Zašto dominikanci u Dubrovniku ne žele skaline preimenovati u "Skaline Iva Martinića"?

27 Rujan 2019

Prije nekoliko godina, naš je sugrađanin Tomislav Margaretić prikupljao potpise za imenovanje jedne od dubrovačkih ulica po pok. dominikancu Ivu Martiniću. Njegov pokušaj nije uradio plodom, pa je peticija ponovljena i prijedlog poslan novoj gradskoj upravi. 

"U vremenima kada religija nije bila popularna za sustav u kojem smo živjeli, padre Ivo je mladima otvarao put prema Bogu. Pamte ga generacije i generacije Dubrovčana. Osniva sastav "Orlandovi dječaci", koji prvi izvode beat misu u Dubrovniku, a sastav kasnije mijenja ime u "Veritas". Komunističkom sistemu nije odgovaralo djelovanje padre Martinića, pa je osuđen 1986. na kaznu od 6 mjeseci zatvora, uvjetno na rok kušnje od tri godine.

Padre Ivo zaslužan je za obogaćivanje dominikanskog samostanskog muzeja, dobitnik je odličja Red hrvatskog trolista za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku i Dubrovačko-neretvansku županiju stečene u ratu, izravnoj ratnoj opasnosti i u iznimnim okolnostima u miru. Dobitnik je i priznanja Sunčani cvijet 1989., te Nagrada Grada Dubrovnika 1991. Bio  je izvjestitelj u Glasu Koncila, imao kolumnu u Dubrovačkom vjesniku, objavio tri knjige: Bog govori ljudski, Aktualnost Božje riječi i Što Bog govori?

Smatramo kako se Grad Dubrovnik treba na ovakav način odužiti padre Ivu, te kako trajno treba urezati njegovo ime u dubrovački kamen, kako ga se nikada ne bi zaboravilo i kako bi za njega znale i sljedeće generacije." stajalo je u opisu ove peticije.

Odbor za imenovanje ulica i trgova Grada Dubrovnika prihvatio je prijedlog i predloženo je da se skalini pred dominikanskom crkvom nazovu po Martiniću, međutim dominikanci su to- odbili. Poslali smo im upit i tražili razloge odbijanja ovog prijedloga.

"O Prijedlogu se raspravljalo na samostanskoj Skupštini održanoj 01.travnja 2019. Braća dominikanci su složni da se jedna ulica u gradu Dubrovniku imenuje po dominikancu Ivi Martiniću, no, u isto vrijeme izražavaju neslaganje s prijedlogom o imenovanju "Skalini Iva Martinića". Naime, kroz dugu povijest samostana sv. Dominika u Dubrovniku, koji će 2025. godine obilježiti 800. obljetnicu dominikanaca u Dubrovniku, mnogi su zaslužni dominikanci zadužili grad Dubrovnik. Najzaslužniji među  njima su Antonin Zaninović, Hijacint Bošković, Serafin Marija Crijević, Tomo Botteri i Tomo Basiljević. Kako oni nemaju svoju ulicu u Gradu Dubrovniku, želja je braće dominikanaca da "skalini" pokraj Dominikanskog samostana ostanu dio ulice svetog Dominika, a da se po dominikancu Ivi Martiniću imenuje ulica u jednom od naselja Grada Dubrovnika."

Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…