Pomalo zaboravljeni slatki običaj: Fave dei morti

30 Listopad 2018
Autor :  
FOTO http://www.radicidimandorle.com/2015/11/01/che-cosa-sono-le-fave-dei-morti-veneziane/

 

U Dubrovniku su se u ovo doba godine, oko Svih Svetih, pravili kolačići fave dei morti. Kuće su mirisale na mljevene mjendule, a kolačići su se pekli u tri boje: bijeloj, rozoj i smeđoj, te se regalavali  ili grickali uz kafu i rozulin. Navodno simboliziraju rođenje, život i smrt. Porijeklo vuku iz sjeverne Italije, a Mlečani su ih proširili na naše krajeve.


Nekad su se ti porijeklom talijanski keksići prodavali i u gradskim slastičarnicama na dekagrame.
U nekim talijanskim ričetama u fave dei morti dodavaju se pinjoli, na Siciliji su prekriveni čokoladom, a većina ričeta je s istim sastojcima, ali drugačijim omjerima, a mi ćemo staviti dvije verzije, a vi pokušajte u vašim kuhinjama oživjeti dio naše tradicije:


200 grama oguljenih i samljevenih mjendula (stavite mjendule u kipuću vodu i kratko prokuhajte, pa ćete kožica lakše skliznuti)
100 grama brašna
100 grama cukara
30 grama maslaca
1 jaje
malo cimeta
1 mala čaša rakije ili mirisnog likera


Umijesiti i podijeliti u tri dijela. U jedan dodati malo vanilin cukara, u drugi malo višnjevače, a u treću malo kakao praha. Razvaljati svaki dio u kobasicu, pa rezati na komadiće, formirati male loptice, koje slažite na pleh prekriven papirom za pečenje. Sušiti fave dei morti na 150 C nekih dvadesetak minuta, ovisno o vašoj pećnici.

Verzija 2:

250 grama mljevenih mjendula
250 grama cukara
2 jaja
1 velika žlica rastopljenog maslaca
cimet
rozulin
limunova korica


Istući žumanjce sa cukarom, dodati mjendule, snijeg od bjelanjaka i cimet. Podijeliti smjesu u tri dijela, jedan ostaviti kakav jest, u drugi staviti kakao, u treći višnjevaču. Sušiti na 150 C nekih dvadesetak minuta.
Keksići se mogu čuvati nekoliko dana u limenim kutijama,a pod staklenim zvonom su dobri puna četiri dana.

Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…