TJEDNI PREGLED/ Obnovljen sportski teren u Zatonu, otvoren hangar za male jedriličare, uskoro senzorični park u okviru Opće bolnice, napreduju radovi na izgradnji ceste kroz Gornja sela...

11 Listopad 2019
Autor :  

Napreduju radovi na drugoj etapi ceste kroz Gornja sela

Napreduju radovi na drugoj etapi ceste kroz Gornja sela

U tijeku su radovi na drugoj dionici ceste Kliševo-Mrčevo, i to na 2,5 kilometara dugom dijelu nerazvrstane ceste koji se proteže od križanja „Kadina ploča“ pa sve do Mrčeva.

Izvedena su dva potporna zida predviđena projektom, a radovi se nastavljaju pripremom cjelokupne trase za asfaltiranje koje će se provoditi u fazama. 

Podsjetimo, radovi na 3,2 kilometra dugoj cesti nastavljeni su krajem rujna, i to odmah po završetku prve dionice od Kadine ploče do Kliševa duge 700 metara.

Sanaciju cjelokupne ceste u punom profilu od 5,5 metara izvodi tvrtka Tehnogradnja, a prema nalogu i uz nadzor nadležnog upravnog odjela za promet Grada Dubrovnika.

Ukupna vrijednost investicije cestovnu infrastrukturu koja će omogućiti kvalitetnu povezanost ovog dijela Dubrovačkih gornjih sela, a time biti i novi poticaj razvoju ruralnog turizma, iznosi 8 milijuna kuna.  

Za dionicu Mrčevo-Riđica u tijeku je izrada projektne dokumentacije.

Otvoren hangar za male jedriličare u Orsanu

Svečano otvaranje hangara za male jedrilice Optimist i Laser održano je u Orsanu, a to je ujedno i prvi sportski objekt koji je izgrađen u Dubrovniku od 1982. godine. Otvorenju su prisustvovali, uz domaćina, predsjednika JK Orsan Marinka Mikulandru, gradonačelnik Mato Franković, zamjenice Orlanda Tokić i Jelka Tepšić, predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica i pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić.

- Činjenica je kako u posljednjih 40-ak godina u Dubrovniku nije bilo značajnije investicije u sportsku infrastrukturu. Samo u ovoj godini, osim ovog objekta, uskoro će biti gotov teren u Gospinom polju sa svlačionicama i tribinama. Započeli su radovi na rekonstrukciji bivšeg hotela Stadion i novog muzeja vaterpola, radovi na judo dvorani Mokošica i to je sve što smo obećavali prilikom natjecanja za preuzimanje odgovornosti za upravljanje Gradom Dubrovnikom.

Izrada strateškog dokumenta je bila nužna, strategije sporta koja nije samo podloga za ovu gradsku upravu nego i za one koji dolaze iza nas. Teško je postići vrhunske rezultate u sportu bez adekvatne sportske infrastrukture, a onda kad ih postižete znači da imate izuzetne sportaše i to je ono što Dubrovnik ima. Međutim ne stajemo tu, nastavljamo u idućoj godini s obnovom postojeće sportske dvorane, počinjemo pripreme za izgradnju nove sportske dvorane, a sve kako bi naši sportaši dobili adekvatne uvjete i kako bi ovaj prenosili ime ovog grada cijelim svijetom. Uskoro se završava i investicija u novu sportsku dvoranu OŠ Montovjerna koja će svojim sadržajem i prostorom biti potpuno adekvatna za sportska natjecanja – istaknuo je gradonačelnik Franković, pritom se zahvalivši predsjedniku Mikulandri na snažnom zalaganju u izgradnji hangara.

Predsjednik Mikulandra je rekao kako se na projektu radilo skoro tri godine i da bi ga teško završili bez financijske pomoći Grada Dubrovnika.

- Dokaz je to kako ova gradska vlast itekako brine o sportu i o sportašima - naglasio je predsjednik Mikulandra.

JOŠ JEDNA SURADNJA GRADA I BOLNICE Senzorički park dobio idejno rješenje

JOŠ JEDNA SURADNJA GRADA I BOLNICE Senzorički park dobio idejno rješenje

Izrađeno je idejno rješenje za budući senzorički park koji će izgraditi i opremiti u neposrednoj blizini Opće bolnice Dubrovnik i Centra za djecu s poteškoćama u razvoju na čestici zemlje u vlasništvu Opće bolnice.

Prema idejnom rješenju arhitektonskog studija NONA d.o.o. senzorički park za djecu s teškoćama u razvoju podijeljen je u pet zasebnih cjelina te predviđa motoričku zonu, taktilno-didaktičku zonu, vodenu i mirnu zonu te ozelenjeni pojas.

Motorička zona ujedno je zona najveća aktivnosti, opremljena je penjalicama, ljuljačkama i spravama koje djeluju na razvoj motorike i osjećaja ravnoteže. Zona je podijeljena u tri grupe ovisno o dobi djeteta (do 5 godina, od 5 do 10 godina i od 10 do 18 godina), a svaka grupa opremljena je spravama koje također odgovaraju uzrastu.

Taktilno-didaktička zona predviđena je za nešto mirnije aktivnosti s pješčanicima i taktilno-stimulirajućim površinama različitih tekstura, didaktičkim panelima i glazbenima igračkama. Baš poput motoričke, i ova zona podijeljena je u tri grupacije prema dobi djece.  

Ove zone povezane su ozelenjenim pojasom s toboganima i mrežastim penjalicama koje prate nagib terena. Vodena zona opremljena je interaktivnom opremom s vodom dok je mirna zona pozicionirana na najvišim dijelovima parka u mediteranskom i aromatičnom zelenilu.

Podsjetimo, projekt izgradnje i opremanja senzoričkog parka realizirat će se u partnerstvu Grada Dubrovnika i Opće bolnice Dubrovnik. Temeljem sporazuma o suradnji, kojeg su  gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić potpisali u travnju, Grad Dubrovnik će u suradnji sa stručnim djelatnicima osposobljenim za korištenje senzoričkog parka, u ime i za račun Bolnice, izraditi projektnu dokumentaciju i pripremu natječajne dokumentacije kako bi se osigurala potrebna financijska sredstva te provesti prijavu na otvorene javne natječaje.

Prvenstvena namjena budućeg parka, čija se vrijednost procjenjuje na dva milijuna kuna, jest poboljšanje kvalitete života djece i mladih s teškoćama u razvoju na području Grada Dubrovnika, te poboljšanje standarda pružanja socijalnih i zdravstvenih usluga.

Za studiju održivosti razvoja turizma i prihvatnog kapaciteta osigurana sredstva Ministarstva turizma

Za studiju održivosti razvoja turizma i prihvatnog kapaciteta osigurana sredstva Ministarstva turizma

Zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić potpisala je danas u Ministarstvu turizma Republike Hrvatske Ugovor o sufinanciranju sukladno uvjetima i kriterijima Programa razvoja javne turističke infrastrukture u 2019. godini.

Na temelju sklopljenog ugovora Ministarstvo turizma će sudjelovati u projektu „Izrada studije održivosti razvoja turizma i prihvatnog kapaciteta s akcijskim planom Grada Dubrovnika“, i to sredstvima u iznosu do 100 tisuća kuna, što čini 80 posto potrebnih sredstava za realizaciju projekta. 

Naime, Grad Dubrovnik je na navedeni Program Ministarstva prijavio projekt „Izrada studije održivosti razvoja turizma i prihvatnog kapaciteta s akcijskim planom Grada Dubrovnika“ u ukupnoj vrijednosti od 123.500,00 kuna, a sukladno propozicijama Programa, Ministarstvo sufinancira do 90% prihvatljivih troškova projekta.

Sredstva koja će Grad za realizaciju projekta izdvojiti iz Proračuna iznose 23.500 kuna.

Program razvoja javne turističke infrastrukture u 2019. godini otvoren je krajem travanja, a zatvoren 28. lipnja 2019. godine. Sredstva za potpore namijenjena županijama, gradovima i općinama, između ostaloga i za izradu studija održivosti ili studija upravljanja kvalitetom, osigurana su u Fondu za razvoj turizma, odnosno u Državnom proračunu. 

Pokrenuta javna nabava za izgradnju tenis dvorane u Lapadu

Pokrenuta javna nabava za izgradnju tenis dvorane u Lapadu

Grad Dubrovnik pokrenuo je otvoreni postupak javne nabave za „Izvođenje radova na natkrivanju tenis terena“ u Lapadu. Riječ je o I. fazi projekta rekonstrukcije tenis terena i pratećih građevina Tenis kluba Dubrovnik. Projekt se odnosi na natkrivanje dva terena (četvrtog i petog) tenis centra na Šetalištu kralja Zvonimira izgradnjom suvremeno oblikovane dvorane lučne konstrukcije visine 10 metara i raspona 38,45 metara, a prema projektu koji je izradila tvrtka Alfaplan d.o.o. i sukladno građevinskoj dozvoli izdanoj u ožujku ove godine.

Konstrukcija kojom se natkrivaju tereni sastoji se od primarnih drvenih lameliranih nosača, čelične konstrukcije te čeličnih stupova koji su dijelom obloženo armiranim betonom. Planirano je zatvaranje natkrivenih terena spuštanjem vertikalnih automatiziranih prozirnih tendi na bočnim stranama građevine. Sveukupna natkrivena površina iznosi 1479 metara kvadratnih. Procijenjena vrijednost radova iznosi 12 milijuna kuna s predviđenim rok izvođenja 10 mjeseci od dana uvođenja odabranog izvođača u posao.

Projektom se postiže veća kvaliteta, bolja funkcionalnost i estetska vrijednost okruženja tenis centra, a Tenis klubu Dubrovnik omogućit će organizaciju različitih međunarodnih natjecanja te priprema kroz čitavu godinu, a time i kontinuitet rada.

Druga faza odnosi se na uređenje tribina kapaciteta 850 mjesta s fitness centrom, svlačionicama, skladištem i uredima za administraciju.

Podsjetimo, projekt rekonstrukcije tenis terena u Lapadu jedan je od 11 strateških ciljeva definiranih Strategijom razvoja sporta i sportske infrastrukture Grada Dubrovnika. Izgradnjom tenis dvorane u Lapadu kao i drugim ulaganjima pokrenutim u posljednjih nekoliko mjeseci - hangar za jedriličare u Orsanu, nogometni teren u Gospinom polju, judo dvorana u Mokošici te rekonstrukcija objekta bivšeg hotela Stadion s prvim muzejom vaterpola u svijetu, Grad Dubrovnik započinje snažne promjene po pitanju izgradnje sportske infrastrukture.

 

Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…