JU REZERVAT LOKRUM: Već dugi niz godina botanički vrt na Lokrumu je u stanju stagnacije i propadanja ponajviše zbog prirodnih procesa

29 Kolovoz 2019
Autor :  

Već dugi niz godina botanički vrt na otoku Lokrumu je u stanju stagnacije i propadanja ponajviše zbog prirodnih procesa. Stoga je Javna ustanova Rezervat Lokrum tijekom  prošle godine pokrenula projekt kako bi se u najkraćem mogućem roku unaprijedilo ukupno stanje vrta koji je predmet interesa svih naših posjetitelja.

 Botanički vrt na otoku Lokrumu uspostavljen je 60-ih godina 20. st. s ciljem praćenja prilagodbe egzotičnog bilja u uvjetima našeg podneblja kao svojevrsna znanstveno pokusna ploha. Danas, Institut za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku skrbi o ovom vrtu u znanstvenom i stručnom smislu. Nažalost, posljedice granatiranja tijekom Domovinskog rata te intenzivne nepovoljne meteorološke pojave tijekom zadnjih godina imale su značajan negativan utjecaj na vrt i biljni materijal  te je bilo potrebno hitno poduzeti odgovarajuće mjere za revitalizaciju vrta . Javna ustanova Rezervat Lokrum je preuzela inicijativu i potaknula postupak obnove vrta u svrhu očuvanja i kvalitetnije interpretacije te uložila značajna sredstva i rad u izradu potrebne dokumentacije te osigurala sredstva za obnovu . Na temelju geodetske podloge vrta, izrađeni su idejni i izvedbeni projekat te su ishođena sva potrebna dopuštenja i suglasnosti nadležnih tijela iz područja zaštite prirode i kulturne baštine. Tako je krajem prošle godine izrađena projektna dokumentacija uređenja i opremanja vrta i staza čija je ukupna vrijednost izvođenja radova cca 3,8 milijuna kuna.

Projektom se predviđa opremanje postojećih staza i postava elemenata interpretacije unutar vrta sa svrhom povećanja standarda materijalne opremljenosti botaničkog vrta i cijelog zaštićenog područja. Također, osigurava se povećanje broja educiranih i informiranih posjetitelja o ulozi i važnosti šumskih ekosustava, kao i pružanje informacija o porodicama i vrstama biljnog materijala na području botaničkog vrta i cijelog rezervata.

Tijekom  2019.g. provedena su tri postupka javne nabave. Obzirom da su tijekom prva dva postupka iznosi bili neodgovarajući,  ova Javna ustanova provela je i treći postupak i konačno je potpisan ugovor početkom ljeta s tvrtkom Araucaria d.o.o. iz Zagreba. Predviđeno trajanje obnove  je 6 mjeseci počevši od 01.09.2019.g., s napomenom da radovi u vrtu neće početi prije listopada.

Sa svim radnjama i  činjenicama je upoznato Sveučilište u Dubrovniku čija je djelatnica dr. sc. Katija Dolina stručna savjetnica u Botaničkom vrtu na Lokrumu, aktivno sudjelovala u izradi dokumentacije tijekom koje je uvaženo njeno stručno mišljenje i smjernice.  

U okviru ovog  projekta obnove predviđa se sanacija i uređenje postojećih staza dužine oko 725 m, uklanjanje oštećenog biljnog materijala i sadnja 195 novih biljnih vrsta s ukupnim brojem 1466 sadnica  na 13 polja u vrtu. Također će se postaviti i nova urbana oprema (klupe, informacijske i interpretacijske ploče, ulazni portal). Botanički vrt će u novu sezonu ući u svom potpuno novom ruhu kako bi dočekao sve koji Lokrum izaberu kao omiljenu destinaciju prilikom svog posjeta.

Javna ustanova Rezervat Lokrum

Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…