Predstava suvremenog cirkusa „ZVUK I TIJELO“ i radionica zračnog kruga u ARL-u ovog vikenda

24 Siječanj 2020
Autor :  

Kroz program "ST Cirkus" splitskog izvedbenog kolektiva ROOM 100, Dora Popić i Mišo Komenda 25. siječnja 2019. godine u 20:00 u Art radionici Lazareti izvest će svoju predstavu "ZVUK I TIJELO".

"ZVUK I TIJELO" predstava je suvremenog cirkusa koja kombinira cirkusku tehniku na zračnom obruču (aerial hoop-u) sa zvučnim improvizacijama. Tijelo koje se pokreće zbog zvuka, i Zvuk koji se mijenja zbog pokreta. Ono što počne kao nadmetanje i igra dominacije, preraste u suradnju i koegzistenciju u kojoj jedno ne postoji bez drugog. Fokus rada na zračnom obruču se tiče ispitivanja granica tijela pod utjecajem centrifugalnih i centripetalnih sila koje nastaju pri njegovoj vrtnji, te istraživanja promjena u brzini okretaja i dinamici izvedbe koje nastaju kad tijelo zauzima različite položaje u vrtnji. Istražuje se i logika kretanja samog elementa obruča te poremećaji u njegovom pravilnom orbitiranju u situacijama kad je u toj delikatnoj zračnoj ravnoteži prisutno tijelo koje se kreće. Svaki pokret tijela i obruča je ilustriran ili u potpunosti diktiran glazbom koja se izvodi uživo i korespondira sa izvedbom. Zvučna kulisa je improvizacija koja se sastoji od distorziranja zvučnog signala kroz gitarske efekte i oscilatore. Uz gitaru se koriste analogni i digitalni sampleri i ritam mašina na način primjeren formi.

trajanje: 25 minuta
ideja, izvedba, pokret i glazba: Dora Popić i Mišo Komenda
potpora: Kam Hram i ROOM 100

Facebook event: https://www.facebook.com/events/547462035843035/

Rad na predstavi se odvijao u prostorima udruge Kam Hram, HALE 100 te Multimedijalnog kulturnog centra Split, a prikazan je na festivalu Periskop u Rijeci u listopadu 2018. te u siječnju 2018. i 2019. u Splitu u sklopu "Večeri kratkih formi" i circusnext work-in-progress prezentacija. Predstava će imati svoju premijeru na novopokrenutom festivalu suvremenog cirkusa "Festival neobičnih obitelji" u Splitu u travnju 2020.

Ulaz je besplatan.

Osim predstave, Dora Popić 26. siječnja od 10:00 do 12:00 održat će besplatnu radionicu zračnog kruga. Ova dvosatna radionica namijenjena je početnicima kao i onima sa predznanjem u zračnim vještinama, ne nužno na zračnom krugu / aerial hoop-u. Nakon podnog zagrijavanja, slijede pripremne vježbe i vježbe snage u zraku fokusirane na mišiće potrebne za sigurno izvođenje elemenata. Proći ćemo nekoliko načina penjanja i osnovne položaje u i na krugu, istraživat ćemo načine kako visiti sa šipke koristeći različite dijelove tijela, a svaki polaznik će uz pomoć mentorice povezati naučene elemente na sebi svojstven način. U završnom dijelu bavit ćemo se vježbama istezanja.

Facebook event: https://www.facebook.com/events/485903255672212/

Broj polaznika je ograničen stoga su prijave obavezne na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., mobitel +385 98 968 5379 ili u inbox Facebook profila organizacije (https://www.facebook.com/ROOM100SOBA100/). Isti kontakti na raspolaganju su za sva dodatna pitanja.


Program "ST Cirkus" dio je projekta "DKC-HR: Mreža društveno-kulturnih centara" kojeg provodi Savez udruga Klubtura u partnerstvu s Pogonom - Zagrebačkim centrom za nezavisnu kulturu i mlade, Platformom za Društveni centar Čakovec, Savezom udruga KAoperativa, Platformom Doma mladih, Art radionicom Lazareti, Savezom udruga Molekula i Savezom udruga Rojca. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj teksta isključiva je odgovornost Saveza udruga Klubtura.

Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…