PREGLED TJEDNA/ Izgradnja kanalizacijskog sustava na Lopudu, obnovljeni društveni domovi na Gromači, u Ljupču i Mravinjcu, uređeno dječje igralište kod ambulante u Mokošici, otvorena nova vrtićka grupa u Zatonu...

25 Siječanj 2020
Autor :  

Kreće izgradnja kanalizacijskog sustava na Lopudu

Dvije podzemne kanalizacijske crpne stanice, 5 kilometara novih cjevovoda i podmorski ispust te uređaj za pročišćavanje otpadnih voda uskoro će se krenuti graditi na Lopudu. Ugovor o izgradnji tamošnjeg sustava odvodnje i pročišćavanja, vrijedan 12 milijuna kuna, potpisan je danas između predstavnika Vodovoda Dubrovnik kao investitora i zagrebačke tvrtke Energoherc kao izvođača radova. Potpisivanju je prisustvovao i dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

Gradonačelnik Franković istaknuo je svoje zadovoljstvo potpisivanjem već trećeg ugovora za izgradnju kanalizacijske mreže na području Grada Dubrovnika u kratko vrijeme.

"Posebno je zadovoljstvo činjenica da krećemo i s prvim elafitskim otokom, na kojemu je jedan od najvažnijih problema upravo nedostatak kanalizacijske mreže. Činjenica je da naš turizam počiva na čistom moru, a ne može to biti okosnica ako ne postoji kanalizacijska mreža na području Grada Dubrovnika. Zato je iznimno važno riješiti sve elafitske otoke, riješiti svu kanalizacijsku mrežu u Gradu. Kanalizacijska mreža Lopuda je prvi zahvat koji će započeti u ovoj godini'', istaknuo je gradonačelnik te zahvalio Upravi Vodovoda na još jednoj pokrenutoj investiciji te Hrvatskim vodama koje su osigurale dio sredstava i prate ovaj  iznimno važan projekt. Stanovnike Lopuda zamolio je za strpljenje prilikom izvođenja radova.

''Lopud je turističko mjesto, ali činjenica je da se tijekom sezone jedan manji dio radova ipak može izvoditi, a da se ne opterećuje sama sezona. Bez strpljenja i razumijevanja stanovnika teško se radovi mogu izvesti na vrijeme i kvalitetno. Ali vjerujem da svi skupa možemo biti zadovoljni jer će Lopud će dobiti kvalitetnu kanalizacijsku mrežu.  Više ih neće opterećivati ovi problemi koji su ih dnevno opterećivali“, rekao je gradonačelnik Franković.

U ime Vodovoda Dubrovnik kao investitora, ugovor je potpisao predsjednik Uprave Lukša Matušić.

''Ovo je za nas iznimno bitna investicija. Lopud je prvi od Elafitskih otoka koji će dobiti sustav odvodnje otpadnih voda. Nisu nam drugi otoci manje bitni, ali ovdje imamo riješene imovinsko-pravne odnose i ishođenu građevinsku dozvolu'', rekao je ovom prigodom predsjednik Uprave Matušić, naglasivši kako Vodovod u ovu investiciju kreće u suradnji s Hrvatskim vodama te da će je nastojati čim prije završiti. Dotaknuo se i dosadašnjih problema s otpadnim vodama koje stanovnici Lopuda trpe posljednjih petnaestak godina i istaknuo kako je Vodovod Dubrovnik u posljednje dvije sezone pomagao koliko je mogao, iako u svom vlasništvu tamo nema nikakvu infrastrukturu.

''Iza Lopuda će, nadam se, doći Suđurađ u suradnji s Gradom Dubrovnikom koji tamo ima u planu neke svoje investicije. Iza Suđurđa, za kojeg mi imamo riješenu građevinsku dozvolu, idu i Koločep i Šipanska Luka. Nitko nam nije manje važan, ali ovdje imamo sve preduvjete za krenemo u investiciju odmah nakon potpisivanja ugovora“ – pojasnio je Matušić.

Izvođač radova je tvrtka Energoherc čiji je direktor Ante Šimić istaknuo kako bi Dubrovnik, kad je riječ o funkcioniranju, trebao biti primjer ostatku Hrvatske, a što njih kao izvođače radova obvezuje da posao odrade izuzetno kvalitetno i u zadanim rokovima.

Prema najavama, prvi strojevi na Lopudu mogu se očekivati već od 1. veljače.

Završena izgradnja skalina kod POS-a I u Mokošici

Završena izgradnja skalina kod POS-a I u Mokošici

Završeni su radovi na izgradnji skala s rukohvatom u naselju Nova Mokošica, kod zgrada POS-a I, koji sada povezuju ulicu Brnino s ulicom Od izvora. Povezivanjem dvije ulice skalama osigurana je nova i adekvatna pješačka komunikacijama svim stanovnicima ovog područja.

Ulici Brnino mještani su prije pristupali preko nizbrdice s velikim uzdužnim nagibom, nesigurnom za kretanje pješaka, posebno prilikom loših meteoroloških uvjeta. Takav pristup predstavljao je problem poglavito osobama starije životne dobi i osobama slabije pokretljivosti. Radove je vodio gradski Upravni odjel za promet, a ukupna vrijednost ove investicije iznosi 391 tisuću kuna.

Obnovljeni društveni domovi na Gromači, u Ljupču i Mravinjcu

Obnovljeni društveni domovi na Gromači, u Ljupču i Mravinjcu

Nakon što je krajem listopada prošle godine obnovljena zgrada društvenog doma na Osojniku, završeni su radovi uređenja društvenih domova na Gromači, u Ljupču i Mravinjcu kojima je koordinirao Upravni odjel za izgradnju i upravljanje projektima Grada Dubrovnika.

Na zgradi društvenog doma na Gromači izvršeni su popravci ravnog krova s hidroizolacijom. Na pristupnom stubištu ugrađena je ograda i PVC klizne stijene, a sve unutarnje plohe objekta uključujući zidove, stropove i grede su uređene i obojane. Izvođač radova je tvrtka Performer j.d.o.o., nadzor je proveo Graf d.o.o., dok je investicija vrijedna 313.062,50 s PDV-om.

U mjestu Ljubač je također izvedena hidroizolacija krova zgrade mjesnog odbora. U ulaznom i stubišnom dijelu objekta ugrađena je keramika te su izvedene dodatne elektroinstalacije potrebne za uporabu objekta (utičnice, rasvjetna tijela, novi elektro ormarić). Izvršeni su iskopi i ugradnja bio jame uz potrebne prateće instalaterske radove. Uređen je sanitarni čvor objekta. Radove u Ljupču vrijedne 122.825,00 kuna izveo je obrt Urljević iskopi, a tvrtka Deltagrad d.o.o. bila je zadužena za nadzor. Paralelno s ovim radovima u tijeku je i uređenje sportskog igrališta smještenog uz ovaj objekt.

Na društvenom domu u Mravinjcu obnovljeno je pročelje objekta. Izvršena je zamjena svih otvora novim PVC prozorima te su uređene unutarnje plohe središnje društvene prostorije u objektu. Radove su izveli građevinski obrt Art Lučić i obrt „Prijevor“ - ugradnja stolarije, s nadzorom Deltagrad d.o.o., dok je ova investicija vrijedna 169.715,00 kuna.

Ukupno ulaganje u društvene sadržaje u Gornjim selima tako prelazi 600 tisuća kuna, a značajno je jer se osim rada mjesnih odbora stvaraju adekvatni uvjeti za kvalitetno provođenje slobodnog vremena, rad kulturno-umjetničkih društava i druge oblike društvenog angažmana stanovnika ovog područja.

Gradonačelnik Mato Franković otvorio novu vrtićku grupu u Zatonu

Gradonačelnik Mato Franković otvorio novu vrtićku grupu u Zatonu

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković otvorio je danas novu vrtićku grupu Dječjeg vrtića Zaton. Nakon završenih radova adaptacije i uređenjem zgrada je proširena te vrtić sada prima tri odgojno-obrazovne skupine, a broj djece u potpunosti je usklađen s Državnim pedagoškim standardom predškolskog odgoja i naobrazbe.

Novi prostor formiran je adaptacijom dijela prizemlja postojeće zgrade, a osim dodatne skupine s pripadajućim sanitarijama, uređen je prostor potreban za garderobe i sanitarije zaposlenog osoblja. Prema ugovoru potpisanom početkom listopada prošle godine, radove je izvela tvrtka Lapad graditelj d.o.o., a investicija je vrijedna 960.901,17 kuna.

Prilikom obilaska, gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo još jednom novom vrtićkom skupinom i ispunjenjem pedagoških standarda u Zatonu, što je jedan od strateških ciljeva ove gradske uprave.

- Cilj nam je ići ukorak s pedagoškim standardima na području cijelog Grada Dubrovnika. Pred nama je naravno još dosta posla, čeka nas dosta investicija ali je činjenica da smo u ovom razdoblju od dvije i pol godine napravili značajan iskorak.

Nakon 13 novih grupa u 2019., i za 2020. je najavio brojne investicije u predškolskom odgoju.

- Čeka nas ishođenje građevinske dozvole u Mokošici, gdje ćemo rušiti postojeći vrtić Pčelica s osam grupa i graditi novi sa 16 grupa. To je bliska budućnost, u ovoj godini očekujemo da ćemo otkupiti zgradu HEP-a u Gružu, na dnu Ulice generala Janka Bobetka, koju HEP godinama ne koristi i na kojoj se nalaze antene. Očekujemo da ćemo zgradu otkupiti ove godine, ukloniti antene i krenuti s adaptacijom tog prostora koji će biti vrtić. U 2020. očekuje nas i izrada prostorno-planske dokumentacije za vrtić Solitudo i za vrtić u Komolcu. S tim projektima u potpunosti bismo riješili pitanje pedagoških standarda.

Tijekom 2020. očekuje se i rasformiranje Dječjih vrtića Dubrovnik u dvije institucije, sukladno zakonskim propisima. Obilasku su nazočile i ravnateljica Dječjih vrtića Dubrovnik Boja Milan Mustać i privremena ravnateljica vrtića Pčelica u Mokošici Dijana Brkić.

- Mokošica je mlado naselje, s obzirom da se grad širi prema rubovima, nedostaje puno mjesta u vrtiću. Zasad su svi pokriveni, ali nismo postigli sve pedagoške standarde koji su postignuti ovdje u Zatonu. Plan je izgradnja novog vrtića koji će time udvostručiti kapacitete, vrtić u Komolcu, a ostala širenja kapaciteta radit će se sukladno potrebama. – istaknula je Dijana Brkić.

Ravnateljica Milan Mustać prisjetila se otvorenja vrtića u Zatonu 2016. godine, istaknuvši kako je današnji vrtić nastao iz ničega.

- Krenuli smo s dvije male grupice, odnosno s grupicom i pol, a sad imamo ovaj predivan prostor i imamo u planu podići i kat, radujem se sa stanovnicima i djecom Zatona.

Otvaranjem proširene Palčice, otvaranjem novog vrtića „Mala kuća“ u Mokošici i proširenjem vrtića Zaton u 2019. Grad Dubrovnik napravio je značajan iskorak prema uvođenju pedagoških standarda u sve vrtiće i stvaranju uvjeta da se svako dijete po navršenih godinu dana automatski može upisati u vrtićke ili jasličke programe.

U tijeku natječaj za dokumentaciju obnove ljetnikovca Gučetić

U tijeku natječaj za dokumentaciju obnove ljetnikovca Gučetić

Pokrenuta je javna nabava za izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju ruševnog ljetnikovca  Gučetić u objekt javne i društvene namjene u Mokošici. Izrada projektne dokumentacije obuhvaća izradu idejnog, glavnog i izvedbenog projekta te ishođenje akta o građenju, a projekt obnove vodit će Zavod za obnovu Dubrovnika.

Nakon izrade projektne dokumentacije, planirana je prijava na europske fondove za financiranje izvođenja radova obnove cijelog kompleksa.

Ljetnikovac Gučetić - Lazarević u Obuljenu je najveći i najreprezentativniji sačuvani kompleks ladanjske arhitekture Rijeke dubrovačke XVI. stoljeća.  Ljetnikovac je danas bez krova i u ruševnom stanju, a ranije je izrađen arhitektonski snimak postojećeg stanja cijelog kompleksa, konzervatorski elaborat i vrtna studija.

Osnovna buduća namjena ljetnikovca je društveno-kulturni centar, s memorijalnim centrom posvećenim Ruđeru Boškoviću. Memorijalni centar ne bi se osmislio kao muzejski prostor, već bi bio tematizirani programski dio društveno-kulturnog centra. Njegova namjena bila bi i edukacijska te društveno-gospodarska, a ciljane skupine su stanovnici ovog područja, od najmlađih do najstarijih, kao i mogućnost sadržaja za posjetitelje s tematikom memorijalnog centra Ruđer Bošković.

Obnovljen sportski teren na Gromači

Obnovljen sportski teren na Gromači

Završeni su radovi na obnovi sportskog terena na Gromači. Radovi su obuhvatili sanaciju 100 kvadratnih metara asfalta koji je bio u lošem stanju. Novouređeno igralište sada je polivalentno jer su, na zahtjev mještana, ocrtane linije i za tenis. Ponovno su iscrtane i linije za mali nogomet i košarku. Dvije košarkaške konstrukcije s tablama i obručima te dva malonogometna gola su popravljeni, dok su betonske tribine obnovljene i osvježene novim slojem boje. Obojena je i ogradna konstrukcija, a staro žičano pletivo koje okružuje teren zamijenjeno je novim. Ulazna klizna vrata su popravljena, a na ogradu su postavljena i dvoja manja.

Investiciju vrijednu 283.344,38 kuna s PDV-om izveo je ugovorni izvođač tvrtka Tehnogradnja d.o.o., sukladno planu održavanja dječjih igrališta i sportskih terena u Gradu Dubrovniku. Nakon uređenja dječjeg igrališta na Gromači u 2019., mještani su dobili još jedan kvalitetan sadržaj za djecu, mlade, ali i za sve generacije. Grad Dubrovnik i u 2020. nastavlja ulaganja u dječja i sportska igrališta, a u ovogodišnjem proračunu za tu namjenu osigurano je približno šest milijuna kuna.

Uređeno dječje igralište kod pedijatrijske ambulante u Mokošici

Uređeno dječje igralište kod pedijatrijske ambulante u Mokošici

Završeni su radovi sveobuhvatnog uređenja dječjeg igrališta u neposrednoj blizini novootvorene pedijatrijske ambulante u Novoj Mokošici. Nakon igrališta u ulici Od izvora, ovo je drugo dječje igralište koje je u Novoj Mokošici uređeno u siječnju.

U okviru radova sanacije vrijednih 324.957,50 kuna s PDV-om, koje je izvela tvrtka  Gradimat d.o.o Split, izvršena je zamjena dotrajalih te postavljanje novih sprava i igračaka kao i zaštitne gumene antistres podloge. Oko igrališta je izvedena potpuno nova zaštitna ograda jer je postojeća bila dotrajala te je predstavlja moguću opasnost za najmlađe.

Podsjetimo, u sklopu programa investicijskog održavanja dječjih i sportskih igrališta Grad Dubrovnik je u 2019. godini temeljito obnovio i uredio 20 dječjih i sportskih igrališta te prostora za rekreaciju, a za tu namjenu iz prošlogodišnjeg proračuna izdvojeno je 4.619.442,15 kuna.

Za izgradnju novih i održavanje postojećih dječjih i sportskih igrališta u Proračunu za 2020. godinu osigurano je približno 6 milijuna kuna, a među novogradnjama ističe se sportsko-rekreacijski park na Babinom kuku. 

 

Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…