Dubrovnik Insider

Dubrovnik Insider

Pošalji e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Vrtlar Dubrovnik će u utorak, 25. veljače postavljati sustav za automatsko zalijevanje na zelenu površinu kod benzinske postaje INA-e u Ulici Vladimira Nazora.

U sklopu radova izvodit će se prekop javne prometne površine u duljini 8 metara, širini 10 centimetra i dubini 40 centimetra te će iz tog razloga u vremenu od 6:00 do 10:00 sati dolaziti do privremenog zauzimanja dijela ceste.

U navedenom vremenu postavit će se privremena regulacija prometa, a sudionike u prometu molimo na poštivanje iste.

Tijekom proteklog vikenda na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske evidentirano je deset požara na otvorenom prostoru kojim je opožarena veća površina suhe trave, niskog raslinja, borove šume i trske. Najveći broj požara evidentiran je u Metkoviću, čak njih sedam, dok su preostala tri požara evidentirana u Konavlima, Trstenom i na Pelješcu. 

Dosadašnjim kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika PP Metković, u dva zasebna slučaja pronađeni su počinitelji i to požara koji je izbio 21. veljače, oko 13,00 sati u mjestu Bijeli Vir u općini Zažablje. Požar je iz nehaja izazvao 77-godišnjak ne provodeći mjere zaštite od požara prilikom spaljivanja otpada. Požar se nekontrolirano proširio na susjedne poljoprivredne površine, a ugasili su ga pripadnici JVP Metković.

Iz istog razloga izazvan je i požar koji je 21. veljače izbio oko 13,45 sati u Metkoviću, a za kojeg je odgovoran 63-godišnjak. Požar se nekontrolirano proširio na susjedno poljoprivredno gospodarstvo, gdje je izgorjelo oko 100 bala sijena. Požar su ugasili pripadnici JVP Metković.  

Policija protiv dvojice odgovornih muškaraca Općinskom sudu u Metkoviću podnosi optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja iz čl.8 Zakona o zaštiti od požara.

Osim navedenog, policijski službenici Policijske postaje Metković su tijekom proteklog vikenda neposrednim zapažanjem u 4 zasebna slučaja utvrdili kako fizičke osobe krše Županijsku Odluku o provođenju posebnih mjera zaštite od požara koja se odnosi na obvezu prijavljivanja spaljivanja biljnog otpada vatrogasnoj postrojbi, te će se Županiji dubrovačko-neretvanskoj dostaviti obavijesti o počinjenom prekršaju.

Nadalje, kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je do požara u Brocama došlo prilikom spaljivanja biljnog otpada od strane 61-godišnjaka kada se vatra proširila na okolno raslinje. U gašenju navedenog požara, osim zemaljskih vatrogasnih postrojbi, sudjelovali su air tractor i kanader kao i vatrogasno plovilo. 

Slijedom navedenog želimo pozvati građane na odgovorno ponašanje prilikom obavljanja radova u polju ili drugih načina korištenja otvorenog plamena. 

Pored toga što požari predstavljaju opasnost za ljude i njihovu imovinu i mogu uzrokovati veliku materijalnu štetu oni predstavljaju i opasnost za održavanje cjelokupnog ekosustava, posebno močvarnih predjela koji su staništa mnogim vrstama biljaka i životinja. Požari degradiraju močvarne ekosustave, smanjuju biološku raznolikost, ubrzavaju eroziju zemljišta, mijenjaju mikroklimu i vodne režime. 

Temeljem odredbi Zakona o zaštiti od požara i Županijske odluke o provođenju posebnih mjera zaštite od požara do 1. svibnja spaljivanje korova je dozvoljeno uz poduzimanje propisanih mjera zaštite od požara koje podrazumijevaju da se: 

1. prije početka loženja vatre o tome izvijesti nadležna vatrogasna postrojba 

2. oko mjesta na kojemu će se ložiti vatra očistiti trava i drugi zapaljivi materijal; 

3. osigura voda i druga priručna sredstva za gašenje; 

4. ne napušta mjesto loženja dok se vatra nije u potpunosti ugasila. 

Apeliramo na građane da ovo upozorenje shvate ozbiljno, kako bi opasnost od izbijanja požara i njegovog širenja sveli na minimum i time dali vlastiti doprinos u efikasnom provođenju mjera zaštite od požara, te istovremeno izbjegli i vlastitu odgovornost prilikom provođenja mjera nadzora nad spaljivanjem od strane policijskih službenika. 

Isto tako, pozivamo sve građane da u slučaju bilo kakvih korisnih saznanja o osobama koje obavljaju spaljivanje na područjima na kojima je to zabranjeno ili spaljivanje obavljaju suprotno zakonskim propisima o tome obavijeste policiju pozivom na telefonski broj 192 ili putem mobilne aplikacije MUP – Sigurnost i povjerenje.

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska

Uz nastupe mađioničara, žonglera, lutka i animatora u ponedjeljak je započeo Maškarani školski dan. Povorka učenika od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola Stradunom razveselila je brojne sugrađane i posjetitelje.

Nakon predstavljanja na karnevalskoj pozornici žiri Dubrovačkog karnevala odabrao je najbolje maske. Prigodnim nagradama nagrađeni su 3 A razred OŠ Marina Getaldića za grupnu masku „Dubrovačke stvari i riječi“ i 2 A B i C razredi OŠ Marina Držića za masku „Eko Držići“. Nagrađeni su i 1 A razred OŠ Marina Getaldića s maskom „Cirkus u našem gradu“ kao i treći razredi OŠ Lapad za masku „Pogodi tko“ te 3 razredi OŠ Ivana Gundulića. „Mali zvončari“ i „Tiramol“ OŠ Marina Getaldića također su podijelili jednu nagradu.

Maškarani školski dan nastavlja se poslijepodne proglašenjem najbolje maškaranih starijih razreda dubrovačkih škola.

Fotogaleriju pogledajte OVDJE

Ravnatelji Županijske lučke uprave Dubrovačko-neretvanske županije i Županijske lučke uprave Korčula, Antun Banovac i Ante Tvrdeić potpisali su danas u Splitu s ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem ugovore o ulaganju u lučku infrastrukturu vrijedne 8,7 milijuna kuna.

Riječ je o projektu Lučke uprave Dubrovačko-neretvanske županije ”Rekonstrukcija dijela luke otvorene za javni promet u Trpnju” u iznosu 5,2 milijuna kuna te projektu ŽLU Korčula ”Pontonska komunalna luka u uvali Luka – Porto Uš” u iznosu 3,5 milijuna kuna.

Potpisivanju je nazočio i zamjenik župana Joško Cebalo koji je istaknuo zadovoljstvo današnjim važnim koracima u provedbi projekata koji će uvelike olakšati život lokalnom stanovništvu.

Inače, danas je potpisan ugovor za prvu fazu projekta rekonstrukcije luke u Trpnju. Ukupna vrijednost projekta je 16 milijuna kuna, a radovi prve faze koji su u tijeku će trajati do lipnja 2020. godine.

Ukupna vrijednost Pontonske luke u Korčuli kojom će lokalno stanovništvo dobiti novih 88 vezova je 4,7 milijuna kuna. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture snosi 3,5 milijuna kuna troškova, a ostatak sredstava osigurat će ŽLU Korčula. Završetak projekta očekuje se do ljeta ove godine.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković primio je u oproštajni posjet načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske generala Mirka Šundova, koji 1. ožujka ove godine odlazi u mirovinu. Kako je kazao, za Dubrovnik ga vežu brojne uspomene, od onih ratnih do mirnodopskih, te je želio i Dubrovnik uvrstiti u svoj oproštajni posjet.

General Šundov u ovoj je prigodi zahvalio gradonačelniku Frankoviću za uspješnu suradnju u proteklim godinama te mu uručio zahvalnicu, dok je gradonačelnik za uspomenu i zahvalnost za sve što je napravio za Dubrovnik generalu uručio sliku Grada.

Nakon 30 godina provedenih u vojsci, od toga gotovo 20 kao general uključujući i pet ratnih godina, general Šundove se, kako je kazao, raduje mirovini u kojoj namjerava podučavati, pisati o profesionalnoj vojsci i njezinom osnivanju u Hrvatskoj,  te se posvetiti i svojoj magistarskoj struci geomorfologiji.

Radove na izgradnji kolektora oborinske odvodnje u Ulici kardinala Stepinca u Lapadu jutros je obišao dubrovački gradonačelnik Mato Franković sa suradnicima. Kompletno uređenje ulice trebalo bi biti gotovo do kraja svibnja. Riječ je o zajedničkom projektu Grada Dubrovnika i Vodovoda Dubrovnik vrijednom 6,2 milijuna kuna, bez PDV-a.

''Nalazimo su u jednoj od najneuređenijih ulica na području Grada Dubrovnika. Ono što ovdje radimo jest izgradnja sustava oborinske odvodnje, ali i drugi radovi poput izmjene postojeće vodovodne mreže, koju obavljamo zajedno s Vodovodom Dubrovnik, postavlja se nova rasvjeta, gradi nogostup i na kraju će se asfaltirati i urediti sama ulica'', kazao je gradonačelnik Franković u prigodi obilaska. U isto vrijeme HT radi izmjenu mrežnih telekomunikacijskih kabela.

''Riječ je o prilično zahtjevnom projektu s obzirom da se radi u gradskoj ulici s dosta zakopanih instalacija, ali radovi za sada teku dobro i prema planu'', kazao je glavni nadzorni inženjer na projektu Vedran Kosović iz tvrtke IGH, zahvaljujući ujedno stanarima na strpljenju i razumijevanju.

Ovo je prva faza radova na ovoj dionici, koja obuhvaća prostor od Hotela More do kružnog toka na 'Pošti Lapad', a u idućoj fazi radit će se ulica u ostalom dijelu, odnosno do Hotela Neptun, gdje će se postaviti javna rasvjeta i urediti prometnica.

Dječja maškarata u Mokošici organizira se već treću godinu zaredom na zadovoljstvo malih Mokošana i njihovih roditelja. Ovogodišnju maškaratu sjajno je vodila i animirala Zrinka Japunčić, a za dobru atmosferu pobrinuli su se Plesni studio Lazareti i Plesno rekreacijski studio Dubrovnik, skupina Zumba Kids. Organizirana je i karnevalska povorka od tamošnjeg Opskrbnog centra do Osnovne škole Mokošica, koja je bila sjajan domaćin maškarate. Poseban ugođaj i zanimanje djece pobudila je zagrebačka agencija Zagi Eventi, partner Dubrovačkog karnevala, nastupom mađioničara, štulara, žonglera, klaunaova te pituravanjem lica.

Kao uvod u dječju maškaratu u Mokošici organizirala se radionica izrade karnevalskih maski, koju je vodila Snježana Viteškić.

Fotogaleriju pogledajte OVDJE

Na poziv Grada Rijeke i Turističke zajednice Grada Rijeke, na čuvenom Riječkom karnevalu jučer je gostovala zajednička karnevalska skupina Dubrovačkog i Župskog karnevala pod nazivom "Raguzići". Voditeljica skupine bila je predsjednica Župskog karnevala Luce Čučić, a u njihovoj pratnji boravili su predstavnici turističkih zajednica Dubrovnika i Župe Dubrovačke.

Stranica 1 od 1618
Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…