TJEDNI PREGLED / Uklonjena 24 bankomata, otvoren novi dječji vrtić, Mokošici garaža s 206 parkirališnih mjesta...

06 Rujan 2019
Autor :  

Svečano otvoren novi dječji vrtić „Put na more“ u Mokošici

Svečano otvoren novi dječji vrtić „Put na more“ u Mokošici

Grad Dubrovnik u novu je pedagošku godinu danas ušao s novim vrtićem „Put na more“, uređenim za četiri skupine u sklopu samostana sv. Vinka u Mokošici. Nakon funkcionalne adaptacije, vrtić je već primio prve polaznike, a svečano ga je otvorio gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sa suradnicima.

Gradonačelnik Franković zahvalio se svima koji su sudjelovali u realizaciji projekta, vodstvu Dječjih vrtića Dubrovnik i nedavno osnovanog Dječjeg vrtića Pčelica, a posebno časnim sestrama samostana sv. Vinka na ustupanju prostora samostana za društvenu namjenu.

''Časne su imale ovu uistinu lijepu kuću i željele su je dati na korištenje za jednu plemenitu svrhu. Prilikom prvog razgovora odmah smo se usuglasili da bi bilo najbolje da tu bude jedan lijepi mali dječji vrtić. Uz samu zgradu ima i prostrani vanjski prostor za igru, te uređenu malu dječju dvoranu u vanjskoj jedinici'', istaknuo je gradonačelnik.

Ovom je prilikom gradonačelnik izrazio zadovoljstvo i sustavnim ulaganjima u kapacitete predškolskog odgoja koji predstavljaju iskorak prema ispunjenju standarda.

''Imamo puno djece i pozitivan prirast, ove godine otvaramo i nove razrede i, za razliku od cijele Hrvatske koja je u minusu, mi imamo plus od četiri razreda. Ono što nam je preostalo i na čemu predano radimo je uvođenje svih naših vrtića unutar pedagoških standarda i da broj djece u skupinama bude adekvatan. Želim istaknuti činjenicu kako smo samo u ovoj 2019. godini napravili 12 novih vrtićkih grupa, a do kraja godine ćemo otvoriti još jednu u Zatonu. U idućoj godini krećemo s izgradnjom potpuno novog vrtića u Mokošici, čime nastavljamo provođenje politike uvođenja pedagoških standarda'', zaključio je gradonačelnik Franković u svom obraćanju.

Zgrada smještena na adresi Put na more 11 obuhvaća prizemlje, prvi kat i potkrovlje ukupne površine 214 kvadratnih metara, gdje su se smjestile četiri grupe. U prizemlju je smještena jaslička grupa s pripadajućim sanitarijama i garderobom. Na katu su dvije vrtićke skupine, također s pripadajućim sanitarijama i garderobom, dok je u potkrovlju uz sve prateće sadržaje smještena još jedna vrtićka grupa. Blagovaonica se nalazi u prizemlju gdje je uređena i priručna kuhinja kao i prostori za sanitarije i garderobu odgajatelja te sanitarni čvor za posjetitelje.

Uz zgradu je postavljeno manje igralište te igraonica, a okoliš je uređen autohtonim zelenilom i raslinjem te predstavlja slobodne površine za igru djece površine preko 1000 kvadratnih metara. Radove vrijedne 2.9 milijuna kuna izvela je tvrtka Tonikom d.o.o., dok je na opremanje prostora utrošeno nešto više od 571 tisuću kuna, a što uz sav potreban namještaj i opremu za kuhinju, uključuje i igračke za unutarnje prostore te za vanjsko igralište. Ovaj vrtić djelovat će u sklopu novoformirane ustanove Dječji vrtić Pčelica.

Podsjetimo, nekretnina je predmet ugovora o najmu sklopljenog na razdoblje od 10 godina između Dječjih vrtića Dubrovnik i Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga.

 

Uklonjena 24 bankomata, od toga devet sa Straduna

Uklonjena 23 bankomata, od toga osam sa Straduna

Još dva bankomata uklonjena su danas sa Straduna, te ih je do sada maknuto ukupno 23 iz gradske povijesne jezgre, od čega na Stradunu ukupno njih osam.

Od stupanja na snagu prvih rješenja o uklanjanju prošla su dva tjedna, te su do danas uklonjeni gotovo svi sporni uređaji.

Po usvajanju odluke na Gradskom vijeću provedeni su upravni postupci kojima su obuhvaćeni bankomati bez valjanih odobrenja. Po isteku rokova od 30 dana, a ukoliko nisu postupili po rješenju, Komunalno redarstvo Grada Dubrovnika krenulo je s ispisivanjem visokih kazni za prekršitelje.

U konačnici su se svi odlučili za uklanjanje nelegalno postavljenih uređaja, a uskoro na snagu stupa i još jedno, posljednje rješenje Komunalnog redarstva.

Dubrovnik je postao prvi hrvatski grad koji je svojim aktima uredio pitanje postavljanja bankomata kako bi zaštitio UNESCO-vu spomeničku baštinu, a provedba Odluke o komunalnom redu pokazala je izvrsne rezultate.

 

U Gružu otvoren javni WC

Čistoća Dubrovnik d.o.o. završila je radove na postavljanju i opremanju novog javnog sanitarnog objekta u Gružu u neposrednoj blizini tržnice, a koji je u petak poslijepodne pušten u funkciju.

Javni WC smješten je u Parku Luja Šoletića i riječ je o tipskom objektu montažne sanitarne kućice za čije postavljanje nije potrebna građevinska dozvola. Objekt je površine 14 metara kvadratnih, izvana je obložen kamenom, kako bi se i izgledom što bolje uklopilo u prostor. Vrijednost ove investicije iznosi 147 tisuća kuna + PDV.

Sanitarni objekt sastoji se od prostora za muškarce i žene, a svaki dio opremljen je s dvije zasebne kabine. Objekt će se spojiti na postojeću infrastrukturu te za sada neće ući u sustav naplate.

Postavljanjem sanitarnog objekta u Gružu tvrtka Čistoća i ova gradska uprava odgovorili su na dugogodišnje zahtjeve građana za otvaranjem jednog takvog objekta na području velike cirkulacije ljudi.

Mokošici garaža s 206 parkirališnih mjesta

Mokošici garaža s 206 parkirališnih mjesta

Grad Dubrovnik nastavlja s rješavanjem problematike parkiranja na gradskom području. U sklopu investicija u prometnu infrastrukturu, u Ulici Bartola Kašića u Mokošici predviđena je garaža s 206 parkirališnih mjesta za koju je izrađeno idejno rješenje.

Gradnja je planirana na mjestu postojećeg parkirališta, kod nekadašnjeg okretišta autobusne linije 1A. Zbog prirode nagiba terena, građevina će se sastojati od suterena, četiri podzemne etaže i prohodnog krova. Vanjski i ukopani gabariti armiranobetonske konstrukcije su 35,26 i 43,70 metara, dok je visina od najniže točke pod zemljom 7,5 metara.

Kolni pristup će biti moguć samo s Ulice Bartola Kašića, a pješački pristup odvijat će se i s Ulice od Izvora. Promet unutar garaže odvijat će se jednosmjerno po etažama preko rampi, a za pješačku komunikaciju planirana su dva stubišta i osobno dizalo, koje će omogućiti nesmetano kretanje osobama s invaliditetom odnosno osobama smanjene pokretljivosti. Rješenje također predviđa pet parkirališnih mjesta za osobe s invaliditetom.

Krovna etaža zamišljena je kao javna površina s društvenim i ugostiteljskim sadržajem, dok će se na njenom sjevernom dijelu urediti manji sporstski otvoreni sadržaji za košarku i dječje igralište. Ovaj dio će se i hortikulturalno urediti, što će vizualno zaokružiti cjelinu. Idejno rješenje je izradila Lea Đurović Ruso iz arhitektonskog ureda PROTO-ARCH d.o.o.

U najvećem dubrovačkom prigradskom naselju, jedan od najvećih izazova je cestovna komunikacija u Ulici Bartola Kašića. U ovoj zoni dolazi do velike koncentracije prometa zbog pristupa osnovnoj školi i vrtiću, ali i ambulanti, ljekarni i trgovinama. Uz projekt ceste Tamarići, za koju je u tijeku izrada projektne dokumentacije, gradnja garaže je ključan komunalni projekt koji će u potpunosti rasteretiti promet u ulici i podignuti razinu sigurnosti.

Nova javna rasvjeta u Dubravici

Nova javna rasvjeta u Dubravici

Završeni su radovi na izgradnji nove javne rasvjete u naselju Dubravica. Na ulazu u naselje postavljeno je oko 150 metara podzemne instalacije te pet novih stupnih mjesta s energetski učinkovitim svjetiljkama, a obnovljen je i dio postojeće zračne mreže naselja. Radovi vrijedni oko 60 tisuća kuna s uključenim PDV-om provedeni su sukladno godišnjem operativnom planu Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i mjesnu samoupravu.

Počeli radovi na uređenju parka za pse u Mokošici

Počeli radovi na uređenju parka za pse u Mokošici

Radovi na prvom gradskom parku za pse s igralištem smještenom u Novoj Mokošici započeli su krajem  kolovoza, a trajat će sveukupno dva mjeseca.

Odabrana lokacija ukupne je površine oko 2270 metara, prostire se na dijelu č.zem. 1021/1 k.o. te u naravi zauzima ozelenjenu uzvisinu s uskom zaravni na ulazu u naselje između "magistrale“ i Vinogradarske ulice. Radove izvodi obrt za pripremne radove na gradilištu „Urljević iskopi“, a investicija je ukupno vrijedna 270.829,00 bez PDV-a.

Igralište za pse koncipirano je kao ograđena parkovna površina koja osim osnovnih elemenata parka (staze, vegetacija, parkovna oprema) sadrži i  sprave za pse. Budući da park omogućuje vlasnicima da svoje pse puste s uzice kako bi se mogli slobodno kretati unutar za to predviđenog i ograđenog prostora, a izvest će se posebno ograđene zone za male i za velike pse. Iste su elipsoidnog oblika sa šljunčanim stazama. Između staza stvaraju se zelene zone za boravak i igru. Previđen je i priključak na vodu s mjestom za točenje na uzlazu u park. Na ulazu će se smjestiti i ograđeni pred prostor u kojemu se pas pušta s lanca prije ulaska u park. Bit će osiguran hlad, pitka voda i kante za pseći otpad. 

Sprave za pse bit će smještene u ravnoj zoni parka, a ograda je oblikovana tako da slijedi zaobljenu geometriju terena. U južnoj, strmoj, zoni gdje su staze formirane do ruba ograde teren će se osigurati potpornim zidovima izvedenim od kamena kao suhozid prosječne visine do 70 cm. Pješački pristup omogućit će se s istoka Vinogradarskom ulicom, odnosno sa sjeveroistoka Ulicom Bartola Kašića.

 

Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…