obitelji Pramenković da odgovorni isprave svoju grešku, da netko odgovara za ovaj veliki propust. Nadam se kako će netko progovoriti i staviti točku na ovaj slučaj, a obitelji Pramenković donijeti olakšanje gotovo tri desetljeća kasnije.

 

 

Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…