Dubrovnik Insider

Dubrovnik Insider

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Hrvatska turistička zajednica (HTZ) predstavlja hrvatsku turističku ponudu na 11. sajmu ITB Asia 2018., koji se održava u Singapuru od 17. do 19. listopada. Ovogodišnje izdanje privuklo je rekordan broj izlagača, a trodnevni program sajma održava se u singapurskom Marina Bay Sandsu sa središnjom temom „Reinterpretacija putovanja“. Uz HTZ, na sajmu od izlagača iz Hrvatske sudjeluju i Turistička zajednica grada Zagreba te predstavnici turističkih agencija Swanky Travel te Atlantis Travel.

Voditeljica HTZ-ovog štanda Franka Gulin istaknula je kako su već prvoga dana poslovnih sastanaka najveće zanimanje za Hrvatsku pokazali predstavnici turističkih agencija, institucija i kreativnih agencija specijaliziranih za izlazni turizam iz Indije, Šri Lanke, Indonezije te Bliskog istoka. Katrina Leung, generalna direktorica Messe Berlin, organizatora ITB Asia, izjavila je kako spomenuti sajam nastavlja biti vodeći te vrste u Aziji. Prema njezinim riječima, sajam ITB Asia i dalje ostaje ključna platforma za povezivanje izlagača i njihovih partnera s ključnim donositeljima odluka kada je riječ o sektorima MICE, korporativnih putovanja i odmora.

Usporedno s nastupom u Singapuru, Predstavništvo HTZ-a u New Yorku, koje pokriva i tržište Kanade, zajedno s TZ grada Zagreba, predstavlja hrvatsku turističku ponudu na 30. sajmu International Tourism & Travel Show, koji se održava u Montrealu od 19. do 21. listopada. Riječ je o jednom od najposjećenijih turističkih sajmova u Kanadi kojeg će samo ove godine posjetiti oko 35.000 posjetitelja koji će imati priliku razgledati ponudu 400 izlagača iz 100 zemalja svijeta te koji će imati priliku sudjelovati na 300 predavanja o novostima u destinacijama i programima organizatora putovanja.

Direktorica Predstavništva HTZ-a u New Yorku Ina Rodin naglašava kako se kanadski ljubitelji putovanja nalaze među top 10 turističkih potrošača u svijetu. „Za Hrvatsku su vrlo važni uspostavljeni direktni letovi koji su spojili Toronto sa Zagrebom, ali i Splitom od sljedeće godine. Navedeno potvrđuje veliki potencijal i značenje Kanade kao jednog od top pet dalekih tržišta za Hrvatsku koje posljednjih godina raste po visokom dvoznamenkastim stopama rasta“, zaključila je Rodin.

Dodajmo kako je Hrvatska turistička zajednica organizirala i nastup na ovogodišnjem specijaliziranijom kongresnom sajmu IMEX America, koji se održavao od 16. do 18. listopada u Las Vegasu. Na sajmu je svoju ponudu predstavljalo više od 3.500 izlagača iz 150 zemalja svijeta, a uz Hrvatsku turističku zajednicu svoju su ponudu predstavili i TZ grada Dubrovnika, TZ grada Zagreba – Kongresni ured, Elite Travel te Katarina Line.

Iako će na prvu ovaj spoj sastojaka u vama izazvati čuđenje, na Istoku, konkretno prema drevnoj indijskoj ajurvedskoj praksi, koristi se već tisućama godina. Riječ je mlijeku s medom i kurkumom. Oni koji su možda čuli za ovaj spoj, reći će da se radi o takozvanom ‘zlatnom mlijeku’, no u ‘zlatno mijeko’ još idu cimet, đumbir i kokosovo ulje.

Vi ne morate komplicirati stvari dodatno u besanim noćima pa samo ugrijte količinu mlijeka po želji te jednako tako dodajte meda i kurkume. Što se tiče izbora mlijeka, to je na vama. Hoće li to biti kravlje, kozje, zobeno ili sojino, svejedno je. No, imajte na umu da je kozje mlijeko najzdravije te je po svojim sastojcima najsličnije majčinom. S druge strane sojino mlijeko već samo po sebi ima određen okus pa će za one koji naginju neutralnim okusima kravlje možda biti najbolji izbor.

Dobro znana jezična konstrukcija ‘med i mlijeko’, govori da ne treba posebno objašnjavati zašto med ide u ovaj i psihički i fizički okrepljujuć napitak, dok je kurkuma izrazito protuupalna te sadrži sastojak kurkumin koji ima 150 ljekovitih svojstava. Što još reći nego: Laku noć!

dnevno.hr

Niti jedna od organizacija koje se bave silovanim ženama i nasiljem nad ženama nije rekla niti riječ o svjedočanstvima silovanih žena u ratu koje i danas na ulici sreću svoje silovatelje, danas ugledne i poštovane građane, ponekad i u uniformama hrvatske policije.

Vesne Teršelič nije bilo, da priča o potrebi kažnjavanja svih ratnih zločina. Ni brata od sestre Pusić, Zorana. Nije bilo ni Sarnavke da palamudi o feminizmu i silovanjima. Nije bilo novinara koji su se koliko jučer zgražali nad time što Merčep uopće iz zatvora smije u toplice i što je Norac nakon odslužene kazne pušten na slobodu, umjesto da robija doživotno, neovisno o tome na koliko je osuđen, da bi danas gromoglasno šutjeli o svjedočanstvima žena u Vukovaru.

Isto tako, niti jedna od organizacija koje već preko dvadeset godina maltretiraju Hrvate potrebom istrage svih ratnih zločina, nije rekla niti riječ u vezi prosvjeda u Vukovaru, kojim se tražila istraga svih ratnih zločina, ne samo onih malobrojnih počinjenih s hrvatske strane, nego i onih desetak puta brojinijih, koji nisu bili djelo frustriranog pojedinca, nego dio sustavne politike genocida koju je provodila republika Srbija.

Ta politika genocida, koja je uključivala masovna ubijanja civila, sustavna silovanja, koncentracijske logre i mnogo toga drugog, provodila se uz znanje i potporu javnosti uSrbiji. Unatoč tome, u Srbiji i danas prevladava narativ kako se srpski goloruki narod branio od povampirenih ustaša. A taj narativ prodaju i danas razne udruge u Hrvatskoj. Umjesto da izvrše pritisak na javnost u Srbiji da se suoči s vlastitom genocidnom prošlošću, oni vrše pritisak na Hrvatsku da kaže kako je provocirala i da je to zato. I da Jasenovac. Znate, to je ona filozofija „kurva je izazivala“ na koju feministice inače dobiju osip – politika reviktimizacije žrtve. A i inače smo, jelda, ustaše.

Nije bilo nikog. Nije bilo udruga, nije bilo HDZ-a, nije bilo niti nikog iz SDP-a. Čak ni oni, kojima bi posao bio kritizirati vladu, naročito kad ne kažnjava ratne zločince, koji bi na tome trebali pokušati poentirati, nisu došli. Jer, tražiti kažnjavanje srpskih ratnih zločinaca očito u Hrvatskoj mogu samo „ustaše i ekstremni desničari“. A ovi iz SDP-a sigurno ne žele da ih se tako gleda, pa žmire na oba oka na to da se četnici već 20 godina cere svojim žrtvama.

Hrvatska čuva četnike kao zjenicu oka u glavi, dok svoje ratne veterane gazi, vrijeđa, sustavno ponižava. Otpušta masovno s posla da bi ih onda krivila za to što su u mirovini. Svako lijevo smetalo se smije po njima nekažnjeno istovariti, pa nisu to homoseksualci, ni imigranti, ni crnci da ih se ne bi smjelo vrijeđati.

Oni koji su digli svoj glas za kažnjavanje nekažnjenih ratnih zločinaca, zločinaca i silovatelja koji već desetljećima egzistiraju kao ugledni građani, antifašisti, pa i „žrtve hrvatskog nacionalizma“, u što ih pokušava, i to uspješno, promovirati lider HDZ-a Milorad Pupovac, su u međuvremenu, zajedno sa silovanim ženama, proglašeni bagrom, ustašama, nacionalistima, ekstremnim desničarima, katolibanima. Ženama žrtvama silovanja je svojevremeno Vesna Pusić poručila da umjesto da se žale podrže prave žrtve, one s gay pridea. Koje su inače zaštićene kao pande u rezervatu. Prijekoran pogled upućen prema njima se kažnjava zatvorom i ekskomunikacijom iz „civiliziranog“ društva zbog „govora mržnje“: grubo vrijeđanje žena koje su silovane u ratu je posve OK.

Na kraju, nitko nije došao. Došli su „uobičajeni sumnjivci“ kojima je lako prilijepiti etiketu „ekstremista“. Pristojan svijet u Hrvatskoj je tolerantan i tolerira ratne zločince. Pod uvjetom da su srpski.

No, treba ipak poručiti svim onim finim, civiliziranim ljudima, koji „ne mrze“, koji žive u svom oblaku odvojenom od hrvatske stvarnosti, ljudima okupljenim oko Plenkovića i oko SDP-a, IDS-a, da su ovom šutnjom i opstrukcijom izgubili svako moralno pravo ikad više spominjati bilo kakve eventualne ratne zločine s hrvatske strane.

Majstori opstrukcije i distrakcije

Silenzio stampa. HRT nije prenosio skup u Vukovaru, vjerojatno nisu skupili novac za prava, ili što? Novine nisu prenijele potresne priče silovanih Vukovarki. Nisu prenijele potresne priče onih kojima su ratni zločinci koje nitko ne traži i nitko im ne sudi pobili najmilije, na najzvjerskije načine. Ne.

Svjedočanstva hrvatskih žrtava za hrvatske medije nisu vijest vrijedna spomena. Da je tako nešto ispričala kakva Srpkinja, naslovnice bi mjesecima vrištale o državi koja ne kažnjava ratne zločine, zaštitnicima ljudskih prava bi išla pjena na usta, Documenta bi tražila i dobila pet-šest milijardi iz proračuna za istraživanje ratnih zločina i gubljenje vremena, snimilo bi se još deset filmova iz serijala „Srbljenka“ i svako Narodno kazalište u Hrvatskoj bi moralo postaviti bar tri-četiri predstave o Aleksandri Zec u režiji Olivera Frljića, po dramskom tekstu Vojislava Šešelja.

No, zato smo iz masmedija saznali da je to u Vukovaru bio skup „ekstremnih desničara“. Saznali smo da je skup u stvari bio protiv Plenkovića, „puzajući državni udar“, bar tako piše EPH-ov pošteni Albanac Robert Bajruši u Jutarnjem. „U stvarnosti, bilo je to pokazivanje mišića radikalne desnice i istih aktera koji su 2014. postavili šator na Savskoj cesti. Čak su i izjave sudionika vrlo slične, u subotu su sudionici spominjali “nepravdu”, “izdaju” i “zaborav”, dok su šatoraši izjavljivali kako su se okupili jer “smatraju da se osjećaju poniženima i zaboravljenima”, kaže Bajruši, trbuhozborac vlasti, koja god bila.

„U stvarnosti je šator na Savskoj predstavljao puzajući državni udar protiv Vlade Zorana Milanovića, kao što je vukovarski skup čin dubokog političkog pritiska na premijera Andreja Plenkovića, iza čega stoje radikalni desni krugovi. Iz njihovih je istupa vidljivo da žele krojiti Hrvatsku po svojoj mjeri, a priča o žrtvama samo je dobar povod. (…)

Jedino što su prešutjeli Josić i Penava jest podatak da za aboliciju srpskih pobunjenika nije odgovoran Plenković, nego – Franjo Tuđman. (….) Jako je loše ako postoje ubojice ili silovatelji koji se nalaze na slobodi, ali bilo bi puno gore kada bi što je istina u ovoj zemlji određivali razni Penave i Josići“, kaže on.

Što nam pravi autor tog teksta, Plenković i njegova briselska kamarila guzoštipača i alkoholičara poručuje? Prvo, prosvjed po njima očito nije demokratska institucija i pravo građana u demokraciji, nego „puzajući državni udar“. Drugo, hrvatski ratni vojni veterani i invalidi su šatoraši i ljudsko smeće, iz njegove perspektive. Treće, neće Vukovarci, koji jako dobro znaju tko je bio tko u Vukovaru i tko je koga ubio, govoriti o tome tko je ratni zločinac, a tko ne, bez da Milorad potvrdi da se to smije.

Naravno, puzajući državni udar nije prosvjed, ali jest bilo pisanje Nacionala o Karamarku, recimo. No, zašto Plenković misli da je on taj protiv kojeg je organiziran skup u Vukovaru? I zašto su HDZ-ovi ljigavci prijetili sankcijama svim HDZ-ovcima koji bi se drznuli odazvati prosvjedu u Vukovaru? Odakle strah od „politizacije prosvjeda“, kad je građanski prosvjed politički čin sam po sebi?

Sve to jasno govori da je vlast u Hrvatskoj ne samo antidemokratska, već i pomalo fašistoidna. Ne samo ova HDZ-ova, nego i ona SDP-ova koju je obilježio braniteljski prosvjed. I jedni i drugi se boje prosvjeda građana. Plenković, pomalo već paranoičan, u svemu vidi zavjeru protiv sebe, pa tako smatra da je sve što se događa upereno protiv njega.

Malo si previše umišlja, reklo bi se: druga je stvar to što on štiti srpske ratne zločince na zagovor svog koalicijskog partnera, profesionalnog „lojalnog“ državnog Srbina. Koji svoj položaj državnog Srbina koristi da bi zaštitio „svoje“, po nacionalnoj osnovi i mimo bilo kakvih principa.

No, najzanimljiviji je stav Plenkovića – Bajrušija o Tuđmanu. Radi se o udbaškoj ujdurmi za maloumne, da je Tuđman kriv što ratni zločinci šeću Vukovarom jer je potpisao amnestiju. Ne, nije. Amnestija se odnosi samo na djelo oružane pobune protiv RH, ne i na bilo kakav ratni zločin ili zločin protiv civila u ratu. Ništa nije sprječavalo DORH da diže optužnice, najmanje Tuđmanova amnestija, ništa osim politike držanja politički nepoćudnih slučajeva u ladici do zastare. Sve to Bajruši jako dobro zna, samo namjerno tekst intonira tako da okrivi Tuđmana za to što sudovi ne žele procesuirati

Cijeli članak pročitajte na dnevno.hr

Posljednji dan petog Good Food Festivala Dubrovnik uključuje humanitarnu Dubrovačku trpezu u 12:00 sati na Stradunu koja svake godine predstavlja jedan od festivalskih vrhunaca. Udruga Deša priprema radionicu spravljanja paradižota, a Moja kuhaona d.o.o. prezentaciju i kušanje jela s bundevom. Cocktail Academy Dubrovnik održat će radionicu pripreme koktela, a Jadranka Ničetić i Lucija Tomašić radionicu naslovljenu "Topli marcipan, kolač Držićevog doba". Festival će završiti u Dubrovačkoj pivovari gdje će se održati zanimljivo događanje "Street food and beer" uz najbolje dubrovačko pivo, street food restorana Porat i glazbu benda Valetudo.

Sav prihod tradicionalne Dubrovačke trpeze namijenjen je za Udrugu za Down sindrom Dubrovačko - neretvanske županije i Udrugu za osobe s intelektualnim teškoćama „Rina Mašera“. Uz simbolične cijene bonova koji će se prodavati od 10:00 sati, moći će se uživati u brojnim delicijama dubrovačkih ugostitelja i u kušanju vina konavoskih i peljeških vinara. Bon za hranu će koštati 35 kuna, a bon za piće 15 kuna. U prigodnom  programu koji će voditi Ivica Puljić, nastupit će KUD sv. Juraj Osojnik i Klapa Subrenum, i to već s početkom u 11:00 sati, dok će svečano otvorenje Trpeze uslijediti u podne. Organizatori Dubrovačke trpeze, uz Turističku zajednicu grada Dubrovnika su i Grad Dubrovnik, Županija Dubrovačko - neretvanska, Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Dubrovnik, Obrtnička komora Dubrovačko neretvanske županije, Ceh ugostitelja te Turističko ugostiteljska škola Dubrovnik.

Humanitarna udruga Deša bit će domaćin još jedne radionice pripreme tradicionalnih slastica koja će posljednji dan Good Food Festivala biti posvećena paradižotu. Početak je u 10:00 sati. Paradižot je slastica koja se može napraviti od sastojaka koji se uvijek mogu naći u kuhinji, kad se iznenada najave gosti ili netko od ukućana zaželi nešto slatko. Dobro ohlađen i obogaćen mirisima i aromama limuna, kanjele (cimeta), likera ili posut mrvicama čokolade predstavlja pravi užitak.

Pravi užitak bit će ponovno sudjelovati na još jednoj radionici koju priprema Moja kuhaona d.o.o. iz Zagreba od 11 sati u TIC-u Pile. Voditeljica radionice koja će se baviti jelima s bundevom je Sandra Rončević uz asistentice Karmelu Karlović i Sanju Mikša. Učit će se kako se sprema gusta juha od bundeve i suhih vrganja, kako umijesiti njoke od bundeve poslužene u umaku od maslaca i kadulje te kako napraviti sočni i aromatični bundevasti tiramisu. I to ne samo naučiti, već i degustirati!

Novost u ovogodišnjem programu rezervirana za posljednji dan festivala je radionica pripreme koktela u organizaciji Cocktail Academy Dubrovnik koja će se održati od 15 do 17 sati na adresi Iva Vojnovića 32. Voditelj radionice je Frano Stjepović, voditelj HUB-a. Cocktail Academy Dubrovnik djeluje u sklopu Hrvatske udruge barmena, a posebno za Good Food Festival organizira radionicu pripreme alkoholnih i bezalkoholnih barskih mješavina. Program festivalskih radionica zaključit će Jadranka Ničetić i Lucija Tomašić radionicom ''Topli marcipan, kolač Držićevog doba'' u 17 sati, u TIC-u Pile. Prema legendi Mleci su donijeli marcipan u Dubrovnik kao znak zahvalnosti u čast slobodne trgovine. Oni su tu slasticu nazivali kruh sv. Marka-Marcipanis. Čuveni dubrovački pisac Marin Držić spominje marcipan, a na ovoj radionici bit će predstavljena i starija i modernija verzija toga kolača.

Peti Good Food Festival završit će u Dubrovačkoj pivovari događanjem "Street Food & Beer" koje počinje u 19 sati. Street food je u trendu, ali to nasreću više nije sinonim za nezdravu, brzu hranu. Danas je ulična hrana kvalitetna, zanimljiva, uključuje inovativan način pripreme tradicionalnih jela. Tome pridonosi neformalna atmosfera na ulici koja je zanimljiva, dinamična i otvara apetit. Dubrovačka pivovara i restoran Porat u okviru Good Food Festivala predstavljaju svoju verziju ulične hrane, nezaobilazno craft pivo te uz glazbu omiljenog dubrovačkog benda Valetudo.

Najpopularnije britansko jelo, pastirska pita je jedno baš pravo zimsko jelo. Toplo, mekano, topi se u ustima. U originalnoj verziji, ovo jelo je sastavljeno iz dva osnovna dijela: mljevenog mesa i pire krumpira.
U ovoj mojoj veganskoj verziji, meso sam zamijenila slanutkom i ispalo je za prste polizati.
 
Podloga:


Slanutak skuhati u slanoj vodi (možete upotrijebiti i onaj iz konzerve) dobro isprati, iscijediti i usitniti u multipraktiku.
Dodati mu već posebno usitnjene dvije mrkve, jednu crvenu papriku i pola veće tikvice, dva režnja češnjaka. Začiniti (sol, bio vegeta, kajanski papar, peršin...) te dodati jednu veliku žlicu lanenog brašna i tri velike žlice krušnih mrvica. Sve skupa dobro pomiješati.
Vatrostalnu zdjelu namazati maslinovim uljem i dobivenu smjesu od slanutka i povrća rasporediti cijelom dužinom. Peći oko 20 minuta.
Skuhati pire (krumpir, maslinovo ulje, sojino vrhnje, može i neko biljno mlijeko, i sol) i rasporediti ga po vrhu, sve zajedno peći još 15 minuta.


Umak od pečenog povrća:


Dvije mrkve, jednu tikvicu, jednu crvenu papriku narezati, začiniti ( sol, papar, peršin...) posuti češnjakom, poškropiti maslinovim uljem, začiniti (sol, papar, peršin...) i staviti peći 20-tak minuta.
Sve skupa smiksati u multipraktiku,  po potrebi jos začiniti, i dodati sojinog vrhnja.
Pastirsku pitu prelijete umakom.


Dobar vam tek!

Tihana Zvone

Nakon što je u sklopu obilježavanja Dana općine Konavle u petak prvo svečano otvoren vodovod u Banima, a potom i nova zgrada Općine, kasnije u popodnevnim satima u Domu kulture u Cavtatu upriličeno je otvaranje izložbe Policijske udruge branitelja PUD 91, ”Bili smo prvi, a ostali zadnji”.
U 18 sati na Trgu dr. Franja Tuđmana položeno je cvijeća kod biste dr. Tuđmana, kada je upriličen i susret s pripadnicima Policijske udruge branitelja PUD 91 i Odreda naoružanih brodova. Prvi dan svečanog programa zaključen je svečanim otvaranjem knjižnice Cavtat u zgradi na autobusnom kolodvoru.

U sklopu proslave Dana općine Konavle snimljen je i produciran promotivni video uradak koji na najbolji mogući način predstavlja Konavle, ali i sve projekte kako odrađene tako i one u tijeku ili pred realizacijom. Od tvrđave Prevlaka, ulaganja u infrastrukturu poput vodovoda u Banima, raskrižja prema Cavtatu, ulaganja u spomeničku baštinu, ulaganja u obrazovanje i mlade… Posla nije nedostajalo ovih godinu dana, no to je samo početak i mali dio onoga što ova općinska vlast na čelu s načelnikom Božom Lasićem ima namjeru realizirati u ovom mandatu.

 

Upravni odjel za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Grada Dubrovnika postavio je poboljšani preglednik prostornih podataka Visios Basic. 


Sukladno najavama o boljoj dostupnosti prostorno-planskih podataka građanima od 12. listopada 2018. godine, a kao prvi korak u tom procesu, Upravni odjel postavio je unaprijeđeni preglednik prostornih podataka kojem je moguće pristupiti na linku

Na ponuđenoj platformi nalaze se noviji katastarski podaci, a uz aktualizirane kućne brojeve, prikazuju se i svi usvojeni prostorno-planski dokumenti itd. Od ostalih poboljšanja ponuđena platforma omogućuje više alata za pretraživanje i prikaz podataka te je neovisna o pretraživaču u kojem se otvara.
 
Uz platformu su radi lakšeg snalaženja i korištenja dostupne i Upute za korištenje 

Page 1 of 731
Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…