Dubrovnik Insider

Dubrovnik Insider

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Grad Dubrovnik je ponovno odobrio novce za kastraciju uličnih mačaka. Ovoga puta se radi o iznosu od 100 tisuća kuna. Na vama je da se uključite u ovu neprocjenjivu akciju i na taj način pomognete da se patnja mačaka na ulicama našega grada svede na minimum. Stoga, ne čekajte jer je veljača vrlo blizu.

Mačke je moguće odvesti u sve tri veterinarske ambulante. Samo nazovite i dogovorite termin.

Ambulante u koje se možete javiti: "Anima Vita" Kontakt: 020/454-333 Stara Mokošica, ulica Uz Jadransku cestu 1 "Fauna" Kontakt: 020/451-466 Mokošica, Rožat 32 "Veterinarska ambulanta Bobanović" Kontakt: 020/357-345 Lapad, Kneza Domagoja 4

Diljem svijeta građani se suprotstavljaju agresivnom uvođenju 5G tehnologije, koju, u želji za što većim i bržim profitom, nameću industrija i korporativni lobiji zanemarujući pri tom zdravstvene i sve druge potencijalne rizike.
 
5G GLOBAL PROTEST DAY inicijativa je STOP 5G INTERNATIONAL i prilika građanima diljem svijeta da organiziranim prosvjedima iskažu svoje neslaganje s ishitrenim uvođenjem tehnologije za koju se ne može tvrditi da je sigurna po ljudsko zdravlje, te biljni i životinjski svijet. 
 
Građanska inicijativa „Stop 5G Croatia" dio je međunarodnog pokreta građanskih inicijativa, koje traže obustavljanje uvođenja 5G tehnologije sve dok se ne istraže njezini dugoročni biološki učinci, te utvrdi da neće biti štetnih posljedica po ljudsko zdravlje i okoliš.
 
Dubrovnik se pridružuje građanskoj inicijativi "Stop 5G Croatia" i organiziran je prosvjed protiv uvođenja 5G tehnologije koji će se održati u subotu 25.01.2020. u 11:00 do 12:00 sati ispred Sponze.
 
Prosvjedni skupovi u Hrvatskoj održati će se u nekoliko hrvatskih gradova u isto vrijeme- Zagrebu, Rijeci, Zadru, Karlovcu, Dubrovniku i Osijeku 25.siječnja od 11 - 12 sati.
 
Mnogi su gradovi već obustavili uvođenje 5G tehnologije, primjerice Bruxelles, Geneva, 130 gradova i općina u Italiji, neki gradovi u Velikoj Britaniji, Irskoj, Nizozemskoj, Kanadi, Grčkoj...i broj svakodnevno raste.
 
Na moguće posljedice nesmotrenog uvođenja 5G tehnologije upozoravaju vodeći svjetski znanstvenici, koji se bave biološkim učincima zračenja radiofrekvencijskih elektromagnetskih polja. Oni su uputili dramatičan apel  UN-u i WHO-u u kojem upozoravaju da se 5G tehnologija ne bi trebala uvoditi prije nego li se znanstveno ne utvrde moguće posljedice na zdravlje ljudi i ekosustave. Apel je potpisalo preko 252 znanstvenika iz četrdesetak zemalja, koji su zajedno objavili više od 2000 stručno recenziranih znanstvenih radova s tog područja.
 
Naime, dok postoje mnogobrojne studije koje dokazuju po zdravlje štetan učinak neionizirajućeg elektromagnetskog zračenja koje, između ostalog, uzrokuje tumore, rak, oštećenje DNA itd; velike korporacije koje pokušavaju uvesti 5G tehnologiju nemaju dokaze kojima mogu dokazati da to nije istina. Unatoč tome, zahvaljujući njihovoj moći i lobiranju državna legislativa im dopušta rast i implementaciju tehnologije bez ikakve znanstvene podloge kojom mogu dokazati njenu sigurnost. 
 
Povrh svega već postojeća infrastruktura za 4G u Hrvatskoj je većinom potpuno ilegalna, bez nadzora i pravila, bez potrebne legislative i dozvola.
 
Većina baznih stanica i antena teleoperatera po Dubrovniku je potpuno ilegalna, bez dozvola i prijava radova, a unatoč prijavama i informacijama koje su o tome dobili, niti Grad Dubrovnik niti građevinska inspekcija nisu reagirali!
 
Šutnja i izostanak reakcije nadležnih institucija unatoč ilegalnim radnjama privatnih korporacija je veoma zabrinjavajuća svakodnevica u Dubrovniku i u Hrvatskoj. 
 
Nitko od lokalne samouprave, a ni ministarstva zdravlja, nema evidenciju gdje su sve postavljene bazne stanice jer nitko nije pratio aktivnosti teleoperatera, a sada se želi na takvu postojeću infrastrukturu samo uvesti 5G preko noći i dodati još tisuće antena i baznih stanica bez postojanja istraživanja i dugoročnih studija na utjecaj zdravlja ljudi.
Takve aktivnosti nisu u skladu ni sa Zakonima ni sa USTAVOM Republike Hrvatske prema kojemu ničije poslovanje ne smije biti iznad zakona ove države!
(Prema čl.70: svatko ima pravo na zdrav život, a država osigurava uvjete za zdrav okoliš.
Prema čl.50: poduzetnička sloboda se može ograničiti zakonom radi zaštite sigurnosti, okoliša i zdravlja ljudi. )
 
Ali, kao u svemu, svjedoci smo da sinergija krupnog kapitala i korumpirane vlasti čini svoje.
 
Važno je za napomenuti da prosvjedom ne pokazujemo da smo protiv razvoja tehnologije, ali ako se nove tehnologije primjenjuju stihijski, bez istrazivanja, pravila i ikakvih kodeksa, onda smo protiv takve vrste korporativnog nasilja i hegemonije.
Ako je moguće zaštititi stanovništvo, a takvo što (namjerno) izostane, tada je to politički zločin nad narodom.
 
Građanska inicijativa Stop 5G Croatia/ Stop 5G Dubrovnik

Besplatni koncert argentinskog skladatelja Adriána Placentija posvećen fotografijama Pava Urbana održat će se u ponedjeljak 27. siječnja, s početkom u 20:30 sati u Kazalištu Marina Držića. Besplatne ulaznice potrebno je ranije preuzeti na blagajni kazališta. 

Pava Urbana najviše pamtimo po ratnim fotografijama, no on se tijekom kratke umjetničke karijere istaknuo nizom fotografija različitog stilskog, žanrovskog i tematskog spektra, a Adriána Placentija, skladatelja iz Buenos Airesa, fascinirala je Urbanova serija fotografija s motivima vrata. Riječ je o crno-bijelim fotografijama manjeg formata u kojima se kao najčešći motiv pojavljuju i ističu vrata interijera ili eksterijera; vrata sobe, hodnika, vrata Grada pa tako i ona od Ploča u kojima je godinu dana nakon snimke poginuo. Riječ je o osobnijem opusu koji je vezan uz Urbanove intimne prostore i tadašnju djevojku, fotografkinju Maru Bratoš kojoj je pisao pisma s ratišta. U jednom pismu opisuje kako izgleda Dubrovnik, u dva sata ujutro, kada ide telefonirati Mari u Ameriku. Prvo su mu ta sablasna tišina i mrak bili zastrašujući, a onda... “...pomisliš kako je divan ovaj grad kad ga ne vidiš. Samo ga slutiš. I s prvim mrakom i gašenjem svjetla na prozorima izlaziš u bezdan, prolaziš kraj rijetkih ljudi-krijesnica i tek po mirisu rogača znaš u kojemu si dijelu Sv. Jakova. I sve ti bude igra, neko čudno nadmetanje s realnošću - pokušavaš rat uvjeriti da on to nije”.

U suiti Puertas abiertas (Otvorena vrata) skladatelj Placenti propituje tu ideju ljudi-krijesnica, grada kao labirinta duša i njihovih susreta. S druge strane, tango je „voljeni boem s ranom koju skriva, obučen u žalost od glave do pete… smijeh ali i smrt obučena u plesača“, prema tekstu klasika tog žanra, pjesme Apología tanguera iz 1933. U tradicionalnoj milongi pravila ponašanja nalažu da plesači ostanu anonimni, i često godinama plešu bez da znaju imena jedni drugima, dok je sam ples fizički prilično intiman. Možemo reći da Placenti u Urbanovim ranijim, intimnijim fotografijama osjeća onu nadolazeću tragediju izgubljenih duša koja odlikuje i estetiku tango glazbe.

Priču nastalu iz susreta djela preminulog dubrovačkog fotografa Pava Urbana i argentinskog skladatelja Adriána Placentija izvest će sam skladatelj na klaviru i Katalin Bartha na violini uz pripovijedanje glumca Daria Gverovića. 

Besplatne ulaznice za ovaj koncert mogu se preuzeti na blagajni KMD-a koja srijedom radi od 9 do 15 sati, a od četvrtka do subote od 15 do 21 sat. 

 

Zajednica sportova Općine Konavle i Općina Konavle pozivaju sve zainteresirane da se pridruže besplatnim sportskim aktivnostima koje se provode u sklopu projekta „Podignimo letvicu visoko“, a namijenjene su djeci s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju.

U tijeku su treninzi juda, stolnog tenisa i košarke koji se održavaju po sljedećem rasporedu: stolni tenis (ponedjeljkom i srijedom u 17 sati u dvorani OŠ Gruda), judo (utorkom u 18:30 te četvrtkom u 18 sati u dvorani OŠ Cavtat), košarka (petkom u 13 sati u dvorani OŠ Cavtat). Ovime pozivamo sve zainteresirane pripadnike ciljne skupine da se uključe i kroz druženje steknu nove vještine. Treninzi su otvoreni za sve bez obzira na prethodno iskustvo!

Za više informacija molimo obratite nam se na broj telefona 095/544 8968 ili e-mailom na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Projekt „Podignimo letvicu visoko“ provode Zajednica sportova Općine Konavle i Općina Konavle s ciljem povećanja socijalne uključenosti djece s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u zajednicu kroz sport kao i povećanja dostupnosti sportskih sadržaja. Projektne aktivnosti u cijelosti su financirane sredstvima Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. u ukupnoj vrijednosti od 1.500.000,00 HRK, dok je trajanje projekta 18 mjeseci.

Nešto brzo, zdravo i ukusno!

Kelj i crvenu papriku narežite na trakice i lagano izdinstajte da malo omekšaju.

Skuhajte krumpir posebno.
Napravite marinadu od soka grejpa, maslinovog ulja, aceta balsamica, češnjaka u prahu i crne soli. 
Kad kelj i paprika omekšaju dodaje pola doze marinade i ubacite nasjeckane cherry rajčice.
Nek se lagano sve skupa krčka pet minuta na laganoj vatri.
Zatim dodajte skuhani krumpir i ostatak marinade.
Kuhajte sve skupa još kratko da se okusi povežu.
Po potrebi dodajte još soli.
Možete ubaciti i grah iz konzerve na kraju.
Kelj i paprika ispadnu fino hrskavi. Dobar vam tek!

Zanimljivo predavanje sa praktičnim uputama "Kako očuvati i unaprijediti žensko intimno zdravlje", održat će Ksenija Petrović, jedinstveni predstavnik Međunarodne federacije Vumbuildinga za Jugoistočnu Europu. 

"Zbog velikog interesa odlučili smo ugostiti instruktoricu Međunarodne federacije Vumbuildinga (V.L. Muranivski) za Balkan, Kseniju Petrović (Rusija), koja će predstaviti VUMFIT i njegove blagodati na naše zdravlje i balans!

TM Centar Dubrovnik predstavlja Fintess za žensko zdravlje u Dubrovniku.

Koncept Vumbuildinga je neophodan za žensko zdravlje:
- Zbog balansa hormona u tijelu
- Za djevojke i žene svih uzrasta
- Vrlo blagotvorno djeluje na žene koje se pripremaju za porođaj,
- Od velike je koristi za žene u menopauzi
- Kod uroloških i ginekoloških problema
- Vrlo važno za skladne muško-ženske odnose
Na predavanju i radionici ćete se upoznati sa ženskom anatomijom, važnošću intimnih mišića i vježbama za njihov trening.

Što dobivate na predavanju i radionici?
1. Bolje razumijevanje značaja intimnih mišića, kako za žene tako i za muškarce.
2. Saznat ćete kako poboljšati zdravlje, uspostaviti hormonalni balans, regulirati ciklus, kako riješiti urološke probleme i spriječiti nekontrolirano mokrenje, kako se osloboditi hemoroida, smanjiti volumen vagine, kako razvijati osjećaje tijekom seksualnog kontakta, itd.
3. Upoznat ćete se s Vumbuildingom kao i sa drugim metodama za razvoj intimnih mišića kao što su Kegelove vježbe.
4. Dobit ćete informaciju kako se pripremiti za trudnoću i porođaj te kako se regenerirati poslije.
5. Saznat ćete što više privlači muškarce te tko i što je odgovorno za impotenciju.
6. Saznat ćete kako postati neodoljiva svojem partneru.
7. Vumfit - intimni fitness daje 100% rezultat tijekom cijelog života, jer Vumbuilding - metoda (tehnika treninga) svakoj ženi, bez obzira na uzrast, omogućava da razvije, ojača ili obnovi svoje intimne mišiće te da njima svjesno upravlja.

BONUS: naučit ćete vježbe za povećanje seksualne energije.

Kome je predavanje i radionica namijenjena?
- Svim ženama koje žele poboljšati zdravlje reproduktivnih organa i ojačati tonus mišića karličnog dna;
- Onima koje žele postići hormonalni balans i normalizaciju menstrualnog ciklusa te olakšanje menopauze kao i bezbolan menstrualni ciklus;
- Ženama koje žele spriječiti inkontinenciju i hemoroide te smanjiti volumen vagine;
- Onima koje žele razviti svoju ženstvenost i senzualnost te probuditi istinsku žensku seksualnost i ostvariti sigurnost u seksualnom odnosu;
- Ženama koje se pripremaju za trudnoću;
- Ženama koje žele regenerirati intimnu zonu nakon porođaja;
- Onima koje žele poboljšati intimni život;
- Ženama koje žele pronaći svog idealnog partnera.

Vumfit - Woman fitness je jedinstveni kompleks treninga za obnovu ženskog zdravlja, jačanje intimnih mišića i buđenja istinske ženske seksualnosti.
Vumbilding je tehnika fitnessa koja omogućava svakoj ženi da razvije, ojača ili obnovi te svjesno upravlja mišićima vaginalnog kanala. ("VUMBUILDING": V - vaginalno, U – upravljanje, M - mišićima, "building" - izgradnja).
Više informacija o metodi na sajte: www.vumklub.com

Vježbe koje ćete proći na radionici:
- Poboljšat će kvalitetu vašeg općeg zdravlja, a posebno reproduktivnih organa,
- Unaprijedit će vaš seksualni život, razviti osjetljivost, aktivirati mišiće na dnu karlice koji će regulirati nekontrolirano mokrenje, eliminirati hemoroide i naravno podmladiti vaginu.
- Pravilno istrenirani mišići olakšavaju trudnoću i omogućavaju brži oporavak nakon porođaja.
- Redovne vježbe sprječavaju mnoge ginekološke probleme.

Ulaz na predavanje u 18 sati je slobodan, a doprinos za radionicu u 19 sati je 160 kn.

Zbog ograničenog broja mjesta, prijave na predavanje i radionicu su obavezne na
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ili
https://docs.google.com/forms/d/1zaWQ9XnDeDNsB_uFIqXB_05aNwXKH-Wn5_LZw8yOWkM/edit
ili putem telefona na Viber +381 61 139 24 95,
najkasnije do srijede 22.01. 2020.

" Vrijeme je najbolji sudac!

Nakon 25 godina, Ministarstvo obrane Republike Hrvatske priznalo mi je status hrvatskoga branitelja, zbog rada u Sanitetu Hrvatske vojske. Ako drugi nisu htjeli priznati Istinu, tadašnja djeca, a danas odrasli ljudi uvijek su je znali.
Nadam se da će kraće vrijeme trebati za povratak zidina gradu i revidiranje političkoga progona." napisao je na svom Facebook profilu Andro Vlahušić

Europski tjedan prevencije raka vrata maternice (Cervical Cancer Prevention Week) obilježava se svake godine diljem Europe na inicijativu Europske asocijacije protiv raka vrata maternice – EECA (European Cervical Cancer Associaton) s ciljem podizanja svijesti o bolesti i mogućnostima sprječavanja i ranog otkrivanja raka vrata maternice.

U Europi svake godine oko 60.000 žena oboli od raka vrata maternice, a 30.000 ih umre. Stope novooboljelih od raka vrata maternice variraju od zemlje do zemlje. U nekim zemljama Istočne Europe stopa pojavljivanja raka vrata maternice je dva do pet puta veća nego u zapadnoeuropskim zemljama. Ove razlike prvenstveno ovise o prisutnosti odnosno odsutnosti programa prevencije raka vrata maternice. Naime, medicina utemeljena na dokazima jasno je utvrdila da se kroz populacijski organizirane programe probira raka vrata maternice može spriječiti do 80% slučajeva raka. Osim toga, danas postoji cijepljenje protiv humanog papiloma virusa (HPV) koje je učinkovito u sprečavanju infekcije s dva najčešća kancerogena tipa HPV-a (tip 16 i 18). Ako se cjepiva primijene u sklopu programa koji osiguravaju jednaku pokrivenost ciljne populacije, pojavnost raka vrata maternice može se značajno smanjiti. Provedba tih preventivnih programa, zajedno s učinkovitim obrazovnim javnozdravstvenim programima koji bi osigurali sudjelovanje svih žena u njima, značajno bi smanjili teret od raka vrata maternice u svim zemljama i osigurali jednaku zdravstvenu zaštitu za sve građane EU-a.

U Hrvatskoj godišnje oboli više od 300 žena od invazivnog raka vrata maternice odnosno prema zadnjim službenim podacima nacionalnog Registra za rak za 2016. godinu 316 žena od invazivnog raka (C53 prema MKB-10) i 738 od lokaliziranog (D06).

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji (DNŽ) broj oboljelih od invazivnog raka vrata maternice (C53) pokazuje oscilacije po godinama. Ukupno je bilo 138 oboljih žena, sve u dobi iznad 20 godina. Najmanji broj oboljelih evidentiran je u 2002. i 2007. godini (po 5 žena u svakoj godini). Najveći broj žena oboljelih od raka vrata maternice bio je u 2003. te od 2010. do 2013. godine. Iako je broj oboljelih u 2014. pao, opet je uslijedio rast broja novootkrivenih slučajeva raka vrata maternice. Predstadiji razvoja raka vrata maternice, teška intraepitelna displazija (CIN3) i lokalizirani rak, javljaju se uglavnom kod žena mlađe dobi, dok se invazivni rak najčešće javlja u žena iznad 40 godina.

U razdoblju od 2006. do 2016. godine u Dubrovačko-neretvanskoj županiji bilo je 350 novootkrivenih slučajeva raka vrata maternice u lokaliziranom stadiju (in situ). Najveći broj novodijagnosticiranih bio je u 2010. i 2011. (50 žena u svakoj godini). Iako je taj broj pao u 2015. godini na 17 novootkrivenih, ponovo je porastao u 2016. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji dvije trećine novootkrivenih slučajeva raka vrata maternice u lokaliziranom stadiju utvrđeno je kod mlađih žena (20-39 godina).

Broj umrlih od invazivnog raka vrata maternice u Dubrovačko-neretvanskoj županiji oscilira u promatranom razdoblju. Nešto više od polovice umrlih od ovog sijela raka tj. 52,5% umrlo je u radno-produktivnoj dobi 40-64 godine.

Svi navedeni pokazatelji o raku vrata maternice u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ukazuju da se preventivne aktivnosti u sprječavanju nastanka ovog sijela raka trebaju pojačati, biti sveobuhvatnije uz kontinuirani intezitet i aktivno sudjelovanje svih lokalnih i nacionalnih stručnjaka, institucija i organizacija, jer se rak vrata maternice može i mora otkriti u lokaliziranom stadiju, koje će dovesti do uspješnog izlječenja.

Više možete doznati OVDJE.

Page 1 of 1552
Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…