Prosvjed protiv 5G tehnologija u Dubrovniku

21 Siječanj 2020
Autor :  
Diljem svijeta građani se suprotstavljaju agresivnom uvođenju 5G tehnologije, koju, u želji za što većim i bržim profitom, nameću industrija i korporativni lobiji zanemarujući pri tom zdravstvene i sve druge potencijalne rizike.
 
5G GLOBAL PROTEST DAY inicijativa je STOP 5G INTERNATIONAL i prilika građanima diljem svijeta da organiziranim prosvjedima iskažu svoje neslaganje s ishitrenim uvođenjem tehnologije za koju se ne može tvrditi da je sigurna po ljudsko zdravlje, te biljni i životinjski svijet. 
 
Građanska inicijativa „Stop 5G Croatia" dio je međunarodnog pokreta građanskih inicijativa, koje traže obustavljanje uvođenja 5G tehnologije sve dok se ne istraže njezini dugoročni biološki učinci, te utvrdi da neće biti štetnih posljedica po ljudsko zdravlje i okoliš.
 
Dubrovnik se pridružuje građanskoj inicijativi "Stop 5G Croatia" i organiziran je prosvjed protiv uvođenja 5G tehnologije koji će se održati u subotu 25.01.2020. u 11:00 do 12:00 sati ispred Sponze.
 
Prosvjedni skupovi u Hrvatskoj održati će se u nekoliko hrvatskih gradova u isto vrijeme- Zagrebu, Rijeci, Zadru, Karlovcu, Dubrovniku i Osijeku 25.siječnja od 11 - 12 sati.
 
Mnogi su gradovi već obustavili uvođenje 5G tehnologije, primjerice Bruxelles, Geneva, 130 gradova i općina u Italiji, neki gradovi u Velikoj Britaniji, Irskoj, Nizozemskoj, Kanadi, Grčkoj...i broj svakodnevno raste.
 
Na moguće posljedice nesmotrenog uvođenja 5G tehnologije upozoravaju vodeći svjetski znanstvenici, koji se bave biološkim učincima zračenja radiofrekvencijskih elektromagnetskih polja. Oni su uputili dramatičan apel  UN-u i WHO-u u kojem upozoravaju da se 5G tehnologija ne bi trebala uvoditi prije nego li se znanstveno ne utvrde moguće posljedice na zdravlje ljudi i ekosustave. Apel je potpisalo preko 252 znanstvenika iz četrdesetak zemalja, koji su zajedno objavili više od 2000 stručno recenziranih znanstvenih radova s tog područja.
 
Naime, dok postoje mnogobrojne studije koje dokazuju po zdravlje štetan učinak neionizirajućeg elektromagnetskog zračenja koje, između ostalog, uzrokuje tumore, rak, oštećenje DNA itd; velike korporacije koje pokušavaju uvesti 5G tehnologiju nemaju dokaze kojima mogu dokazati da to nije istina. Unatoč tome, zahvaljujući njihovoj moći i lobiranju državna legislativa im dopušta rast i implementaciju tehnologije bez ikakve znanstvene podloge kojom mogu dokazati njenu sigurnost. 
 
Povrh svega već postojeća infrastruktura za 4G u Hrvatskoj je većinom potpuno ilegalna, bez nadzora i pravila, bez potrebne legislative i dozvola.
 
Većina baznih stanica i antena teleoperatera po Dubrovniku je potpuno ilegalna, bez dozvola i prijava radova, a unatoč prijavama i informacijama koje su o tome dobili, niti Grad Dubrovnik niti građevinska inspekcija nisu reagirali!
 
Šutnja i izostanak reakcije nadležnih institucija unatoč ilegalnim radnjama privatnih korporacija je veoma zabrinjavajuća svakodnevica u Dubrovniku i u Hrvatskoj. 
 
Nitko od lokalne samouprave, a ni ministarstva zdravlja, nema evidenciju gdje su sve postavljene bazne stanice jer nitko nije pratio aktivnosti teleoperatera, a sada se želi na takvu postojeću infrastrukturu samo uvesti 5G preko noći i dodati još tisuće antena i baznih stanica bez postojanja istraživanja i dugoročnih studija na utjecaj zdravlja ljudi.
Takve aktivnosti nisu u skladu ni sa Zakonima ni sa USTAVOM Republike Hrvatske prema kojemu ničije poslovanje ne smije biti iznad zakona ove države!
(Prema čl.70: svatko ima pravo na zdrav život, a država osigurava uvjete za zdrav okoliš.
Prema čl.50: poduzetnička sloboda se može ograničiti zakonom radi zaštite sigurnosti, okoliša i zdravlja ljudi. )
 
Ali, kao u svemu, svjedoci smo da sinergija krupnog kapitala i korumpirane vlasti čini svoje.
 
Važno je za napomenuti da prosvjedom ne pokazujemo da smo protiv razvoja tehnologije, ali ako se nove tehnologije primjenjuju stihijski, bez istrazivanja, pravila i ikakvih kodeksa, onda smo protiv takve vrste korporativnog nasilja i hegemonije.
Ako je moguće zaštititi stanovništvo, a takvo što (namjerno) izostane, tada je to politički zločin nad narodom.
 
Građanska inicijativa Stop 5G Croatia/ Stop 5G Dubrovnik
Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…