HVALA MOKOŠICA NA TURNIRU NAD SVIM TURNIRIMA!

18 Kolovoz 2019

Ovaj naš turnir u Mokošici nije neki običan turnir. To će vam reći i veliki i mali. To je turnir na kojem se nikada, baš nikada ne gubi. 

Puno je predrasuda taj turnir dosada srušio: prvo onaj kako žene ne znaju igrati nogomet. Drugo, kako je Mokošica tek jedna obična spavaonica, Divlji zapad, kako su joj djeca mahom neodgojeni huligani i treće kako više nema ljudi u ovom svijetu gdje je čovjek čovjeku vuk. Ispričat ću vam priču o jednoj sasvim drugačijoj Mokošici, na tom igralištu od betona koji ima nevjerojatnu energiju.

Svake godine se sve više i više ekipa prijavi na turnir na kojem nitko neće dobiti ništa, osim dati sve od sebe. Prihod je odlazio iz godine u godinu nekom drugom: udruzi za Down sindrom, udruzi Dva skalina, udruzi Lukjernica i Nini, dvadesetogodišnjoj Konavoki stradaloj u prometnoj nesreći. Trebate vidjeti kako momci Mokošice od 16, 17 godina davaju kotizaciju duplo višu nego što treba i ne žele kusur, jer je ovo humanitarna stvar. Trebate vidjeti malu djecu koja pitaju nonu za hamburger i umjesto njega ubace u kutiju za prilog. Trebate doživjeti to onako kako oni doživljavaju, srcem i dušom. Morate doći upoznati te ljude, čak iako ne znate igrati nogomet. Sjesti među njih, pa vidjeti kako neki od njih koji igraju boluju od autoimunih bolesti i kako nekada nisu mogli hodati. Morate sjesti među te žene, od kojih nemali broj njih ima doma djecu s posebnim potrebama. Upoznati osobe koje su svaki dan prevalile po 50 kilometara kako bi došle odigrati utakmicu. 

Na tom turniru ćete upoznati čovjeka koji svaki dan dolazi suditi sedam dana, na plus 40, najčešće autobusom. Žene koje su na tom igralištu već lomile ruke i noge i opet se vraćaju. Upoznat ćete obitelj, mamu i kćer koje su izradile transparente kako bi izrazile podršku mom Anti i njihovog sina koji je odigrao utakmicu kakvu nikad prije igrao nije. Upoznat ćete mladu ženu za koju se igrao turnir, jer je oboljela od agresivnog karcinoma maternice, a koja ponovo daje sebe za druge.

To je naš turnir na kojem se uvijek dobija. Nije važno koji si na ljestvici, važno je da si tu. Važno je da sudjeluješ, na bilo koji način. Jer biti dio tog turnira nekako te ispuni, čini te više čovjekom. 

Mokošicu sam vidjela u očima ekipe momaka u najstarijoj kategoriji koji su mi pružili pehar, a oni u mojima suze. U toj ekipi je bilo ozlijeđenih, onih koji su igrali s gipskom na rukama, pod febrom... Mokošicu sam vidjela u divnim ljudima, ženama i djeci, Mokošicu sam vidjela u mojim divnim prijateljima koji su s posla svakog dana dolazili na igralište, čistili, nosili, radili, grlili. Reći ću malo možda bahato, ali briga me: Ovo je turnir nad svim turnirima i hvala vam na tome. Hvala vam što postoji mjesto na kojem smo opet ljudi. 

Za udrugu Lukjernica prikupljeno je skoro 16000 kuna, a za našu Ninu preko 5500. TO JE MOKOŠICA!

 

 

Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…