Sutra počinje 19. Festa Dubrovnik

22 Siječanj 2020
Autor :  

 

utra nam počinje devetnaesta po redu Festa Dubrovnik. U nastavku pročitajte što nas očekuje do kraja tjedna.

Program započinje 23. siječnja već tradicionalnom Festom od Klapa u Kazalištu Marina Držića u 20:00 sati gdje nastupaju ponajbolje klape, a to su ove godine Amfora, Cavtajke, FA Linđo, Kaše, Kolafjaka, Kurenat, Subrenum uz kvartet DSO-a i Kazališnu družinu Kolarin. Dobra atmosfera i pjesma nastave se i nakon i nakon koncerta uz delicije Agroturizma Konavle. Ulaznice se mogu kupiti u Kazalištu Marina Držića.

U subotu 25. siječnja u 19:00 sati čeka nas koncert Dive u Sv. Vlahu: Diana Hilje, Dubravka Šeparović Mušović i Jelena Štefanić uz klavirsku pratnju Alberta Frke. Ulaz na koncert je slobodan.

Središnji gala koncert LA MUSICA DI NOTTE posvećen uspomeni na maestra Đela Jusića, održat će se u nedjelju 26. siječnja u 20:00 sati, baš na njegov rođendan u kongresnoj dvorani Valamar Lacroma. Uz Dubrovački simfonijski orkestar, Mješoviti zbor Libertas nastupaju klape: Maestral, Ragusa i Kaše, Dubravka Šeparović Mušović, Ibrica Jusić, Paula Jusić, Đelo Jusić Jr., Ema Jusić, Buco Pende, Frano Lasić, Stijepo Gleđ Markos, Sebastijan Vukosavić, Ana Bačić Vukota, Paula Lazarević, Gordana Družić, Petar Vlašić uz dirigenta Viktora Lenerta. Koncert je presjek bogatog glazbenog opusa maestra Jusića te ćemo uživati u mnogim poznatim pjesmama od ozbiljne glazbe preko klapske, zabavne, trubadurske pa i one Malog raspjevanog Dubrovnika. Prodajna mjesta za ulaznice po cijeni od 80 kuna su:

TZ grada Dubrovnika (pile), cvjećara Patrea, recepcija hotela Valamar Lacroma.

Humanitarna namjena devetnaeste FESTE usmjerena je obnovi crkve svetoga Vlaha i Ligi protiv raka Dubrovnik.​

Podsjećamo kolege novinare i fotografe da će sutra, 23. siječnja u 19h biti grličanje u crkvi Sv. Vlaha za sudionike Feste pa da nam se slobodno pridruže.

Šaljemo i biografije DIVA ukoliko vam trebaju za objavu kao i ostatak programa Feste 2020 Dubrovnik:

DIANA HILJE

Mezzosopranistica Diana Hilje prvakinja opere HNK u Zagrebu, rođena je u Dubrovniku, a diplomirala i magistrirala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Jedna je od vodećih mezzosopranistica u Hrvatskoj. Sudjeluje u izvedbama cijelog opernog repertoara u matičnoj kući, a kao gošća nastupa u riječkoj, splitskoj i osječkoj operi.

Tijekom umjetničkog rada postupno se usavršavala u talijansko-francuskom opernom fahu. Tako je jedno od njenih najboljih ostvarenja i Dalila u operi “Samson i Dalila” Camille Saint-Saënsa. Od Dianinih zapaženijih uloga posebno treba izdvojiti: “Krunidba Popeja” (Ottavia) C. Monteverdija, “Orfej i Euridika” (Orfeo) C. W. Glucka, “Carmen” (Carmen) G. Bizeta, “Werther” (Charlotte) J. Masseneta, “Capuleti i Montecchi” (Romeo) V. Bellinija. Pjevačica je koja često pjeva uloge likova koje su, baš za njezin glas, pisali skladatelji hrvatske moderne opere (Kuljerić, Radica, Juranić, Belamarić…). Često gostuje kao operna i koncertna pjevačica u zemlji i inozemstvu; Boljšoj teatar u Moskvi, Theatre Municipale u Luxemburgu, zatim u Austriji, Mađarskoj, Italiji, Sloveniji i dr.

 

DUBRAVKA ŠEPAROVIĆ MUŠOVIĆ

Dubravka Šeparović nacionalna je operna prvakinja Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Rođena je u Dubrovniku.U zagrebu je diplomirala na Arhitektonskom fakultetu ( 1993) i Muzičkoj Akademiji (1998).

Dobitnica je brojnih priznanja: 

nagrade 'Milka Trnina (2007)', nagrade 'Marijana Radev' (2002, 2011, 2015), 

nagrade 'Tito Strozzi'(2011), nagrade Hrvatskog glumišta (2003), dva puta nagrade Orlando (2001,2013),nagrade grada Zagreba (2012), nagrade grada Dubrovnika (2018),odlikovanje Danice hrvatske s likom Marka Marulića (2014).

Istakla se u repertuaru dramskog mezzosoprana sa naglaskom na uloge: Eboli, Amneris, Kundry, Ortrud, Klytemnestra, Kosteljnička, Carmen, Dalila, Ježibaba..

Kontinuirano nastupa u inozemstvu.

Od 2005 do 2009 bila je članica opere u Saarbueckenu.Nastupala je u Grazu, Beču, Klagenfurtu, Muenchenu, Kopenhagenu, Londonu, Trieru, Pragu, Bonnu,Brnu, Bratislavi, Brussel,Tokiu,.

Pjevala je u prvoj izvedbi Straussove Salome u Pekingu (2010), te na turneji u Japanu sa kazalištem iz Brna kao Amneris (2003).

Na Beethoven festivalu u Bonnu izvela je Schoenbergov Gurrelider, na Praškom proljeću IX simfoniju, u Wrozlavu II Mahlerovu simfoniju.

Redovito održava i solističke koncerte sa naglaskom na Wagnera, Brahmsa, Gotovca..

Članica je zagrebačke opere od 2001.

 

JELENA ŠTEFANIĆ

Sopranistica Jelena Štefanić rođena je u Varaždinu. Nakon završene Srednje glazbene škole  Varaždin, Štefanić upisuje Akademiju za glazbu i scensku umjetnost u Beču. Na istoj akademiji magistrira i smjer opere . Usavršavala se kod baritona Natale de Carolisa, Ruže Pospiš Baldani, Silvye Geszty te Simona Dešpalja. Nedavni angažmani obuhvaćaju Verdi Requiem (Konstanz Bodensee) londonski debi u Bridewell Theatru, debi Grofice Marize u istoimenoj opereti u HNK Varaždin,te uloga Violette ( La Traviata) u Nacionalnoj Maldybaev Operi Bishkek,te povratak u HNK Osijek u ulozi Leonore ( Trubadur). Prošla sezona donijela je debi Vitellije (La clemenza di Tito) u Konstanzu, debi Leonore (Il Trovatore) u HNK Osijek, Elettre (Idomeneo) , Rosalindu (Šišmiš) na festivalu u njemačkom Mullheimu, Donnu Annu (Don Giovanni) u HNK Osijek, ulogu Prve Dame (Čarobna frula) u Državnoj operi, Ruse, Bugarska, Angelice (Orlando) u Konstanzu, Madonna Bella (Caccia lontana) INK Pula i HNK Varaždin. 

Kao alumni iSING! Festivala ( počasni član Placido Domingo) gostovala je u NCPA Peking, Suzhou Grand Theatre, Hangzhou Grand Theatre, Great Hall of the People.Kao solistica, također je imala prilike pjevati na daskama Teatra Schoenbrunn,Beč, Bunka Kaikan Tokio, bečke Volksopere, te prestižnog bečkog Musikvereina.

2014.godine diskografska kuća Aulos izdaje nosač zvuka DVA GLASA- Ruža Pospiš Baldani i Jelena Štefanić

FESTA DUBROVNIK (ostali programi)

27.01. u 19:30 sati, Izložba GRAD I SV. VLAHO u suradnji s DULU, Maticom iseljenika i Kazalištem Marina Držića - predvorje Kazališta Marina Držića

29.01. u 11:00 sati, Radionica FESTA OD VINA u suradnji s udrugom Deša Dubrovnik i Turističkom i ugostiteljskom školom o tradicionalnim jelima i vinima za Sv. Vlaha – restoran Mimoza

31.01. od 19:00 sati, DUBROVAČKA ROCK PARADA u Noći muzeja – Umjetnička galerija Dubrovnik

31.01. u 19:30 sati, KARAOKE SHOW, predstava autora Davora Špišića, režija Paolo Tišljarić uz 10 godina Kazališne družine Kolarin - Kazalište Marina Držića

01.02. u 11:00 sati, promocija knjige ULICAMA GRADA autora Borisa Njavra – Kino Sloboda

01.02. u 19:00 sati, novoskladana MISA SVETOGA VLAHA autora Vicka Dragojevića u izvedbi Klape Kaše - crkva Sv.Vlaha

02.02. od 11:00 sati, FESTA OD VINA NA KANDELORU u suradnji s Gospodarskom i Obrtničkom komorom i DNŽ – Gradska kavana

Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…