Ispiši ovu stranicu

OBILJEŽAVAO SE JOŠ U REPUBLICI: Blagdan svete Marije Magdalene

22 Srpanj 2019
Autor :  

Katolička crkva danas, 22.srpnja slavi blagdan svete Marije Magdalene. Ovaj se blagdan obilježavao i u kalendaru državnih blagdana Dubrovačke Republike. Danas se slavi kao svetkovina u župama dubrovačke biskupije: Banićima, Mandaljeni, Putnikovićima, a slave je i Čilipi, Močići, Majkovi, Ponikve i Zabrđe.

Sveta Marija Magdalena je bila rodom iz Betanije, nedaleko od Jeruzalema, roditelji su joj bili ugledni i bogati Židovi. Nakon njihove smrti pripala joj je vila i posjed u lučkom mjestu Magdali uz Galilejsko jezero. Bila je veoma lijepa, bogata i često je mijenjala ljubavnike. Kako je postala osoba na lošem glasu, spominjala se kao „grešnica u gradu“.

Kad je Marija iz Magdale čula za čudesa Isusova, potrudila se čuti i njegov govor o Bogu, čovjeku i vječnom životu. Nije više bila oduševljena svojim grešnim životom i zatražila je od Isusa oproštenje.

U skupini žena koje su s Dvanaestoricom apostola pratile Isusa, bila je i Marija Magdalena. Kad je Isus raspet na Golgoti, uz Križ stajala je Majka Njegova, sestra Njegove Majke i Marija Magdalena. Ona je bila i prva glasnica Uskrsloga apostolima.

Nakon Isusova uzačašća, velik broj Židova se krstio, pa je krenuo progon kršćana. Neki su pobjegli, a neke su pokupili, a među njima i Mariju Mgdalenu, njezinu sestru Martu, brata im Lazara i mnoge druge. Doveli su ih na derutn brod i bez posade, jedara i vesala porinuli u more da se utope. Brod se nije potopio nego je stigao na jug današnje Francuske, pa su tamo nastavili širiti Radosnu vijest. Sveti Lazar je bio prvi tamošnji biskup, a sveta Marta bila zauzeta djelima milosrđa u Arlesu.

Marija Magdalena je trideset godina živjela u najstrožijoj pokori, hranila se travana i korijenjem biljaka u spilji kod Beamea, klanjala se Isusu, a kad je dobila spoznaju kako se približio kraj njezinog života pohodila je Isusova učenika Maksimina i za vrijeme Svete Mise primivši Tijelo Isusovo njezina duša ode u Nebo.

Tijelo Marije Magdalene pokopano je u kripti tog hrama. Ostala je naraspadnuta lubanja, ruka i par kosti, što može vidjeti svako hodočasnik koji dođe u baziliku mjesta Maximin.

Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…