TKO JE I ZAŠTO POSJEKAO STARI DUB U KNEŽICI?

22 Siječanj 2020
Autor :  

Priopćenje koje je stiglo na mail naše redakcije prenosimo u cijelosti,  a potpisuje ga voditeljica Zelenih kontaktata, Jadranka Šimunović:

 

Otvoreni zeleni apel Inspekcijskim službama za zaštitu prirode RH!

Zašto se posjekao zdravi 150 godišnji dub u Knežici prošlu subotu? Ptaju nas ovih dana zabrinuti mještani Knežice ,Podgaja i Šumeta preko naših zelenih kontakata. Evo što su nam između ostalog napisali mještani Knežice , koja se nalazi u zaštićenoj Rijeci dubrovačkoj:

  „Danas u Knežici(18.sijačnja 2020) su posjekli dub koji je bio odavnina, neki kažu da je star 150 godina i zanima nas zašto je netko dopustio da se taj dub posječe, ipak svima u Knezici je puno značio. Uvijek smo se kao djeca igrali oko našeg starog duba! Sjećamo se  kad bi čekali Libertasov mini bus, preslatke vjeverice bi se igrale sa žirovima i gađale nas, a nama je to bilo preslatko i zaista nam je pretužno i žalosno da se ovo danas moralo dogoditi da posječu naš dub. Iskreno boli nas duša da se ovako ponašamo prema prirodi!“

Dijelimo ogorčenost mještana Knežice i okolnih mjesta koji su bili ponosni na stari ,razgranati  dub. Kontakirali smo odmah jednog iskusnog hortikulturnog stručnjaka koji je često obilazio ovaj prekrasni dub u Knežici. Po njemu dub se nije smio posjeći jer je bio lijepo razgranat i zdrav, ako je imao koju suhu granu hortikulturne službe Grada su trebale ih ukloniti. Dubove moramo čuvati jer po njima je naš Grad Dubrovnik i dobio ime !

Molimo vaše žurno očitovanje u svezi ove nemile sječe najvećeg duba u zaštićenoj Rijeci dubrovačkoj !

  „O prislavni Dubrovčani u dubravi u zeleni  još su tamo naši stani od brštana ispleteni !“(M.Vetranović)

                        

Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…