GLAVU DOLE, RUKE NA LEĐA Film koji je rasplakao Dubrovčane

09 Prosinac 2018

Sinoć je u dvorani Visia u Dubrovniku održana projekcija igrano-dokumentarnog filma "Glavu dole, ruke na leđa". Film je iznio potresna svjedočanstva branitelja Vukovara koji su nakon pada grada odvedeni u srpske logore. Stipe Majić i Slavica Šnur na ovom filmu radili su preko godinu i pol dana i stvorili djelo koje nikako ne smijete propustiti. U punoj dvorani nije bilo osobe koja nije pustila suzu i pitala se kako ovako nešto čovjek uopće može preživjeti.

Majić i sam vukovarski branitelj, nakon "Srca Vukovara", dokumentarca o vukovarskoj bolnici donosi hrvatskoj javnosti priču koju nemate prilike svaki dan čuti i vidjeti. Film sadrži rijetko ili nikad viđene arhivske snimke, igrane scene i izjave branitelja odvedenih u logore u Stajićevo i Sremsku Mitrovicu. Mnogi od njih proveli su u srpskim logorima gotovo 270 dana.

"Ovim filmom smo htjeli iznijeti našu priču i naglasiti , kako za ove zločine nitko nije odgovarao." rekao je nakon projekcije vukovarski branitelj i logoraš, Predrag Mišić Peđa. Dubrovačka se publika digla na noge u znak poštovanja i dugotrajnim pljeskom zahvalila vukovarcima na žrtvi koju su podnijeli i na ovoj priči u kojoj su iznijeli svu ljudsku bol.

"Glavu dole, ruke na leđa", nesvakidašnji je filmski uradak. Djelo koje moraju pogledati sva naša djeca, jer Domovinskog rata gotovo nema u školskim udžbenicima. Pogledajte film iz poštovanja, pogledajte ga zbog naše povijesti koju olako zaboravljamo i ne cijenimo dovoljno. Pogledajte film kako bi vidjeli na kakvoj je žrtvi građena ova zemlja. Pogledajte film da nikada više ne bi morali stavljati glavu dole, a ruke na leđa, jer se povijest ponavlja onima koji je ne pamte.

Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…