Dubrovnik Insider

Dubrovnik Insider

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Na danas održanoj sjednici Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije usvojen je Financijski plan osiguranih sredstava za provođenje zadaća tijekom požarne sezone sukladno Programu aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara za 2019. godinu od interesa za Republiku Hrvatsku u iznosu od 700 tisuća kuna, a primljene su na znanje informacije o stanju i Planovi aktivnosti za predstojeću požarnu sezonu.
Vatrogasni zapovjednik Dubrovačko-neretvanske županije Stjepan Simović istaknuo je kako je u tijeku rješavanje pitanja sezonskih vatrogasaca te napomenuo kako se za ovu sezonu vrši i obuka vojnika u vojarni u Pločama.
Na sjednici su pozvani svi žitelji Dubrovačko-neretvanske županije da očiste prostore oko svojih domova čime se bitno smanjuje opasnost od požara i stradavanja imovine.
Prihvaćen je i Plan rada Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije za požarnu sezonu 2019. godine, Plan operativne provedbe Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara za 2019. godinu od interesa za Republiku Hrvatsku, Plan aktivnog uključenja svih subjekata zaštite od požara u Dubrovačko-neretvanskoj županiji te Prijedlog pogodnih lokaliteta i prostora radi uspostave odgovarajućih zapovjednih mjesta kod zapovjedanja i koordinacije u gašenju požara sukladno odredbama Plana intervencija kod velikih požara otvorenog prostora.

Uvodni sastanak koordinacijskog tima pilot projekta Alter Eco održan je 23. travnja u prostorijama DURA-e, a sastanku su prisustvovali predstavnici Grada Dubrovnika, DURA-e kao interni provoditelji projekta te njihov vanjski stručnjak za ICT, kao i predstavnici isporučitelja usluge HT i Trilix.

Glavni cilj projekta Alter Eco je poticanje održivog razvoja kroz ciljane politike i regulative u svrhu valorizacije prirodnih i kulturnih resursa na području Grada Dubrovnika, dok je specifični cilj smanjenje koncentracije ljudskih djelatnosti na tzv. turističkim hotspot-ovima u svrhu održavanja stupnja nosivosti kapaciteta.

Kako bi ispunio navedeni specifični cilj, Grad Dubrovnik je u suradnji s DURA-om osmislio pilot projekt čiju okosnicu čini implementacija infrastrukture za besplatan pristup internetu unutar gradske jezgre te integracija sa postojećom Dubrovnik Card aplikacijom  u svrhu praćenja kretanja turista i predlaganja novih ruta kretanja.

S obzirom da je rasterećenje gužvi unutar gradske jezgre detektirano kao jedna od nužnih mjera u ostvarivanju održivog turizma u Gradu Dubrovniku, pilot projekt omogućuje upotrebu novih alata za potrebe preusmjeravanja turista sa područja gradske jezgre na alternativne gradske atrakcije kako bi se protočnost ljudi povećala, rasteretile najopterećenije gradske lokacije te na taj pridonijelo očuvanju, zaštiti ali i valorizaciji vrijednih kulturnih i prirodnih resursa.

„Alter Eco“ je predstavljen i u širem kontekstu dosadašnjih aktivnosti Grada Dubrovnika kroz projekt „Poštujmo Grad“, a definiran je i detaljan plan realizacije i integracije sa postojećim Dubrovnik Card projektom.

Zbog radova na vodoopskrbnoj mreži 25. travnja bez vode će biti stanovnici Čajkovića u vremenu od 8.30 do 12.30 sati.

Centar za integrativni razvoj i Dubrovačke knjižnice organiziraju predavanje Lasla Pintera ‘’Vezivanje i sudbina’’ koji će govoriti  o psihološkoj teoriji vezivanja za osobe, vrstama vezivanja i njihovim utjecajem na sudbinu, u petak, 26. travnja 2019. s početkom u 17:30 sati u Čitaonici Narodne knjižnice Grad.

Rođeni smo s nagonom vezivanja za osobu koja brine o našim osnovnim životnim potrebama: za dodirom, ljudskom toplinom i hranom. Taj nagon se evolucijski formirao i razvijao dugi niz godina i usko je vezan za naš nagon za preživljavanjem. Bez sigurnosti koju nam daje vezivanje za majku (ili osobu koja je zamjenjuje), znamo da ne možemo preživjeti prve godine života kako bismo dovoljno sazreli da se možemo sami brinuti o sebi. Pinter će govoriti o psihološkoj teoriji vezivanja te vrstama vezivanja i njihovim utjecajem na našu životnu sudbinu s fokusom na to: kako vezivanje utiče na naše povjerenje u druge ljude i život, kako vezivanje utiče na naš odnos prema zadovoljstvu i užitku, kako vezivanje utiče na našu životnu namjeru i životnu motiviranost, kakva je razlika između svjesne i nesvjesne namjere, kako naša namjera stvara našu sudbinu.

Predavanje je uvod za radionicu: ‘’Osvijesti svoje vezivanje i mijenjaj svoju sudbinu’’ koja će se održati  u subotu, 27. travnja, od 9:30 do 14 sati.

Predavanje o hrvatskome bezumnom nasljedovatelju Ariostova Bijesnog Orlanda, Vetranovićevu Piligrinu, pod naslovom  ''Ja nisam onaj, što se, da sam, čini ” dr.sc. Morane Čale održat će se u petak, 26. travnja, u Znanstvenoj knjižnici (Ul. Cvijete Zuzorić 4, III kat) s početkom u 19 sati.

„Ja nisam onaj, što se, da sam, čini“: tim riječima, u XXIII. pjevanju Anđelinovićeva prijevoda remek-djela Ludovica Ariosta, naslovni lik posljednjim znakovima prisebnosti priznaje da ga napušta razum. Tragičnim koliko i komičnim prizorima junakova ludila koji zatim slijede, na strukturalnoj prekretnici zapleta, Ariostov spjev u tradiciju pripovijedanja o potrazi srednjovjekovnih vitezova lutalica za ljubavlju i pustolovinama uvodi temu poteklu iz klasične književnosti, koja je ujedno u žarištu zanimanja mnoštva suvremenih humanističkih rasprava. Na satiričnoj meti najslavnije među tim raspravama,Pohvaleludosti (1511) Erazma Roterdamskog, upravo je krhkost predodžbe o nadmoćnosti ljudskoga uma i povlaštenoga dostojanstva, kakvu na vlastitoj koži otkriva Ariostov Orlando.

Bolešću Ariostova viteza zarazio se s njim naoko neusporedivi protagonist i pripovjedač Vetranovićeva Piligrina. I njemu, naime,odbjegla pamet naruši ljudsko dostojanstvo,primoravajući ga da se dade u potragu za lijekom svojemu bezumnom stanju. Stoga se kratki spjev dubrovačkoga pjesnika može smatrati rijetkim hrvatskim prilogom dvojakojbrenesansnoj topici ludosti. No posrijedi je samo simptom Vetranovićeve obuhvatnije književne zaraze Ariostovim spjevom: Bijesni Orlando Vetranoviću ne nudi samo obilnu pričuvu aluzija i reminiscencija, nego i uzor bezgranične domišljatosti u upotrebi, kontaminaciji i premreživanju fragmenata tuđih tekstova. Predavanje će razmotriti i zašto Piligrin nije (isključivo) ono što se čini da jest.

Morana Čale (Zagreb, 1959), redovita profesorica u trajnom zvanju, predaje talijansku književnost na Odsjeku za talijanistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Dosad je objavila sedam autorskih knjiga (Demiurg nad tuđim djelom. Intertekstualnost u romanima Umberta Eca, 1993; Volja za riječ. Eseji o djelu Ranka Marinkovića, 2001; Sam svoj dvojnik. Eseji o hrvatskome književnom modernizmu, 2004; Oko Kiklopa, 2005; u koautorstvu s Ladom Čale Feldman, U kanonu. Studije o dvojništvu, 2008; Theoria in fabula. Romani Umberta Eca, 2012; O duši i tijelu teksta: Polić Kamov, Krleža, Marinković, 2016) i brojne književno-kritičke i književno-teorijske članke i studije u Hrvatskoj, Italiji, Poljskoj, Češkoj, Mađarskoj, Njemačkoj, Austriji, Velikoj Britaniji, Francuskoj i Sloveniji. Uredila je, zajedno s drugim autorima, nekoliko zbornika međunarodnih znanstvenih skupova. Objavila je niz prijevoda književnih i teorijskih djela (Manganelli, Eco, Verne, Saba, Goldoni, Pirandello, Buzzati, Compagnon, Barthes, Calvino, Todorov). Talijanski institut za kulturu dodijelio joj je 1993. godišnju nagradu za talijanistiku. Za knjigu O duši i tijelu teksta: Polić Kamov, Krleža, Marinković dobila je 2017. Nagradu Višnja Machiedo.

Danas je u prostorijama Županijske lučke uprave Korčula potpisan Ugovor (Provedba geotehničko - geoloških istražnih radova i izrada projektno tehničke dokumentacije, Glavnog projekta, za izgradnju Nove luke Korčula na lokaciji Polačišća) za izradu Glavnog projekta Nove luke Polačišća. Ugovor je vrijedan 1.2 milijuna kuna a potpisali su ga ravnatelj ŽLU Korčula Vedran Leleković i članica uprave COIN Inženjering d.o.o. Barbara Peruško.

Tvrtka COIN Inženjering d.o.o. iz Pule je na provedenom Natječaju ponudila najpovoljniju cijenu te dobila posao izrade Glavnog projekta za Novu luku. Nakon potpisivanja ugovora se očekuje pokretanje postupka izrade sve potrebne dokumentacije što bi trebalo trajati cca 5 mjeseca nakon čega se izdaje Građevinska dozvola za Novu luku na lokaciji Polačišća.

Potpisivanju je uz ravnatelja Lelekovića i druge djelatnike Lučke uprave nazočio i zamjenik župana Joško Cebalo koji je pozdravio sve prisutne te izrazio zadovoljstvo napretkom projekta Nove luke i rekao kako je jedan od najznačajnijih za Dubrovačko-neretvansku županiju. Jako bitan dio je i drugi dio projekta, što je rekonstrukcija postojeće Županijske ceste do Račišća i izgradnja nove pristupne ceste do Nove luke na lokaciji Polačišća čiji je nositelj “Županijska uprava za ceste Dubrovačko-neretvanske županije.

“Nakon potpisivanja ravnatelj ŽLU Korčula Vedran Leleković je izrazio veliko zadovoljstvo prvenstveno što je ishodovana Lokacijska dozvola za Novu luku, te svim dosadašnjim postupcima u tijeku realizacije ovog projekta koji je jedan od bitnijih infrastrukturnih pothvata. Građevinska dozvola se očekuje do kraja 2019. godine. Početak izgradnje Nove luke na lokaciji Polačišće bi trebalo započeti početkom 2020. godine”, izjavio je ravnatelj Leleković.

Zanimljva infomacija stiže iz Šibenika. Tamo su se u opticaju pojavile lažne novčanice od tisuću kuna stoga se građani pozivaju na oprez u rukovanju s novčanicama.

Kako javlja Slobodnadalmacija jedna je djevojka odlučila promjeniti tisuću kuna, no po svemu sudeći netko joj je podvalio lažnu novčanicu od tisuću kuna. “Lažni Starčević” je u opticaju u Šibeniku stoga se ljude poziva da pripaze kako rukuju s novcem zbog pojave lažnih tisućica.

dnevno.hr

U večernjim satima objavljena je čudna fotografija koja je nastala u Dubrovniku, zlatna maska, drvena vrata i mistična glazba u pozadini. Iz Revelina pripremaju još jedan zanimljiv događaj.

Već je dobro poznato da je u tijeku objavljivanje gostovanja svjetskih zvijezda koje će zasvirati ovog ljeta u Dubrovniku, a Revelin je ove godine već do sada objavio imena zbog kojih su brojni sugrađani oduševljeni programom.

Fedde Le Grand najavljen je za 1. lipnja, a samo za domaće je ovaj tjedan u ponudi ulaznica po specijalnoj cijeni i to samo u uredu Revelina. Također nastup legendarnog Fatboy Slima najavljen je za 23. srpnja, a ulaznica je sve manje!

Pratite i dalje objave Revelina i otkrijte što se krije pod maskom i kakvo iznenađenje vam spremaju iz Revelina.

Page 1 of 1056
Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…