Ispiši ovu stranicu

PEDIJATARA NI ZA LIJEK / Nude plaću od 14 tisuća kuna i besplatan stan u Dubrovniku, nitko im se iz Hrvatske nije javio

21 Kolovoz 2019
Autor :  

Ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik Branko Bazdan za portal direktno.hr ponovio je uvjete iz oglasa koji je postavljen na njihovoj Facebook stranici prije gotovo mjesec dana (26. srpnja) i dodao kako uz osnovnu plaću od 14 tisuća kuna neto nude i mogućnost dodatnog rada i zarade u zdravstvenim ustanovama u Dubrovniku i županiji, a to se prije svega odnosi na Opću bolnicu Dubrovnik.

A jedina 'kvaka' u cijeloj priči jest ta da im se na oglas još nitko iz Hrvatske nije javio!

"Na žalost, do danas se na natječaj još nitko nije javio iz Hrvatske, ali se zato javilo dosta pedijatara iz okruženja, odnosno iz država koje graniče s našom zemljom. No nitko od njih nije imao uvjete za dobivanje licence za rad u Hrvatskoj, iako su neki započeli taj proces u Hrvatskoj liječničkoj komori, odnosno tamo su predali zahtjev za dobivanjem dozvole", otkriva ravnatelj.   

Pojašnjava da su odlučili otvoriti novu ordinaciju u naselju Mokošica te da je Grad uložio milijun i pol kuna u preuređenje jednog prostora u skladu s minimalnim tehničkim uvjetima za obavljanje djelatnosti pedijatrije. Bazdan ne očekuje otvaranje ordinacije prije listopada ili studenog.

Napominje kako mali pacijenti iz Mokošice, naselja od oko deset tisuća stanovnika, imaju pedijatra u Dubrovniku, ali da su zbog udaljenosti u dogovoru s Gradom i županijom krenuli na otvaranje još jedne pedijatrijske ordinacije. 

Ako ne uspiju zaposliti novog pedijatra, otkriva kako će se 'pokriti' s postojećim pedijatrima iz doma zdravlja koji će se izmjenjivati u toj ordinaciji. Inače, imaju zaposlena tri pedijatra, a u domskim prostorijama rade i još dva pedijatra koncesionara s kojima, naglašava naš sugovornik, odlično surađuju. 

Lakše do 'suhog zlata'

Na upit portala direktno.hr kako komentira što im se, unatoč odličnim uvjetima natječaja, još nitko od hrvatskih pedijatara nije javio, Bazdan navodi kako je Dubrovnik problematičan jer je skup život u njemu, ali da bi njihov novi zaposlenik uz ponuđenu plaću i besplatan stan mogao pristojno živjeti, posebice jer bi imao mogućnosti dodatne zarade.  Ponavlja i opće poznatu činjenicu o nedostatku liječničkog kadra te ističe kako je ključan problem to što jednostavno nema ljudi....

Inače, osnovna plaća liječnika u domovima zdravlja u prosjeku je oko devet tisuća kuna. Za one liječnike s više staža može se popeti na najviše 10, 11 tisuća, a to, otkriva naš sugovornik, ljudi u Dubrovniku zarade bez problema i bez ikakve škole. Zato su se u Gradu i županiji koja je inače odgovorna za organizaciju zdravstvene zaštite na svom području, odlučili sufinancirati ostatak do 14 tisuća kako bi doveli liječnike na naš krajnji jug.  

Na kritike iz Hrvatske liječničke komore kako ravnatelji domova zdravlja i lokalne vlasti malo čine kako bi privukli liječnički kadar, Bazdan odgovara da  su oni već godinama prije to radili s dobrim uvjetima i plaćama te da su tako i zaposlili pedijatricu iz Boke Kotorske koja je zadovoljna što je došla, a i oni s njom i njezinim radom.

Da je do liječnika i pedijatara danas teže doći nego do 'suhog zlata' govori i podatak našeg sugovornika kako im se na raspisanim natječajima za specijalizaciju pedijatrije javilo tek dvoje kandidata i to tek iz šestog pokušaja.

Dubrovnik nije nikakav izuzetak, takva je situacija, na žalost, u mnogim dijelovima Lijepe naše.

Dobro je i znati da je od ulaska Hrvatske u Europsku uniju više od 800 liječnika otišlo na rad u inozemstvo, a više od 1700 ih je predalo zahtjeve Hrvatskoj liječničkoj komori s istom namjerom.

Ne piše nam se dobro. 

IZVOR: direktno.hr

Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…