HEROJI DOMOVINSKOG RATA: Odred naoružanih brodova

23 Rujan 2020
Facebook ONB

Dragovoljačka postrojba, Odred naoružanih brodova,  čiji se početak djelovanja veže za današnji datum, 23.rujna 1991. i prvu plovidbu broda Sveti Vlaho  osnovali su Aljoša Nikolić, Miljenko Bratoš i Rudi Butković

Gliserima su prevozili ranjenike i branitelje koji su iz svih krajeva Hrvatske dolazili pomoći dubrovačkim braniteljima. U sastavu ONB-a bilo je 22 brodice raznih veličina koje su prevezli preko 5000 ljudi i više od 4000 tona različitog tereta. Ova ekipa, njih 117, pod vodstvom Aljoše Nikolića, držala je Grad na životu. Odred je bio značajan faktor za održavanje obrane i preživljavanje stanovnika.

Vozili su po najtežim vremenskim uvjetima, a nisu izgubili niti jedan brod. Posljednji i očuvani primjerak jednog od naoružanih brodova, sveti Vlaho, restauriran je i izložen na Batali kao muzejski primjerak. 

Nagrađeni su Plavom vrpcom Novog vjesnika, nagradom za hrabra i humana djela na moru 1992. godine. Odred je odlikovan tek 2006. Redom Nikole Šubića Zrinskog za iskazano junaštvo njihovih pripadnika u Domovinskom ratu. Aljoša Nikolić je malo prije svoje smrti, 2010. Plavu vrpcu i skulpturu Galeb donirao Muzeju Domovinskog rata, koja je izložena u tvrđavi Imperijal na Srđu. 

Dubrovnik će uvijek pamtitit hrabre i požrtvovne pripadnike Odreda naoružanih brodova i nikada neće zaboraviti ni one koji su izgubili svoje živote tijekom Domovinskog rata: Miljenka Bratoša, Gorana Gojkovića, Đura Raguža Kanadera, Matka Soče i Zdenka Zorića.

Unatoč hrabrosti i požrtvovnosti, nijedan pripadnik ONB-a nije dobio časnički čin ni ratno odlikovanje.

Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…