Dubrovnik Insider

Dubrovnik Insider

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Zbog radova na oborinskoj odvodnji u razdoblju od 7 sati ujutro 21. lipnja do 7 ujutro 24. lipnja za sav promet će biti zatvorena Janjevska ulica.

Zbog dovršetka radova na vodoopskrbnoj mreži Ulica Nika Kulišića bit će bez vode u vremenu do 17.00 sati.

Nagrade i pohvalnice studentima Odjela za elektrotehniku i računarstvo koji su sudjelovali u projektu WebPoSt (izradba web-stranica za poduzetnike od studenata), danas su u Rektoratu Sveučilišta dodijelili rektor prof. dr. sc. Nikša Burum i predsjednica Hrvatske gospodarske komore – ŽK Dubrovnik Terezina Orlić.

Čestitam studentima na odlično odrađenom poslu, nadam se da će im ovo iskustvo biti od koristi u budućem radu“, rekao je rektor Burum, dok je Orlić dodala kako: „čestita poduzetnicima što su prepoznali priliku za ulazak u digitalni svijet, jer se moderno poslovanje ne može zamisliti bez aktivnosti na Internetu. Ovaj je projekt u cjelini pravi primjer povezivanja gospodarstva sa obrazovanjem, što je naše Sveučilište prepoznalo i podržalo". Orlić je naglasila i da je u ovoj godini izrađeno čak 19 web-stranica.

Studentske radove ocjenjivalo je povjerenstvo u kojem su bili predstavnici Odjela za elektrotehniku i računarstvo Sveučilišta u Dubrovniku, HGK – ŽK Dubrovnik i IT obrta Insoma. HGK – ŽK Dubrovnik osigurala je poklon pakete trojici najbolje ocjenjenih.

Dobitnici nagrada su:

 

1. mjesto: student Mato Hazdovac za tvrtku Fingerprint design,

2. mjesto: studentica Nikolina Šanovsky za Jezuite d.o.o.,

3. mjesto: studetn Luka Krnetić za tvrtku Led I to d.o.o.,

 

a ostali ovogodišnji studenti: Ivica Ćurćija za tvrtku FilluArt; Tin Modrić za Skeleton d.o.o.; Matej Kajinić za frizerski salon L&p i Apartman Dam; Martina Sekulo za Mediamik d.o.o.; Dario Majstorović za Geo Grupa d.o.o.;Marin Mijanić za KUD "Sveti Juraj Osojnik" ; Elena Mojaš za Sunny Day; Damjan Anđelković za Fidelitas d.o.o. Tomislav Tomić za Badmintonski klub Dubrovnik; Ivana Brailo za Mediatis grupu j.d.o.o.; Karlo Arbanas za Time for me; Božo Lopižić za Lighgting d.o.o; Josipa Kardum za Obrt Prinčipesa; Davor Curić za Obrt Toni i Jure Pirjać za Graf d.o.o. dobili su priznanja.

 

Božo Džamarija u ime studenata zahvalio je na pruženoj prilici za uključivanje u poduzetničke vode, dok je predstavnica tvrtke Led i to d.o.o. zahvalila na lijepoj i korisnoj suradnji kako Komori, Sveučilištu a posebno studentu koji je dao odlične ideje za izvedbu web-stranice.

Dokaz uspješnosti WebPoSt projekta je povećani broj zainteresiranih poduzetnika koji premašuje broj studenata uključenih u projekt. Stoga su ove godine neki studenti izrađivali po dvije web-stranice, što pridonosi njihovoj praksi i iskustvu rada s budućim klijentima.

Priopćenje dubrovačke podružnice HNS-a prenosimo u cijelosti:

Ovolikom broju bankomata svakako nije mjesto na Stradunu. Na ovu invaziju naši sugrađani s pravom su burno reagirali, a potaknut njihovim pitanjima na sjednici Gradskog vijeća na potrebu žurnog rješavanja ovog problema prvi je upozorio upravo vijećnik HNS-a Miho Obradović. Stoga dubrovački HNS pozdravlja odluku da se Gradskom vijeću uputi prijedlog izmjena Odluke o komunalnom redu koji bi trebao riješiti najezdu bankomata u izlozima na najljepšoj ulici na svijetu.

Izmjene ovog pravilnika uvode potrebu dobivanja suglasnosti lokalnog Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture. Iako je takva suglasnost formalno i do sada trebala biti ishođena kako bi se moglo raditi preinake na izlozima u povijesnoj jezgri, pa tako i postaviti bankomate, u najnovijim slučajevima njihovo mišljenje očito se nije tražilo. Stoga dubrovački HNS smatra kako je potrebno još veću važnost dati Upravnom odjelu za komunalne djelatnosti i mjesnu samoupravu, i to na način da se dodatnim izmjenama ovog pravilnika taj odjel proglasi tijelom koje donosi konačno rješenje. Ujedno je potrebno u pravilnik unijeti i odredbu da vrata i prozori koji gledaju na Stradun moraju biti u izvornom izgledu i uređeni te da uređaji ne mogu biti sastavni dio prozora i vrata, osim u slučajevima kada je za to ishođena potrebna dozvola, a na što bi upravo komunalni redari posebno obratili pažnju te prijavljivali one koji se ne pridržavaju tih pravila.

Na taj način osiguralo bi se poštivanje odluke Konzervatorskog odjela, ali i dobilo instrument kažnjavanja onih kojima riječi zaštićeno kulturno dobro predstavljaju tek mrtva slova na papiru. Upravo zato što takvi na Dubrovnik gledaju isključivo kao na zlatnu koku koja samo proizvodi bogatstvo, udarac po džepu im i predstavlja jedinu učinkovitu kaznu.

Priopćenje KLGB Srđ je Grad prenosimo u cijelosti:

Prijedlog kojim se bankomati u povijesnoj jezgri mogu postavljati jedino uz suglasnost nadležnog Konzervatorskog odjela jer se njihovim postavljanjem narušavaju vizure UNESCO-vog zaštićenog lokaliteta, rješenje je koje nam nudi gradonačelnik Franković, a kojim se „loptica“ prebacila na Ministarstvo kulture. 

TKO JE PRVI PREDLAGATELJ

Doduše, prije Ministarstva kulture, kao i prije Grada Dubrovnika, Marin Krstulović, predsjednik Gradskog kotara Grad, član liste Dajmo ruke na „savjetovanju s javnošću“ u nedavnoj organizaciji Grada Dubrovnika je izjavio: „Potrebno je zabraniti kantunale, u zoni A te na zaštićenim objektima u svojstvu kulturnog dobra uvesti konzervatorsku suglasnost za bankomate…“ i da se tada slušalo „predsjednika“ problem bi već bio riješen.

Međutim ono što se potpuno stavilo po strani jest činjenica da je Grad Dubrovnik u staroj gradskoj jezgri mogao i prije djelovati. Prema trenutno važećem „Planu korištenja javnim površinama“ jasno je da svi novi bankomati nemaju osnovu za gospodarsku djelatnost.

Naime, točkom 5 Plana korištenja javnim površinama u povijesnoj su jezgri definirani pješački koridori i to radi „svrhovitog korištenja javnim površinama i osiguranja nesmetanog prolaza pješaka“. Ti pješački koridori su: Brsalje, Vrata od Pila, Poljana Paska Miličevića, Placa, Pred Dvorom, Od Puča, Široka, Boškovićeva, Miha Pracata, Lučarica, Sv. Dominika, Vrata od Ploča. Upravo u nastavku točke 5 se navodi da “u navedenim ulicama neće razmatrati zahtjevi za dodatnim zauzimanjem javnih površina, a već dodijeljene površine se mogu po potrebi umanjiti ili ukinuti”.

To znači da vlasnici prostora na kojima su postavljeni novi bankomati ne mogu zatražiti dodjelu javne površine koja se koristi ispred bankomata, odnosno, ovi se zahtjevi neće razmatrati.

Obzirom da je potpuno jasno da niti jedan od ovih bankomata ne može raditi i donositi veliku materijalnu korist vlasnicima bez korištenja javne površine ispred njega, to znači da se prema važećem Planu trenutno krši komunalni red i bespravno koristi javna površina, te su u skladu s tim gradske službe trebale već odavno djelovati. 

Francuski je Vogue svojim čitateljima preporučio prema njihovom izboru, najljepše hrvatske plaže. U njihovom su se izboru našli Zlatni rat, plaže na Hvaru, dvije na Makarskoj rivijeri, Stiniva na Visu, ali i dvije dubrovačke: Betina špilja i Banje beach! Popularni francuski časopis hvali prekrasan pogled na Grad sa pješčane plaže Banje, te skrovitost i autentičnost Betine špilje, koja je dostupna samo morem.

U naselju Nova Mokošica od danas su u funkciju stavljeni podzemni spremnici za miješani komunalni otpad na sedam lokacija.

Riječ je o lokacijama na kojima su se i do sada nalazila odlagališta otpada ili u njihovoj neposrednoj blizini, te o dvije nove lokacije - u Ulici Marina Kneževića (preko puta Pema) i u Ulici između Dolaca (preko puta bivšeg Caffe bar Monaco).

Podzemni spremnici većeg su kapaciteta i puno bolja opcija jer zauzimaju manje mjesta iznad zemlje, nema širenja neugodnih mirisa te nema mogućnosti vandaliziranja i pomicanja spremnika. Nadzemni dio je košarica od nehrđajućeg čelika, a prazne se posebnim vozilom s ugrađenom dizalicom.

Podzemni spremnici isključivo su namijenjeni za odlaganje miješanog komunalnog otpada (MKO), a pored njih se nalaze spremnici za odvojeno prikupljanje otpada.

Svojom estetikom podzemni spremnici savršeno se uklapaju u okoliš i idealno su rješenje za naše najveće gradsko naselje Mokošicu.

 

Lokacije na kojima su ukinuta odlagališta za MKO:

-    Vinogradarska

-    Ulica od Izvora (zadnje odlagalište prije okuke)

-    Ulica Marina Kneževića ( u skalama)

-    Ulica od Izvora (zgrade poviše Pupa)

-    Ulica Marina Kneževića (ispod zgrada solidarnosti)

-    Ulica između Dolaca (ispod rogača)

 

Lokacije na kojima su postavljeni podzemni spremnici za MKO

 

-    Ulica od Izvora (preko puta Millera)

-    Ulica od Izvora (Između Pupa i garaža)

-    Ulica Bartola Kašića ( ispod pošte)

-    Ulica Bartola Kašića (škola)

-    Ulica Marina Kneževića (poviše Kissa)

 

Nove lokacije s podzemnim spremnicima za MKO

-    Ulica Marina Kneževića (preko puta Pema)

-    Ulica između Dolaca (preko puta bivšeg Caffe bar Monaco)

Hrvatska turistička zajednica otvorila je online prijave za Godišnje hrvatske turističke nagrade 2019. u kategorijama Destinacija godine, Nagrada za održivi turizam, Inovacija godine te Atrakcija godine s potkategorijama kulturna atrakcija, prirodna atrakcija, turistički događaj godine i plaža godine. Prijave se zaprimaju i za nagradu Ljudi u turizmu, u sklopu koje se dodjeljuje Hrvatska turistička nagrada kao godišnja nagrada „Anton Štifanić“ i Nagrada za životno djelo te nagrada „Čovjek - ključ uspjeha, djelatnik godine“.

„I ove ćemo godine dodijeliti prestižne Godišnje hrvatske turističke nagrade za najbolje pojedince, destinacije i projekte koji će obilježiti 2019. godinu. Cilj ovih priznanja je nagrađivanje, ali i motiviranje svih dionika u turizmu na daljnji kvalitetni rad i razvoj projekata koji hrvatskom turizmu osiguravaju održiv rast i razvoj“, izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić, dodavši kako će nagrade biti dodijeljene u sklopu Dana hrvatskog turizma koji se ove godine prvi put održavaju u Slavoniji.

Ministar turizma Gari Cappelli održavanje Dana hrvatskog turizma u Slavoniji istaknuo je kao značajno u godini koja predstavlja prekretnicu u razvoju turizma hrvatskog kontinenta što je jedan od prioriteta Vlade RH. „Jedan od ciljeva naše turističke politike je razvoj kontinenta, ali i kontinuirano unapređivanje kvalitete proizvoda i usluga koje je nemoguće postići bez kvalitetnog ljudskog kapitala. Čovjek je ključ uspjeha i vrijedan resurs u našoj cjelokupnoj turističkoj ponudi. Kao i prijašnjih godina, vrhunac najvećeg turističkog skupa bit će dodjela nagrada onima koji su primjer razvoja i kvalitete hrvatskog turizma te poticaj svima nama da iz godine u godinu budemo sve bolji“, izjavio je ministar turizma Gari Cappelli.

Rok za podnošenje kandidatura za kategorije nagrada Destinacija godine, Nagrada za održivi turizam, Inovacija godine, Atrakcija godine  i „Čovjek - ključ uspjeha, djelatnik godine“ je 1. srpanj 2019. godine, dok je rok za podnošenje kandidatura za Hrvatsku turističku nagradu, odnosno Godišnju nagradu „Anton Štifanić“ i Nagradu za životno djelo 31. kolovoz 2019.

Dodajmo kako su u 2019. godini uvedene dvije nove potkategorije: Najuspješnija destinacija kulture i gastronomije te Najuspješnija nautička destinacija. Također, više se neće birati najuspješnija City break destinacija, a za razliku od prijašnjih godina u kategoriju odmorišnog turizma mogu se prijaviti destinacije iz kontinentalnog i primorskog dijela Hrvatske. Dodatno, u kategoriji Atrakcija godine uvedena je nova potkategorija Prirodna atrakcija godine, dok se nagrada u potkategoriji Rekreacija i zabava više neće dodjeljivati.

Podnošenje kandidatura obavlja se isključivo putem online prijavnica dostupnih na službenoj stranici Hrvatske turističke zajednice, a više informacija o prijavama moguće je dobiti putem maila This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Page 1 of 1157
Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…