Najmirnije mjesto na svijetu: Život na stijeni visokoj 40 metara do koje ne vozi dizalo

04 Siječanj 2019
Autor :  

Cijeli prostor na vrhu obuhvaća tek 150 četvornih metara, a s obzirom na to da nema nikakvo izgrađeno dizalo, do njega se moglo popeti samo pomoću ruku, nogu i nešto sreće.

Stup života ili Stup Katskhi prirodni je vapnenački monolit u istoimenom selu na zapadu Gruzije, koji je okružen riječnom dolinom Katskhure.

Visok je oko 40 metara, a na njegovu vrhu nalaze se ostaci crkve sv. Maksima Ispovjednika, koja potječe iz 9. ili 10. stoljeća, kripta, vinski podrum i ostaci nekadašnje utvrde. Izgledom podsjeća na manastire u oblacima: Tu su živjeli redovnici koji bi prije umrli od gladi nego primili hranu od žene.

Cijeli prostor na vrhu obuhvaća tek 150 četvornih metara, a s obzirom na to da nema nikakvo izgrađeno dizalo, do njega se moglo popeti samo pomoću ruku, nogu i nešto sreće.

 
 
foto: twitter

Ne čudi stoga što su objekti na vrhu dugo bili zapušteni. Prvi zabilježeni uspon zbio se 1944. godine, kada su planinari Alexander Japardze i Levan Gotua na vrhu pronašli tijelo prethodnog stanovnika.

 
foto: twitter
 

Pretpostavlja se da je ovo bilo mjesto tihe kontemplacije i molitve namijenjeno za pustinjake koji su se željeli odvojiti od ostataka svijeta.

Intenzivnija istraživanja provedena su između 1999. i 2009. godine, kada su objekti i obnovljeni uz pomoć Nacionalne agencije za očuvanje kulturne baštine Gruzije te je dodana crkva Šimuna Stilita.

Trenutačni je stanovnik 62-godišnji svećenik Maxim Qavtaradze, koji je napravio improvizirane stepenice kojima se dvaput tjedno spušta i penje po Stupu života. Namirnice mu se pak dostavljaju pomoću kolotura.

dnevno.hr

Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…