PLAMEN VUKOVARSKOG SVJETLA I U DUBROVNIKU

05 Prosinac 2019
Autor :  

Sinoć se u prepunoj dvorani škole Marina Držića održao glazbeno-scenski spektakl "Plamen vukovarskog svjetla", u organizaciji Damira Plavšića i Damira Markuša i Grada Dubrovnika, uz suradnju dubrovačkih osnovnih i srednjih škola. Plavšić i Markuš su vukovarski branitelji, koji pronose svjetlo grada heroja i istinu o stvaranju neovisne Hrvatske ne samo po Lijepoj našoj. S ovom pričom obišli su svijet.

- Pozdravljam vaše poštovane čitatelje, nama je velika čast što smo u Dubrovniku, bratskom gradu grada Vukovara prvi put u povijesti hrvatskog naroda donijeli plamen vukovarskog svjetla i održati našu 195. izvedbu ovog spektakla. Obišli smo gotovo cijeli svijet, od Novog Zelanda, Australije, Južne i Sjeverne Amerike, zemlje Europske unije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i jedino što nam je ostalo jest Južna Afrika. Nadamo se kako ćemo iduće godine posjetiti i Hrvate koji tamo žive.

Pitali smo Plavšića kako ih dočekuje dijaspora.

- Naši Hrvati u dijaspori nekako dublje osjećaju sve ono što se događalo u Hrvatskoj, bolje su i upoznati s Domovinskim ratom i novijom hrvatskom povijesti. Oni njeguju folklornu, kulturnu i umjetničku baštinu, svoju djecu odgajaju u domoljubnom, hrvatskom duhu i evo u nečemu dijaspora može biti uzor i nama u Hrvatskoj.

Ovo je jedina predstava, spektakl u Hrvatskoj koji ima posebnu dozvolu Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije znanosti i obrazovanja. 

- Predstava je edukativna, dakle Ministarstvo i Agencija predlažu organiziran dolazak djece na našu predstavu i to se gleda kao da su bili na satu hrvatske povijesti. Zbog toga vrlo rado dolazimo u sve gradove u Hrvatskoj ili u svijetu gdje nas pozovu. Nama je prioritetni cilj ispričati našoj djeci i mladima priču o stvaranju neovisne i slobodne države. Želimo im pokazati da je Hrvatska stvorena u zajedništvu hrvatskog naroda, pa baš zbog toga u svakoj predstavi nastupaju kulturno-umjetnička društva iz svakog grada u kojem gostujemo. Na taj način simboliziramo zajedništvo branitelja i hrvatskog naroda.

Kako djeca doživljavaju predstavu?

- Djeca u Hrvatskoj, nažalost, jako malo znaju o Domovinskom ratu. Kad smo kretali u ovaj projekt razmišljali smo kako upravo njima ispričati tu priču. Snimili smo tri filma, ubacili smo specijalne efekte, tako da dobiju osjećaj realnosti i kroz filmske kadrove u pozadini djeca dobijaju puno informacija o tome kako su obični mali ljudi svojom krvlju stvorili neovisnu i slobodnu Hrvatsku. Trudili smo se da bude efektno i djeci zanimljivo jer nije lako održati njihovu pozornost toliko vremena. Oni naše predstave odsjede, odgledaju i još nakon njih imaju puno pitanja.

Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…