Dubrovnik Insider

Dubrovnik Insider

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sa suradnicima i arhitekt akademik Nikola Bašić predstavili su danas u gradskoj vijećnici projekt sanacije i uređenja postojeće memorijalne staze s križnim putom Srđ-Dubrovnik te gradnje simboličko-ceremonijalnog ulaza u spomen područje Križnog puta na Srđu.

Projekt će obuhvatiti građenje simboličkog portala na mjestu pristupa memorijalnoj stazi s križnim putom kojeg je autor zamislio kao velikom znaku u obliku rimskog broja te označava 6.12. Na taj način spomenički prostor dobiti će odgovarajući ulazni akcent, uočljiv s magistrale, što će otkloniti sadašnju dezorijentaciju u pronalaženju pristupa stazi, istaknuto je na prezentaciji.

- Taj uzidani rimski broj predstavlja ulazni prostor prema memorijalnoj stazi koja vodi do Srđa.  Povijesni put je prekinut izgradnjom magistrale, izgubio se u recentnoj gradnji privatnih kuća i drugih građevina. To je jedna neartikulirana staza, ljudi su ga učinili prohodnom. On ustvari bitno mijenja tu pristupnost stazi jer na putu ima skalina koji su postali dio autentičnosti staze, ali su nedostupne za osobe slabe pokretljivosti. Naš memorijalni spomenik, simbolički ulaz u stazu ruši tu komunikacijsku barijeru. Konstruiramo postojeću stazu, popravljamo puknute zidove, postavljamo znakovne oznake koji će ljudima osigurati kretanje, oni ne osvjetljavaju stazu nego pružaju smjer staze. To bi bila prva etapa. - rekao je akademik Bašić govoreći o detaljima projekta.

Gradonačelnik Franković je naglasio kako se ovim projektom napokon na dostojanstven način obilježiti najveći dan u novijoj povijesti Grada.

- Dan je to kad je Dubrovnik za razliku od mnogih drugih gradova se uspio othrvati napadu. Mislim da se često u javnosti nedovoljno ističu bitke u Dubrovniku i to što je to Dubrovnik postigao u Domovinskom ratu, a posebno da je bio napadan s kopna, zraka i mora. I ovako ćemo na pravi način prikazati 6. prosinca kao dan velike dubrovačke pobjede. - objasnio je Franković.

Zamjenica gradonačelnika Orlanda Tokić rekla je kako je ovaj projekt otet zaboravu jer je dugi niz godina razrađivana projektna dokumentacija.

- Sada su se stekli svi potrebni uvjeti da bi se ovaj projekt mogao realizirati. Osigurana su sredstva za iduću godinu, a procijenjena vrijednost je pet milijuna kuna, od čega će polovicu osigurati Ministarstvo branitelja. Nadamo se da će se dogodine na ovaj dan otvoriti staza koja će osim simboličke imati i umjetničku vrijednost. – istaknula je zamjenica Tokić.

Prilikom ostvarenja projekta neće se uklanjati postojeće postaje Križnog puta. Planirana je sanacija postojeće memorijalne staze poštivajući njezin izvorni karakter. Oštećeni kameni podzidi će se popraviti, a urušeni zidovi će se rekonstruirati. Uredit će se završni sloj staze, kamenim popločenjem u maniri kaldrme.

Urbana oprema uključuje samo prikladne koševe za otpatke. Klupe za sjedenje reducirane samo na kameni zidić uz postaje Križnog puta. Staze se neće standardno osvjetljavati , već će se samo svjetlosno markirati radi lakše orijentacije i sigurnijeg kretanja po mraku, rasvjetnim  tijelom s vlastitim napajanjem posredstvom fotonaponskih ćelija, integriranim u korpus svjetiljke. Na isti način će se spot rasvjetnim tijelima osvijetliti reljefi Križnog puta.

U subotu, 7. prosinca bit će upaljena druga adventska svijeća ispred katedrale, a festivalski vikend obilježit će brojni dječji programi te posebice nedjeljno otvaranje Stanice Sjeverni pol u Teatru Bursa.

U organizaciji Soundset Raguse i Kazališta Marina Držića, program pod nazivom „Grad svetog Nikole“ održat će se u subotu i nedjelju, 7. i 8. prosinca od 15 sati u atriju Kazališta Marina Držića, gdje će najmlađi moći uživati u Čarobnom čokoladnom tornju Chocolandu, make up radionicom Čarobni kist moći će se pretvoriti u princa ili princezu na jedan dan, a rasplesat će ih plesni božićni program Plesno-rekreacijskog studija Dubrovnik. U subotu je na programu i likovna radionica izrade božićnih ukrasa, čestitki i tematskih likovnih priča, dok će u nedjelju na programu biti pripovijedanje božićnih bajki. Vrhunac oba dana će svakako biti kazališna predstava „Legenda o baki Mokoš“ redateljice Srđane Šimunović, nakon čega u atrij KMD-a dolazi sveti Nikola.

Ovaj vikend donosi i Festival svjetlosti Lumiart koji će se u organizaciji Dubrovačke baštine i Pixel designa održavati u Lazaretima. Početak festivala je u subotu u 18 sati s interaktivnim plesnim programom Zaplešite s nama! u organizaciji Plesnog studija Lazareti, dok je nastup popularnog Jacquesa Houdeka u 20 sati. Glazbeni dio programa će se nastaviti i u nedjelju, kad će nastupiti DJ Petra i Zac the Sax.

Bogat vikend program svakako čine i Slatke božićne radionice u Turističkoj zajednici Grada Dubrovnika. Tako će se u subotu od 10:30 sati u TIC-u na Pilama održati radionica „Od bićerina do pjatina“ voditeljice Silve Capurso, a svoju će radionicu „Čokoladne hrpice s orašastim plodovima i suhim voćem“ od 16 sati održati i Alisa Nenadić. U nedjelju u istim terminima, nove radionice. Jutarnji program čine „Kuglice s ginom i limetom“ Alise Nenadić, dok će poslijepodne Erika Hauswitschka polaznicima pokazati kako izgleda njezina zdrava „Božićna torta“.

Subota donosi i Street Art Festival koji će se u organizaciji Centra za mlade Grada Dubrovnika održavati od 11 do 13 sati u Uvali Lapad, dok će namlađi Mokošićani imati priliku od 15 sati sudjelovati u Kreativnoj božićnoj radionici tehnikom decoupage koju u šatoru na igralištu organiziraju Eko centar Zeleno Sunce & Eko Omblići.

Paljenje druge adventske svijeće - svijeće ljubavi bit će održano u subotu u 19:30 ispred dubrovačke katedrale. Molitveni dio predvodit će župa sv. Andrije te katedralna župa Velike Gospe, a drugu svijeću na adventskom vijencu upalit će zamjenica gradonačelnika Orlanda Tokić, nakon čega slijedi druženje uz prikle i čaj. Za veselu atmosferu subotnje večeri pobrinut će se bend Feredon koji će od 20:30 sati prisutne zabavljati na Gundulićevoj poljani.

Nedjelja prijepodne počinje klapskom pjesmom, a pjevat će Ženska klapa FA Linđo od 10 do 12 sati u điru od Brsalja, preko Straduna do Gundulićeve poljane. Oni najmlađi, od 10 će sati moći zaplesati s Bakom Mraz u Stanici Sjeverni pol, u 11:15 sati Mrazice će prodefilirati preko Straduna do Luže, a u 11:30 sati Stanica Sjeverni Pol u Teatru Bursa bit će i službeno otvorena uz sudjelovanje Plesnog studija Lazareti te udruge Le Petit Festival du Théâtre.

U sklopu programa Čarobni advent u Mokošici, nedjelja donosi Prirodoslovnu božićnu stvaraonicu u organizaciji Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik, od 15 do 18 sati. U ljetnikovcu Bunić-Kaboga u 18 sati počet će koncert Kolenda Kabogi polaznika radionice “Kolende i božićne pjesme“ koju vode Sanja Dražić i Paola Dražić Zekić u organizaciji Matice hrvatske ogranak Dubrovnik i zaklade Caboga Stiftung. Ulaz je besplatan, a prijevoz autobusom organiziran i to s polaskom u 17:30 sati sa stanice na Pilama uz zaustavljanje na stanici u Vukovarskoj ulici. U crkvi Male braće, s početkom u 20 sati, crkveni zborovi Dubrovačke biskupije zapjevat će na adventskom koncertu pod nazivom Nebesa odozgor rosite koji organizira Dubrovačka biskupija.

Podsjećamo i da Turistička zajednica grada Dubrovnika u sklopu programa Subotnje jutro u Gradu poklanja svim građanima i posjetiteljima besplatno turističko razgledavanje Grada na engleskom jeziku s početkom u 10 sati ispred TIC-a Pile, uz nastup Folklornog ansambla Linđo u 11:30 sati ispred crkve sv. Vlaha.

Tijekom trajanja festivala, svakog dana od 17 sati pa do posljednjeg noćnog polaska u voznom redu, Libertasovi autobusi voze besplatno na svim linijama u gradskom prometu (uključujući linije 26, 28 i 35), a prometuje i besplatni XMAS BUS  na relaciji A. Kolodvor - Grawe - Pile - Vojnović - P. Lapad, te P. Lapad - Vojnović - Pile - A. Kolodvor.

Također, tijekom trajanja festivala, lapadskom šetnicom prometuje Adventski vlakić, besplatan za sve putnike, a klizalište u Uvali je otvoreno svakim danom od 9 do 22 sata.

Svečana sjednica gospodarskog vijeća Županijske komore Dubrovnik upriličena je danas u hotelu Sheraton u Župi dubrovačkoj. Tom je prilikom dodijeljena plaketa  Zlatna kuna 2019 (za velika društva) i priznanje Dubrovačka vidra 2019 (mali poduzetnici)  na temelju poslovnih rezultata iz prethodne godine.

Zamjenica župana Žaklina Marević koje je i dodijelila Zlatnu kunu, ovom prilikom je pozdravila sve dobitnike nagrada te kazala kako su gospodarstvenici i poduzetnici oni koji nadograđuju imidž županije.

”Ove nagrade koje se dodjeljuju za uspješnost u poslovanju i doprinso hrvatskom gospodarstvu dokaz su brige za društva i vjerujem poticaj za daljnji rad i trud. Kao turističko odredište u području hotelijerstva naši gosti dobiju i više od očekivanog, a kao najljepša županija trebamo čuvati i raditi na našem imidžu, kako bisera grada Dubrovnika tako i cijele županije”, rekla je zamjenica Marević.

Dobitnici priznanja Zlatna kuna su: u kategoriji za veliko trgovačko društvo su Hoteli Dubrovačka Rivijera d.d., u kategoriji za srednje trgovačko društvo Gulliver travel d.o.o.,  u kategoriji za malo trgovačko društvo je Platanus d.o.o..

Dobitnici priznanja Dubrovačka vidra su Algebra d.o.o. iz Dubrovnika, Bipas sistem d.o.o. iz Metkovića, Cicrina d.o.o. s Lopuda, Konstruktor Hotina d.o.o. iz Blata, Reor d.o.o. iz Dubrovnika, Vinogradarstvo i vinarstvo Crvik d.o.o. iz Komaja.

Posebno priznanje dodijeljeno je društvu Dubrovačko primorje d.o.o. za 40 godina postojanja, a preuzeo ga je predsjednik društva Pero Vićan.

Dubrovačka baština i Grad Dubrovnik uz partnera Pixel design u Lazaretima ovog Adventa organiziraju prvi Festival svjetlosti LUMIART u trajanju od tri dana, od 7. do 9. prosinca 2019.

Program, koji uključuje interaktivno sudjelovanje publike u čarima svjetlosti, prilagođen je za sve dobne skupine. Prostor platoa Lazareta, unutrašnjost lađa te vanjski dio, kao i pročelje Gimnazije bit će preobraženi svjetlosnim instalacijama.

Na otvaranju LUMIART-a Dubrovačka baština organizira i glazbeni program s poznatim hrvatskim glazbenikom Jacquesom Houdekom koji će nastupiti na otvorenju u subotu, dok će glazbeni dio programa u nedjelju upotpuniti DJ Petra i Zac the Sax.

Početak festivala je u subotu 7. prosinca u 18 sati uz plesni studio Lazareti, dok je nastup Jacquesa najavljen za 20 sati.

Dobro došli u Lazarete na Festival svjetlosti LUMIART.

Na Facebook stranici Društva za zaštitu životinja Sandra Sambrailo je između ostalog napisala: Ovih dana bilo je veselo i radno na Žarkovici!
Ni kiša, ni bura nas nisu omeli, jer zima je već stigla, a svi pokušaji da se Grad Dubrovnik, općine ili Županija pokrenu i održe makar zadnje obećanje (i obvezu) o sanaciji azila, padaju u vodu!

Ipak, na ovom brdu se uvijek događaju čuda pa nas ljudi, poput Anđela, zagrle i donesu puno dobrog da opstanemo, ne izgubimo nadu i krenemo dalje! Razloga za ići dalje ima puno...njih 350!

Pitali smo gradonačelnika Mata Frankovića što je s njegovim obećanjem o sredstvima za sanaciju azila na Žarkovici. Dobili smo sljedeći odgovor:

- Sukladno traženju društva za zaštitu životinja Grad Dubrovnik je prije nešto više od mjesec dana osigurao u rebalansu proračuna iznos od 500 000,00 kuna koji je namijenjen za poboljšanje uvjeta na Žarkovici. Navedena sredstva su osigurana u upravnom odjelu za komunalnu djelatnost. Pročelnik navedenog odjela telefonski je više puta kontaktirao gospođu Anicu Sambrailo međutim bezuspješno. Nakon telefonskih poziva prije par dana pročelnik je uputio email sa zamolbom da se održi sastanak, a sve kako bi društvo povuklo iznos od 500 000,00 kuna i isti uložilo u poboljšanje uvjeta za pse na Žarkovici. 

 Žao mi je što unatoč dobroj volji Grada i osiguranju traženih novaca i dalje se pokušava prikazati lažna slika da Grad ne želi pomoći. Smatramo da iznosom od 500 000,00 kuna puno toga može biti riješeno na Žarkovici, a ujedno smo obećali da ćemo i u 2020 godini osigurati iznos od 500 000,00 kn. Dakle, u dvije godine milijun kuna za poboljšanje uvjeta na Žarkovici. Odluka hoće li ili neće povući sredstva isključivo je na društvu.

Profesori dubrovačke gimnazije uplatili su za svaki dan štrajka 315 kuna, ukupno 2205 kuna udruzi Dva skalina,  Ovom su gestom, u predbožićno vrijeme htjeli obradovati korisnike dubrovačke udruge koja okuplja djecu i osobe s najtežim poteškoćama, a i ukazati na to kako nisu štrajkali samo zbog novaca nego zbog očuvanja dostojanstva struke,

Podsjetimo, djelatnici dubrovačke gimnazije izrazili su podršku i prosvjedu roditelja njegovatelja i njegovatelja koji se održao 4. prosinca u Zagrebu.

Središnja dio ovogodišnjeg programa za Dan dubrovačkih branitelja organizira se u petak, 6. prosinca 2019., a točan raspored događanja možete vidjeti u nastavku:

  1. prosinca 2019. – PETAK

9:00 - 10:00  Odavanje počasti poginulim braniteljima

                Groblje Boninovo

                Bošnjačko groblje Boninovo

                Spomenik poginulim pripadnicima MUP-a (ispred zgrade MUP-a)

                Prisjećanje na stradale vatrogasce i pripadnike HRM (Liechtensteinov put)

 

10:30   Polaganje cvijeća i paljenje svijeća kod Križa na Srđu

 

11:00   Recital djece osnovnih škola i nastup klape Ragusavecchia u amfiteatru na Srđu

 

12:30   Mimohod Gradske glazbe Dubrovnik

           Stara gradska luka - Stradun - ispred crkve sv. Vlaha

 

14:00   Sjećanje na pomorce i branitelje stradale na moru

           Stara gradska luka

14:45   Svečano otvorenje Ulice generala Janka Bobetka

uz svečani mimohod postrojbi iz Domovinskog rata (ulice A. Hebranga, Zagrebačka, Iza Grada do Pila)

 

15:30   Spomen na stradale branitelje Sustjepana

             Mjesno groblje u Sustjepanu

 

15:45 Sveta misa zadušnica za stradale branitelje Sustjepana

             Crkva sv. Nikole u Sustjepanu

 

18:00   Svečana Sveta misa zadušnica za sve poginule branitelje i civile u Domovinskom

           ratu

           Dubrovačka katedrala

20:00 Koncert Marka Perkovića Thompsona

           Stradun

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sa suradnicima primio je u Maloj vijećnici predstavnike Celebrity Cruises, vodećeg svjetskog društva za kružna putovanja, najvećim dijelom potpredsjednike zadužene za odnose s javnom upravom te za marketinške strategije i predstavnike udruženja Cruise Lines International Association (CLIA).

- Partnerski odnos s CLIA-om i usklađivanje termina dolazaka brodova na kružnim putovanjima rezultirali su značajnim pomacima u smanjenju pritiska na povijesnu jezgru u ljetnim sezonama 2018. i 2019. godine, u odnosu na 2017. i ranije – istaknuo je gradonačelnik Franković tijekom uvodnog predstavljanja gradskog strateškog projekta Poštujmo Grad. Naglasio je i to kako je kruzing turizam Dubrovniku važan segment gospodarstva te da nije problem u broju ljudi nego u protočnosti, a bolju protočnost moguće je postići organiziranim rasporedom ticanja.

Delegaciji su predstavljene i mjere prometne koordinacije, nova pravila za odvijanje gospodarskih djelatnosti na javnim površinama, smart city projekti i programi planirani za 2020. i naredne godine. Kao ključne faktore gradonačelnik Franković izdvojio je preuzimanje shuttle prijevoza kruzerskih gostiju i postepeno potpuno ukidanje prometa oko kontaktne zone stare gradske jezgre, osim za lokalno stanovništvo.

- Neke od mjera koje uvodimo su nepopularne i Grad je izgubio izvjestan dio proračunskog novca, ali takvi potezi su neophodni ako hoćemo dosegnuti održivi turizam kojem težimo. Naša je zadaća staviti potrebe građana na prvo mjesto. Sve što smo poduzeli i što ćemo poduzeti uvelike će doprinijeti stvaranja jedinstvenog doživljaja destinacije i podići kvalitetu ukupne usluge za sve posjetitelje.“ – smatra gradonačelnik Franković.

Na istom tragu je i vizija tvrtke Celebrity Cruises koja upravo razvija marketinšku kampanju, a u fokus stavlja održivi turizam svojih destinacija.

- Sve poželjne kruzing destinacije na Mediteranu i šire susreću se trenutačno s istim izazovima i potpuno podržavamo težnju za očuvanjem lokalne kulture  baštine. Celebrity Cruises razvija projekt „Positive Impact Tours“, koji upravo ima cilj educirati goste o održivosti, lokalnoj kulturi i običajima, čime omogućava gostima da pruže potporu društvu koje posjećuju. Nasuprot površnosti, projekt će ponuditi izlete u predjele udaljene od gradskih gužvi što će gostima pružiti autentično iskustvo destinacije, a istovremeno rasteretiti preopterećene gradske centre. – naglasila je predstavnica marketinških strategija Dominique P. Taleno.

Izrazili su spremnost u svoju kampanju uključiti i gradski projekt Poštujmo Grad, pohvalivši iskorak u upravljanju destinacijom koji je gradska uprava postigla u relativno kratkom razdoblju od dvije i pol godine. Istaknuto je i kako su zajednički napori u cilju postizanja bolje organiziranosti na terenu pomogli i imidžu brodarskih društava zbog njihove spremnosti na suradnju.

Gradonačelnik Mato Franković zahvalio se delegaciji i udruženju CLIA na više puta iskazanoj spremnosti na suradnju kako bi se u duhu partnerstva riješili postojeći problemi. Otvorenim razgovorima i radom u zajedničkom interesu lokalne zajednice i kruzing društava moguće je postepeno uskladiti potrebe destinacije s potrebama kruzing tržišta, smatra gradonačelnik.

Page 1 of 1463
Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…