Otvoren dječji vrtić Palčica: Što je grad bez djece?

02 Veljača 2019
Autor :  

Rekonstruirani i nadograđeni dječji vrtić Palčica svečano je otvoren u subotu u prisustvu predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nade Murganić te brojnih drugih uzvanika.

Obraćajući se uvodno, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković istaknuo je da je vrtić „Palčica“ prva velika investicija ove gradske uprave. -„Zanimljivo, simpatično, ali i dobro je da je prva velika investicija - investicija u djecu. Jer što je grad bez djece?“, rekao je gradonačelnik.

„Ova gradska uprava trajno je orijentirana prema osiguravanju pedagoških standarda i najboljih materijalnih i programskih uvjeta boravka i rada u vrtićima, a ovakvi projekti i novogradnje nužan su preduvjet tome. To je naša nulta pozicija“, kazao je.

Najavio je projekte u predškolskoj infrastrukturi koji će se provesti ili će započeti u ovoj godini te je uputio zahvalu Vladi Republike Hrvatske što snažno prati takvu politiku gradske uprave podsjetivši da je kroz Poziv Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Grad Dubrovnik ugovorio 14 milijuna kuna sredstava za projekt Grad ZA djecu kojima će se, između ostalog, u dubrovačke vrtiće uvesti usluga poslijepodnevnog programa i rada subotom. – „U proračunu za 2019. godinu predvidjeli smo sredstva za dovršetak projektne dokumentacije za dogradnju i nadogradnju dječjeg vrtića Pčelica u Mokošici, a pokrenuli smo i postupak izrade projektne dokumentacije za novi objekt u Solitudu s planiranom izgradnjom u 2020., baš kao i za vrtić u Gružu, dok ćemo novi vrtić u Komolcu graditi zemljištu darovanom od Vlade Republike Hrvatske“, najavio je gradonačelnik.

-„Nalazimo se u prostoru koji je rađen prema svim pravilima struke, ali i svim pedagoškim standardima. Ova Vlada se opredijelila za davanje temelja djeci kako bi imala jednake šanse od svojih najranijih dana“, naglasila je Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković istaknuo je kako Vlada kontinuirano ulaže u infrastrukturu dječjih vrtića u Hrvatskoj, točnije u 500 vrtića. -„Trebamo stvoriti preduvjete da naši roditelji imaju više djece. Posebno mi je drago da jedinice lokalne samouprave i tome daju veliki doprinos“, rekao je premijer Plenković. Osvrnuo se i na ohrabrujuće podatke koji govore da je u 2018. godini zabilježen porast u broju novorođene djece.

Svečanom otvaranju prisustvovala je i ravnateljica Dječjih vrtića Dubrovnik Boja Milan Mustać.

Rekonstrukcija „Palčice“ uključuje nadogradnju dva kata u nivou postojećeg prvog i drugog kata, dok je na prohodnom ravnom krovu predviđeno igralište. Vrtić će imati 8 novih odgojno-obrazovnih grupa dok će se sveukupni kapacitet novog vrtića popeti na 322 djece u 20 odgojno-obrazovnih grupa.

Radove je izvodila zajednica ponuditelja sastavljena od tvrtki Lapad graditelj, Apsida inženjering, Adi tehnika, Cvijeta nekretnine uz nadzor tvrtke IGH, a prva značajna investicija u kapacitete predškolskog odgoja u posljednjem desetljeću ukupno je vrijedna 11.436.116,00 kuna s PDV-om i financirana je iz proračuna Grada Dubrovnika uz sufinanciranje sredstvima državnog proračuna. U proračunu Grada Dubrovnika za 2019. osigurana su sredstva za opremanje vrtića.

Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…