Ivana Žuvela Kalina

Ivana Žuvela Kalina

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Na današnji dan 1991. komandant 9.VPS admiral Miodrag Jokić izdao je naredbu "ovladati širim rejonom Dubrave i Rijeke dubrovačke, izbiti na liniju Žarkovica-Srđ-Strinćjera-Gradci-Komolac-Rijeka dubrovačka i uspostaviti potpunu blokadu Dubrovnika s kopna i mora i primorati neprijatelja na predaju."

U bitci za Bosanku, tog  9.studenog poginuli su dubrovački branitelji Mario Pezzi, Hamdija Kovač, Vedran Ivošević-Genocid, Antonio Vatović, Željko Raguž i Franci Lazibat. 

Počivali u miru.

Malena Ejna Mujak iz Mokošice oboljela je od teškog oblika leukemije. Djevojčica mora s majkom provesti najmanje osam mjeseci u Zagrebu zbog ciklusa kemoterapije. 

Ejnin otac vozač je taksi vozila, a majka je bila primorana prestati raditi kako bi bila uz svoju curicu. 

Poznato vam je kako je igralište u Mokošici u Malim kućicama poznato po održavanju turnira čiji su prihodi uvijek u cijelosti donirani za humanitarne svrhe. Na našem igralištu s dušom održat će se jedan posve drugačiji događaj, za malu jednogodišnju djevojčicu.

Organizatori pozivaju četveročlane ekipe odraslih i djece na druženje, zabavu, igru i dobro djelo, 17. studenog u 12 sati. Moći ćete se natjecati u potezanju konopa, skakanju u vrećama, nositi lopticu u žlici. Kotizacija je 30 kuna po osobi, a možete se prijaviti na broj mobitela: 091 1672 641 ( Sanja ). Zadnji dan prijava je petak, 15.studenog. Za djecu su pripremljena i mnoga iznenađenja, tako da nemojte propustiti zapisati ovaj dan u svoj kalendar!

Svi oni koji iz nekog razloga ne mogu sudjelovati, mogu navijati i ubaciti svoj prilog u postavljene kutije. Vidimo se u Mokošici!

 

 

Fond za spas Dubrovnika Sveti Vlaho, Matica hrvatska iDruštvo hrvatskih književnika, u desetom mjesecu 1991. pokreće inicijativu o probijanju pomorske blokade hrvatskog juga. 28.listopada 1991. iz Rijeke kreće trajekt Slavija prema Dubrovniku. Ideja je bila da se na tom humanitarnom pohoduSlaviji pridruže manji brodovi, barke, ribarke koče, remorkeri. Konvoj nazivaju Libertas. 

Konvoju sepriključuje itadašnji predsjednik predsjedništva Jugoslavije, vrhovni zapovjednik oružanih snaga Stjepan Mesić, hrvatski premijer Franjo Gregurić, kao idrugi političari ijavni djelatnici- književnici, sportaši, pjevači. Tog drugog dana, konvoj je brojio već desetak plovila. 

30.listopada jedan sat poslije ponoći u Korčulu uplovljava tridesetak plovila. Velika želja sudionika konvoja, otpor prema neprijatelju, prkos, želja da se psihološki pomogne opkoljenom hrvatskom biseru izrečena je u jednoj rečenici, s jedne trabakule, prenesena radio postajama: " Da Hvar ima timun, došli bismo s cijelim otokom". 

U Mljetskom kanalu, Jugoslavenska ratna mornarica topovnjačama zaustavlja konvoj Libertas. Pregovori traju do dugo u noć, a neprijatelj traži da se manja plovila vrate u svoje polazišne luke, a Slavija sprovede u crnogorsku Zeleniku. Nakon pretresa, ipak su propustili konvoj, koji je prenosio lijekove inužne namirnice dubrovačkom puku 

Rano ujutro, 31.listopada konvoj ulazi u Gruž. U susret mu isplovljavaju gliseri Odreda naoružanih brodova Dubrovnik. Dubrovčani koji su u luci dočekali konvoj idanas svjedoče o tom danu, kada su naši ljudi stigli u blokirani Grad. 

Kako je to bilo tog jutra, na današnji dan, prije 25 godina, možete pogledati ovdje. 

Prva Dubrovkinja koja je osvojila međunarodnu nagradu, dva treća mjesta za nail designere, u konkurenciji od 13 zemalja i 6 kategorija, pa potom i odnijela prvo mjesto na natjecanju Nail Top Master Competitions UK, Expert Division u Velikoj Britaniji, ponovo se doma vratila nagrađena za svoj rad i trud. 

Maribela Avdagić osvojila je na natjecanju u Makarskoj s osvojena dva treća mjesta u kategorijama Tip box veteran: Hand painted Nail Art Veteran i 3D Nail Art Veteran.

Kako je bilo u Makarskoj, iz koje se talentirana Maribela vratila puna dojmova, a i njezine nagrađene radove možete vidjeti u našoj fotogaleriji.

Posljednji dan  Good Food Festivala završio je tradicionalnom Dubrovačkom trpezom humanitarnog karaktera, čiji je prihod ovog puta namijenjen Udruzi za zaštitu prava psihijatrijskih pacijenata i unaprjeđenje duševnog zdravlja i kvalitete života “Lukjernica” i Društvu multiple skleroze dubrovačko – neretvanske županije.

Program je vodio Ivica Puljić, a nazočne je zabavljala klapa Ragusa. Gradonačelnik Mato Franković svečano je otvorio još jednu trpezu, a sve delicije nestale su s trpeze u roku pola sata.

Organizatori Dubrovačke trpeze su TZ grada Dubrovnika, Grad Dubrovnik, Dubrovačko – neretvanska županija, Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Dubrovnik, Obrtnička komora Dubrovačko neretvanske županije, Ceh ugostitelja te Turističko ugostiteljska škola Dubrovnik.

Na današnji dan, 17.listopada 1991. na Pobrežju je poginuo najmlađi dubrovački branitelj, Josip Zvono. Rođen je 13. studenog 1974. u Dubrovniku, a u Domovinski rat uključio se 1.listopada 1991. 

Pokopan je u Aleji branitelja na groblju Boninovo, a odlikovan je posmrtno Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana te Spomenicom Domovinskog rata.

Sinoć su stanovnici Mokošice u spomen na vukovarskog heroja general-bojnika Blaga Zadra upalili svijeće kod murala koji je ocrtala Torcida Mokošica upravo njemu u čast. 

Podsjetimo,  Blago Zadro je pokopan na vukovarskom Novom groblju 16.listopada 1998. Nakon što su njegovi posmrtni ostaci ekshumirani zajedno sa 937 žrtava iz masovne grobnice. Njegov sin Robert identificiran je godinu dana kasnije, a poginuo je u borbama kod Kupresa.

Blago i Robert Zadro počivaju na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Aleji hrvatskih branitelja.

Zbog njegove iznimne hrabrosti i ljubavi za domovinu, junačke pogibije i karizme koju je imao ime Blage Zadre nosi Zapovjedno stožerna škola Ministarstva obrane RH, osnovna škola u Borovu te ulice u Splitu, Zagrebu i Grudama.

 

Danas, 15. listopada, svjetski je Dan sjećanja na bebe anđele, bebe preminule u majčinom trbuhu ili nedugo nakon rođenja. Obilježavanje ovog dana nastao je na inicijativu Lise Brown i Robyn Bear, koje su osnovale organizaciju „15thOctober“, koja želi pomoći roditeljima djece anđela, potaknuti okolinu da im se pomogne.

Kada izgubite bebu, u našim bolnicama nemate se kome obratiti, nitko ne dolazi k vama kako bi vam pružio psihološku pomoć. Naše društvo ne govori puno o bebama anđelima i o boli koju prolaze roditelji. Okolina često ne zna kako bi reagirala.

Svaka majka koja je to doživjela, nikada to neće zaboraviti. Jednostavno izgubite velik dio sebe. Kad saznate da ste trudni, kujete snove i radosno iščekujete. Onda snovi nepovratno nestanu u trenu.

Bebe anđeli nikada nisu zaboravljene, bez obzira na vrijeme koje je prošlo. Izgubiti dijete ma koliko ono maleno bilo, užasno je teško. One žive u srcima svojih roditelja, posebno majki.

Page 1 of 70
Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…