Dubrovnik Insider

Dubrovnik Insider

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Svečanom ceremonijom dodjela nagrada, u nedjelju 20. listopada, zatvoren je 8. DUFF, filmski festival za djecu i mlade zemalja Mediterana.

 

U Dubrovniku se u zadnjih 6 dana družilo preko 150 gostiju, autora, mentora, djece iz desetak zemalja, a održane su i brojne radionice u kojima su sudjelovala mnogobrojna djeca iz dubrovačkih osnovnih škola.

 

Grand Prix nagradu odnio je film Cinderella / Pepeljuga Melite Mukavec, o tinejdžerskim usponima i padovima, ocijenjen kao najzaokruženiji film cijele selekcije.

 

Ocjenjivački žiri dodijelio je nagrade i za najbolje filmove u 4 kategorije - animiranoj, igranoj, dokumentarnoj i otvorenoj kategoriji. Evo tko su dobitnici nagrada ocjenjivačkog žirija:

 

 

 

 

Najbolji film u kategoriji Djeca biraju

Animirani film Tesla i Edison, FS POŠ Nova Zadar

Interesantan dokument posvećen Tesli napravljen s iznimnim trudom.

 

Nagrada publike

Dokumentarni film Svakome je bog dao nekome nešto, Ema Puljić / FS OŠ Strahoninec

Izuzeto dirljiva i topla priča puna optimizma o dječaku s rijetkom bolešću.

 

Posebno priznanje za najbolji animirani film u kategoriji 0-15

Metamorfosi, Fondazione PInAC, Italija.

Predivno komponiran esej o ljudskoj prirodi.

 

Nagrada za najbolji animirani film u kategoriji 0-15

In search of buried treasure/U potrazi za zakopanim blagom, Roko Damiani / FKVK Zaprešić.

Vrlo simpatičan film koji ima snažnu poruku i nasmijao je sve u publici.

 

Nagrada za najbolji animirani film u kategoriji 16-20

The Moon and the Sun Love/Ljubav sunca i Mjeseca, neovisni, Hrvatska

Izrazito maštoviti kratkiš koji je pun čarobnih detalja i pokazuje autoričin veliki potencijal i njezinu strast za pripovijedanjem.

 

Najbolji dokumentarni film u kategoriji 0-15

My Little Škarle / Škarje moje, Jane Držanić / OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica

Šarmantan komad filmske reportaže koji premošćuje prošlost i budućnost, mlado i staro kako bi suvereno iznio priču o malenom romskom naselju i njegovim živopisnim stanovnicima.

 

Najbolji dokumentarni film u kategoriji 16-20

Morning Comes in Yedi Kule / Jutro se budi u zatvoru Yedi Kule, 8th High School of Pireus, Grčka

Istovremeno angažiran i misaon. Filmska priča o političkom zatvoreniku ispričana je na inovativan način koji spaja fakciju i fikciju kako bi dočarala krik za slobodom koji prelazi visoke zidine.

 

Posebna priznanja za igrani film u kategoriji 16-20

Price / Cijena, Samuel Navarro, Sanador Films, Španjolska

Jasan film s jasnom porukom, o jednoj djevojci koja je bogatija od drugih.

Cristallo , Liceo Classico Statale “M.Minghetti”, Italija

Izuzetno poetičan i snažan film o društvenim normama kao ključu “normalnosti”

 

Najbolji igrani film u kategoriji 0-16

Entre Silencios / Između tišina, Cinema en curs - A Bao A Qu, Španjolska

Ozbiljna priča o dječaku koji prolazi kroz teško vrijeme, snimljena odličnim filmskim jezikom. Čitavi kadrovi i sekvence protiču bez ijedne izgovorene riječi, a ipak, tada se priča upravo najživlje odvija.

 

Najbolji igrani film kategorije 16-20

La Felicita Romana / Rimska sreća, I.I.S. Federico Caffe - Polittico Rome, Italija

Sjajno je režiran film s izvrsnom glumom, o mladiću čiju majku ubije imigrant. Pokazuje da je ksenofobija problem duboko ukorijenjen u našim društvima, a mladi nisu imuni na to.

 

Najbolji film u otvorenoj kategoriji

Morana , Borna Ivan Masnec, neovisni, Hrvatska

Vješto komponiran žanrovski film koji odlikuje sablasna atmosfera od koje gledatelju prolaze trnci. Horor dostojan stare slavenske božice tame koja se krije iza njegova naslova.

 

GRAND PRIX

Cinderella / Pepeljuga, Melita Mukavec, Blank_filmski inkubator, Hrvatska

Film o tinejdžerskim usponima i padovima, o otkrivanju samog sebe i gubljenju po putu. Odrastanje ponekad nema baš nikakvog smisla, pogotovo kad postaneš dio neobičnog ljubavnog trokuta. Očaravajuća priča o Pepe i njezinoj prijateljici Aurori navela nas je da želimo provesti više vremena s glavnim likovima i pratimo kako se razvijaju. Najzaokruženiji film cijele selekcije odlično je režiran, napisan i autentično odglumljen.

Na otkrivanju spomenika Vlahu Bukovcu u Cavtatu u 17 sati nazočit će i ministrica kulture RH Nina Obuljen Koržinek.Općina Konavle poziva sve Konavoke i Konavljane na svečanosti povodom obilježavanja Dana Općine Konavle.

Program obilježavanja je kako slijedi:

20. listopada 2019.
17:00 CAVTAT – riva ispred crkve Gospe od Snijega
Otkrivanje spomenika Vlahu Bukovcu

18:00 CAVTAT – kuća Bukovac
Potpisivanje Sporazuma o smještaju muzejske građe i umjetnina Vlaha Bukovca u Cavtatu

21. listopada 2019.
09:30 VOJSKI DO
Polaganje vijenaca na spomen ploču hrvatskom vitezu satniku Matu Golubiću

10:30 STRAVČA – župna crkva sv. Jurja
Sv. Misa za poginule hrvatske branitelje

17:00 ČILIPI
Polaganje vijenaca na spomenik ”Konavoska mati”

18:00 GRUDA – športska dvorana
Svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Konavle

22. listopada 2019.
20:00 ČILIPI – župna crkva sv. Nikole
Autorska večer – Ivo Kordić
Sudjeluju: Komorni orkestar Dubrovnik, Laura Hladilo (mezzosopran), Đive Kušelj (flauta), Stefani Grbić (klavir)

Posljednji dan ovogodišnjeg izdanja Good Food Festivala, održala se Dubrovačka trpeza . Ovaj gastronomski događaj kao svake godine humanitarnog je karaktera, a ove godine prikupljen je rekordan iznos od 78.655 kuna. Sav prihod namijenjen je za Udrugu za zaštitu prava psihijatrijskih pacijenata i unaprjeđenje duševnog zdravlja i kvalitete života “Lukjernica” i Društvu multiple skleroze dubrovačko – neretvanske županije.

 

Uz nastup Klape Ragusa, svečano otvorenje proglasio je gradonačelnik Mato Franković, a delicije i vina nestale su u rekordnom vremenu na oduševljenje i zadovoljstvo brojnih posjetitelja i ugostitelja.

 

Uz Grad Dubrovnik i Turističku zajednicu grada Dubrovnika , organizatori Dubrovačke trpeze su i Dubrovačko – neretvanska županija, Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Dubrovnik, Obrtnička komora Dubrovačko neretvanske županije, Ceh ugostitelja te Turističko ugostiteljska škola Dubrovnik.

Malo stvari u životu pruža toliko sreće kao bebin prvi osmijeh. Prema studiji kalifornijskih znanstvenika sa Sveučilišta u San Diegu, čini se da bebe savršeno razumiju kako želimo da nas učine sretnima.

Znanstvenici tvrde da se bebe svjesno smiju majkama jer očekuju da im one vrate istim izrazom lica. Bebe, naime, uspostavljaju ovu vrstu komunikacije s mamom jer je vole vidjeti kako se smije, tvrde znanstvenici. U istraživanju su sudjelovale bebe između četiri i 17 tjedana starosti te njihove majke. Znanstvenici su željeli otkriti koje reakcije nastaju kad se majka i dijete istodobno osmjehuju i kad se nijedno ne smiješi. Ispitivali su i što se dogodilo kad se samo majka smiješila te što kad se samo dijete smiješilo.

Da bi izmjerili učinke tih ponašanja majki i njihovih beba, znanstvenici su koristili tehnike koje se koriste u robotici, psihologiji i računalnoj znanosti.

Bebe su pokazale specifično ponašanje kad su se njihove majke smješkale u odnosu na ponašanje kad su imale ozbiljan izraz lica.

Bebe su se majkama osmjehnule kad su im se majke, gledajući ih u oči, nasmiješile, što su znanstvenici i očekivali. U situaciji kad su se već (od ranije) nasmiješene majke okrenule prema svojoj bebi, dogodilo se suprotno: bebe im nisu uzvratile gestu.

Bebe su, naime, vraćale osmijeh samo kad je on bio spontan i isključivo usmjeren i namijenjen njima. Znanstvenici koji su proveli eksperiment potvrdili su i da je potrebno igrati se s bebama kako bi se one nasmiješile. Studije su već davno pokazale da djeca uče imitacijom. Njihova percepcija je vrlo oštra od najranije dobi, a sve što se radi s njima budi u djetetu neurološki odgovor.

Dakle, ako beba vidi da je majka sretne dok je gleda, kopirat će je, ako odrasli rukom uzmu igračku, to će učiniti i dijete. Autori studije istaknuli su kako su ovim istraživanjem utvrđene osnove interakcije između beba i roditelja, nešto što dosad nije bilo istraženo.

IZVOR: 24sata.hr

Qantas je prenamijenio novi Boeing 787-9 Dreamliner za pokusni let s maksimumom goriva i smanjenim brojem putnika i prtljage te bez tereta, kako bi omogućio da avion leti bez prekida.

Australski vodeći avioprijevoznik Qantas uspješno je završio najdulji neprekidni let putničkog zrakoplova u svijetu od New Yorka do Sydneya prevozeći 50 putnika i članova posade.

Pokusni let na relaciji 16.200 kilometara trajao je 19 sati i 16 minuta, objavio je Qantas na twitteru u nedjelju. 

Qantas QF 7879 poletio je iz njujorške zračne luke John F. Kennedy u petak noću i spustio se u sidnejsku zračnu luku Kingsford Smith u nedjelju ujutro.

Trenutno Singapore Airlines ima svjetski najdulji komercijalni let od Singapura do Newarka, koji traje 18,5 sati.

Qantas je prenamijenio novi Boeing 787-9 Dreamliner za pokusni let s maksimumom goriva i smanjenim brojem putnika i prtljage te bez tereta, kako bi omogućio da avion leti bez prekida.

Na pokusnom letu bilo je 40 putnika, uključujući Qantasovu upravu, znanstvenike, istraživače i novinare te 10 članova posade.

"Cilj leta koji je potukao rekord bio je izvesti znanstveno istraživanje među putnicima i posadom na ultradugom letu, u svrhu poboljšanja zdravlja, smanjenja jetlaga i utvrđivanja optimalne duljine razdoblja rada i odmora posade", rekao je Qantas.

Do kraja godine tvrtka će obaviti još dva dodatna istraživačka leta.

Qantas namjerava početi s komercijalnim letovima koji povezuju gradove Sydney, Melbourne i Brisbane s New Yorkom i Londonom do 2011., a ti će letovi putnicima skratiti put ukupno do četiri sata.

Prošle godine Qantas je počeo s letovima Perth-London, jedinom izravnom vezom između Australije i Europe.

poslovni.hr

Poslovi se nude i u Nizozemskoj gdje se traži 150 medicinskih sestara.

Predstavnici nacionalne njemačke agencije u centru Zagreba primali su hrvatske zdravstvene djelatnike i nudili im posao.

"Počinju s plaćom koja ovisi o regiji u Njemačkoj, o bolnici ili vrsti klinike. Riječ je o plaćama koje se kreću od 3000 eura, bruto, i onda svake godine tijekom kvalificiranja i specijalizacije plaće se povećavaju", objašnjava Bessa Hoxhaj.

Traže sve, od fizioterapeuta, farmaceuta do liječnika, piše Dnevnik.hr. Među zainteresiranima je i Marica Žižić, iskusna liječnica specijalistica. "Ne treba a priori govoriti, naravno sve su opcije otvorene", kaže.

Sajam je privukao i mlade liječnike koji su tek izašli s fakulteta.

"Zanimaju me Engleska i skandinavske zemlje pogotovo jer sam čuo ovako po pričama od drugih ljudi i iskustava samo pozitivne stvari", kaže Igor Sočan iz Zagreba.

Poslovi se nude i u Nizozemskoj gdje se traži 150 medicinskih sestara.

"U Nizozemskoj postoji 7 razina njegovanja. Počinje se od treće razine s plaćom od 1900 eura, više manje. Kada dosegnete četvrtu razinu, plaća je 2600 eura, više manje", otkriva Sara Ronchero iz Nizozemske.

To je otprilike 19 tisuća 300 kuna. Kod nas su medicinske sestre u prosjeku plaćene od 3400 do 7000 kuna. Boljim uvjetima svjedoči i Tomislav Valjetić, medicinski tehničar, koji se prije šest godina preselio u Berlin.

"Razlika je velika. Meni je ovdje netto plaća između 2200 i 2300 eura, dok sam u Hrvatskoj imao između 5500 do 6000 tisuća kuna, što je to kada se preračuna otprilike tri puta više ovdje", kaže.

Plaća, dodaje nije jedini pozitivan faktor.

"Počnimo prvo sa smjenama da su u Hrvatskoj bile 12-satne smjene koje su uz veliki broj prekovremenih sati same po sebi postajale još napornije, ovdje su smjene osmosatne", napominje.

Da zdravstveni kadar pati, potvrđuju i podaci Hrvatske liječničke komore. Trenutačno je u Hrvatskoj 1795 liječnika koji se pripremaju na napuštanje Hrvatske.

poslovni.hr

Muškaracu u dobi od 38 godina, sudac istrage u Velikoj Gorici odredio je istražni zatvor u trajanju od minimalno mjesec dana, zbog iskorištavanja djece za pornografiju. Ondje će biti zbog postojanja opasnosti od ponavljanja djela. Sumnja se da spomenuti muškarac od 19. ožujka do 15. lipnja ove godine nabavio više od 1000 fotografija i stotinjak videosnimki dječje pornografije. Nažalost, na tome nije stao s obzirom da je na internetu podijelio 60-ak datoteka monstruoznog sadržaja, koji su svi korisnici mogli preuzimati. Policija je upala u mjesto boravka 38-godišnjaka na području Zagreba i sve mu oduzela.

IZVOR: dnevno.hr

Oko 4.000 osoba okupilo se u subotu navečer u centru Madrida tražeći oslobođenje zatvorenih katalonskih dužnosnika nakon čega je došlo do sukoba s policijom iza kojeg je ostalo 26 ozlijeđenih.

Na skupu kojeg je organiziralo dvadesetak grupa s ljevice tražila se „amnestija za sve političke zatvorenike“ u Španjolskoj, no spomenuti su i katalonski političari osuđeni u ponedjeljak na zatvorske kazne od 9 do 13 godina.

Organizatori su rekli da je taj skup bio sazvan prije donošenja tih presuda istaknuvši kako je u zatvorima u Španjolskoj „između 300 i 500 političkih zatvorenika“. Na skupu su istaknuli španjolske republikanske zastave trobojnice.

Neki od prosvjednika pokušali su zatim blokirati ulicu Gran Via, smještenu u samom srcu Madrida, postavljajući na nju barikade. Policija ih je pokušala rastjerati nakon čega su posegnuli za stolicama i drugim objektima s terasa obližnjih kafića i bacali ih na policiju. Policija je upotrijebila palice.

U sukobu je ozlijeđeno 26 osoba, od čega 15 civila i 11 policajaca, izvijestila je hitna pomoć. U bolnicu su prevezena četiri civila i troje policajaca. Jedna osoba je uhićena.

Na paralelnom skupu, također u centru Madrida no nešto dalje, okupilo se stotinjak „mladih patriota“ pod geslom „Katalonija je Španjolska“. Policija je spriječila da dođu u kontakt s prosvjednicima iz drugog skupa.

Vrhovni sud u Madridu u ponedjeljak je izrekao zatvorske kazne od 9 do 13 godina za devetero katalonskih dužnosnika koji su 2017. organizirali referendum o nezavisnosti Katalonije premda ga je bio zabranio Ustavni sud. Posljedično su proglasili republiku Kataloniju, koja nije zaživjela na terenu.

Još troje dužnosnika osuđeno je na zabranu obnašanja javnih funkcija i novčane kazne.

IZVOR: dnevno.hr

Page 1 of 1371
Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…